婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Aleaf 發表於 18-7-22 17:36
如題心情好亂, 昨日做了pet scan, 好擔心😭
邊個醫生好, 手術費太約約多?謝謝

張淑儀, 不過, 我沒有找她。
另外,breast hk裡得資料很有幫助, 祝早日康復
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

子爵府

Aleaf 發表於 18-7-27 14:29
知道了。
為了手術後的醫療費用, 我將會在政府做手術。
多謝各位給我的醫生資料🙏

政府做手術 局部切除 第二日 就會離開醫院, 我就淨係講咗五粒淋巴再 腫瘤 手術後 冇用引流
如果全切 再加淋巴 就會住多幾日。我既傷口 冇用聯針 黐膠紙㗎 等佢自然埋口 所以一直 間唔中 都有滲 血水, 最重要的事 如果你去健康院 洗傷口 或者拆線 最好搵 傷口護理專科護士幫你( 畀五十蚊), 普通洗傷口係19蚊。 第一次去 健康院洗傷口, 因為 d血水 到件衫都濕埋 個護士都 好好。第二次 拆膠紙/ 膠布, 遇到個超級 粗手粗腳嘅護士, 拆線/ 膠布 痛到我, 忍唔住我叫佢停手自己擦膠布, 跟住佢幫我 九秒九 幫我拆曬啲膠紙 第二日 去見 醫院乳腺科護士 先幫我再抽啲血水。
莫為閒人動氣.

子爵府

twchung 發表於 18-7-27 17:11
政府做手術 局部切除 第二日 就會離開醫院, 我就淨係講咗五粒淋巴再 腫瘤 手術後 冇用引流
如果全切 再加 ...

到今日 忍唔住再去多一次健康院,

因為發覺仲未 完全 埋口 仲有水滲出嚟, 今次搵咗傷口專科護理護士 幫我放咗啲血水出嚟 個傷口冇咁痛, 係好多血水, 搞到我件衫背脊位都濕埋,下星期再見多次護士。

子爵府

Aleaf 發表於 18-7-27 23:27
我將會切除腫瘤及那邊液下全部的淋巴 ,佢都係話住一 醫院, 會有引流給我, 會派復康護士來我家洗傷口。 ...

有護士上門, 唔駛舟車勞動,非常好,不用擔心。
手術做完兩個多星期,我仲有D水滲出來,昨天放完血水, 今日又做谷過
如果痛就食止痛藥,尤其夜晚,令自己好瞓D。昨晚,我冇食(抵打),半夜三点醒咗,就典天光,耍補晚。如果我话唔痛,你都会唔信la,冶理好病灶為首要,肯定痛唔過生仔。
未開始化療,电療。
要食得/瞓得,養好身 體去打仗

子爵府

twchung 發表於 18-7-28 09:45

有護士上門, 唔駛舟車勞動,非常好,不用擔心。

最好買定兩三套開胸睡衣(係屋企着),前面有袋方便袋住引流器。
出街穿開胸衫方便 過頭笠, 唔洗舉高隻手
莫為閒人動氣.

子爵府

twchung 發表於 18-7-27 17:15

到今日 忍唔住再去多一次健康院,

後記,昨天早上又去了健康院揾傷口護理專科護士洗傷口,她幫我抽了多積水,不過都有D渗。昨天下午去見腫瘤科,这次我預到好醫生,見到我傷口仍有渗水,叫姑娘幫我打俾有关部門跟進傷口(因為、今天是手術後第一次覆诊見外科),乳腺科姑娘也跟進这情況。如果有問題也可以打电话返醫院問,看看是否要到醫院。
莫為閒人動氣.

子爵府

twchung 發表於 18-8-1 18:19
後記,昨天早上又去了健康院揾傷口護理專科護士洗傷口,她幫我抽了多積水,不過都有D渗。昨天下午去見腫瘤 ...

我又講下啲無聊野, 香港區同九龍區嘅公立醫院除咗 廣華係咁"親民''之外,其他都係山上面。

子爵府

Aleaf 發表於 18-8-1 21:43
我知道廣華都好好, 可是我住東九呢邊, 必須要係聯合。 現在聽聞聯合都唔錯, 一條龍的服務。

想問下你 ...

其實,我意思係"廣華"交通超方便,联合就要轉車。
淋巴個傷口一星期就埋口,(胸前)腫瘤旣傷口就因為滲水都未搞掂,跟進中。
政府醫院配套多,術前評估/術後跟進,物理/職業冶療都俾想像中既好,難見到醫生同埋等到"發呆"之外,其實都不錯。
除非你身家雄厚,就可以揀私家。我係蟻民,參加冶療長途賽都係留番D子彈,慢慢用。
莫為閒人動氣.

子爵府

augustlala 發表於 18-8-8 14:28
Pm 你⋯

could u please also pm me, thx.

首頁

尾頁

跳至