懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 bb 食得好少 現在 1 month 1 week

一次 100ml 每天 7次

仲有時食唔晒

滿月時 重 4.17 kg 但她出生時 已有 3.41kg

我擔心 佢繼續食咁少 會重得差

不過bb好易嘔 已勁掃風

有什麼方法?

大宅

會唔會bb想訓唔想食
bb是眼訓所以哭

咁佢一路哭一路食 就自然入得多風
多風就自然嘔
??????

我係到估估下

原文章由 LamLam08 於 08-11-25 08:28 發表
我個b好唔定,有時一抱起就嗝到風出來,有時真係要成半個鐘先得. 

唔知點解我個囡晚上11,12點o個餐成日都一邊食一邊喊,跟住好多時都會嘔.昨晚又係咁,餵o左50cc同佢掃風,嗝o左一下風出來,3秒唔到就嘔埋.跟住俾佢休息半個鐘,食50cc再掃風,就冇事, 到 ...

大宅

有無人去 kinetics 打針

我想問打針時有無得磅重

大宅

你講得好搞笑 又好真

我訂了好多書 同成日去

http://www.babycenter.com/

研究 tim...

不過理論同實際成日都唔係咁同
同埋可能bb都係人 ... 而且係極情緒化的人
所以又日日都唔同

不過和 bb 相處的日子長了
慢慢估到佢想點 對自己的信心大了

我阿b呢兩日有乖左
可能係佢有反應 我給了她正確的回應
不過都可能係 random 的結果

一齊努力呀 要read一個bb真係唔易

原文章由 bubupepe 於 08-11-26 01:59 發表

我都係咁話.............
今日肯自己玩,但第二日又唔肯............
前日肯自己訓...........然後第二日又唔肯........

唉~~ 有時真係俾佢地攪到自己癲癲地.............
成日要對佢地一舉一動做研 ...

大宅

放多個磅o係到 俾人磅埋 方便d客仔都唔得

原文章由 LOVEBB88 於 08-11-26 18:46 發表

衹係打針,冇得磅重,我之前都有問過姑娘,佢話要返健康院做。

大宅

放完產假後 怎樣安排照顧 bb 放心嗎

我打算把 bb 交給新請的 賓賓

不過無人睇住賓賓

有些唔放心

你地大家又會點安排 放心嗎

原文章由 LOVEBB88 於 08-11-28 15:22 發表

原來你仲早過我返工,你習唔習慣呀,我一返工就會有好多O野做,唔知到時慣唔慣呢,你返工有冇掛住小B。我同我老公講,如果我唔駛做幾好呢 。 ...

大宅

真係幾大鍋...我都唔明有d人好本事...一個睇幾個...煮飯...做晒d家務...

加油呀你

原文章由 h9822532 於 08-11-28 16:51 發表
我都係將我小b同2歲大的女交給工人, 一個睇兩個, 希望佢得啦, 最大鍋係佢x'mas放大假, 我一個對佢兩個, 都唔知會點

大宅

所以 Rain 你其實都好叻

不過我印象中你好似幾後生

會唔會...大你幾年就是幾年

我記得幾年前d體力精神真係好好

工作超忙都有精力 玩通頂

現在最喜歡就是訓

唔怪之得 d 人說有仔 "診" "亂" 生

不過始終覺得你好勁 還全人奶

原文章由 Rain~* 於 08-11-28 22:30 發表
唔怕wor~
我係fulltime mommy,
我都有個2歲大o既大仔,
由didi出世開始我都係1個湊2個,
媽媽係萬能ga ma~haha~

大宅

BB 打完針的反應

我bb 2天前到私家打了

6合1
肺鏈
輪狀(口服)

雖然沒有發熱 針口沒有紅腫

但是bb變得很易怒易哭

食奶發大脾氣 食得少

同埋之前食完每天最後一次奶 都可以連續訓 ~ 6 小時
食完放低即訓

但打針後 食完每天最後一次奶 仍不能訓
要抱 放下訓半小時又起身 又哭 又要抱
訓了半小時 又再起身 又要抱

之後訓 ~3 小時又要哭 給奶她又食很少 發脾氣唔食
放低又唔訓 又要抱
(之前食完夜奶 放低是即訓的)

你們的bb有無這樣的情況 是否真的同打針後 有關 過多1/2天是否會 "back to normal" ?

HELP 好辛苦才叫做基本上 戒了夜奶 好唔想要由頭開始

大宅

有另一媽媽告訴我 這是正常反應

易哭易怒胃口差都正常 應該 2 / 3 天之後會 ok

我 BB 今個下午開始識得笑番 我想今晚可回復正常

原文章由 LOVEBB88 於 08-12-3 12:24 發表

我bb又係打o左哩幾支針之後,當日係屋企成日嚇醒咁哭,係扭計d,我大b以前係健康院每次都係打一支,但係係私家係一次過打兩支,打完一邊又打另一邊,我小b打第一邊,抺消毒藥水都未哭,打完先哭,到打第二邊,一抺消毒藥水已經哭:pity ...

大宅

BB 兩餐奶相隔最長時間紀錄

我bb昨晚破晒紀錄

9:20pm 食完 就一直睡 至今早 6:35am 先再食

9:20pm 食完 我抱了她一會 至 10:15pm 正式大覺訓

其間 間中發出怪聲 雖然眼仔是合埋的 我想她是醒了
用自己的方法 "迫" 自己繼續訓

到今早~6:15再發出怪聲 不過今次數分鐘後 她的眼仔打開了
沒有哭 但怪聲的聲浪越來越大

我知道她醒了 便幫她換了一條用了 ~10小時的片

再開奶 6:35 就開始食

bb 連續訓了 8小時 (10:15 - 6:15)
兩次奶隔了 9小時15分 (9:20 - 6:35)

如果晚晚咁就太好了

你們不如都分享下bb的最佳紀錄

大宅

login 連續訓的時間 兩次奶相隔時間
小山竹 8hr (10:15-6:15) 9hr15min (9:20-6:35)

大宅

囡囡今天 52 days 大 一切正常 訓得玩得 好精神精靈 成日笑

但係唔知點解食奶 越食越慢 好唔想食

以往 30 - 45 mins 點都食完 ~100-120ml

現在搞 > 1hr 都食唔完 而且一路食一路 好惡咁"鬧"人

好似話人好迫佢食 食親都好似打交咁 真係好要命

真係唔知咩事

你們有無類似情況

大宅

BB兩個月大 食奶依然好少 重得好少

BB兩個月大啦
食奶依然好少
每天只食 ~600ml
而且食得好慢...食一次120ml要食成 ~1hr
食到中間唔想食 就發脾四 鬧支奶 "典"身"典"勢

重得又好少
出世時 3.41kg 排 ~75
一個月大時 4.17kg 排 ~50
兩個月大時 4.77kg 排 ~25

點算好呀
次次餵佢食都好似打交咁

我好想佢食多d 重得多d呀

大宅

謝謝你們

其實我囡囡一出世用chu chu
大約一個月大已轉用nuk

都係食得又慢又少
今天我把nuk奶咀的孔整大

個囡竟然20mins食140ml
(之前最多食120ml 仲搞成1 hr)

真係好開心 好似放下心頭大石咁

不過要繼續努力
希望佢真係keep住食多d
又重多d

大宅

不如大家放d bb 相上來睇下

爸爸幫MIKA影了新相:

Learning to love, learning to kiss...

童真背後...奧秘的左手...真係好"玄"

Believe me I can fly. I'm singing in the sky. Show you the best of mine…

I prefer fingers to milk......

Shine and shy

At first, Mika disliked her tummy time. Finally, after continuouspractices, she is able to lift up her head. And she enjoys it!

大宅

波兒 ~ 宮崎駿筆下的 MIKA !!!

大宅

哈哈
facebook真係估唔到邊個打邊個

如果唔介意 可以係到寫低 facebook 的名:

我係 Josephine Lee

大宅

我好想問係未有d米糊可以加入奶到...跟住好似平時咁用奶瓶一次過餵...

如果係是什麼牌子同係邊到買到

我係超市見到的全是要用 spoon feed 的

原帖由 ootolai 於 09-2-19 14:08 發表
lamsl,

ic! 我想我都唔會太早比bb飲果汁, 真係會6個月後才開始!

米糊其實我的寶寶足左三個月已經在最後一餐奶加左米糊了(真係好大膽啊呀), 所以到佢四個半月比佢食時, 一d都唔擔心佢有問題! 因為真係食左一段時間 ...

大宅

Lamsl,
Thank you for your reply.

So the earth's best organic rice cereal is suitable for bottle feed...right?

Let's me check out in the city super...and hope it's not too expensive

原帖由 lamsl 於 09-2-19 18:02 發表
我係買earth's best有機米糊,唔知百佳有冇呢,唔係可能就要去citysuper.我0係上海買,唔比bb食大陸做,所以一定買進口野.以前大女食gerber(進口).我怕鬼左d國產貨.

...

首頁

尾頁

跳至