自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ol0314 發表於 21-3-23 20:24
係職場大肚、產檢、產假、湊仔
全部唔鍾意;有人甚至連人地湊孫都唔鍾意
攞病假(已唔係講m 假)又唔鍾意

先要問吓,點解咁多人要因為大肚攞着數,產檢兩個鐘已經可以請半日另外嗰半日仲要病假埋
湊仔大哂要同事哽埋佢做唔晒嘅工作日覆日月覆月,佢個仔同事有份㗎?
我職埸三十年,受盡呢啲大肚同事、工傷同事的氣,我唔會對佢哋有一絲憐憫,佢哋一係自己請假等公司紀錄在案,一係叫搞大佢個肚嗰個男人養留在家中,否則請尊重別人尊重工作尊重自己!
利申:我有啲同事陀B真係有啲事嘅,全公司都會體諒並配合。工傷病假邊個真邊個假呃唔到人㗎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Ol0314 發表於 21-3-23 23:40
咁唔係個個大肚都咁舒服
有人個肚蘿咁大
政府產檢真係可能搞成日

我都有響政府做產檢,最耐嘅係飲糖水chk糖尿9點去到抽血飲糖水坐兩個鐘然後再抽血就走得, 中午12點之前一定搞掂,唔知邊個政府診所正常產檢係要一日?
我個肚就係你所講嘅蘿咁大,所以先至比醫生捉去飲糖水。
就係一因為人生冇乜幾次生仔,就可以係有風駛盡艃?

翡翠宮

Ol0314 發表於 21-3-24 00:12

我自己試過去新界某龍頭醫院產檢

相信你同我做過大肚婆,都知道無一個大肚婆會陀B真係陀得舒服。
除咗一啲身體有問題令懷孕期更加辛苦外,可以話一個健健康康嘅正常女人係大肚期間會有許多未遇過的個人孕期不適應,有啲女人會將佢放到無限大,要全世界都就佢因為佢係最辛苦嗰個
我就係嗰個孕期好多唔舒服,盡量自己處理到都自己搞掂,工作上更加唔敢用個肚攞人着數,開會見客最開心,因為可以行出行入唔使坐喺度腳都腫埋。
時常提醒自己一句,我個肚係我老公攪大我嘅,同其他人無關,唔好拖人落水

3991    發表於 21-3-24 08:55

翡翠宮

Ol0314 發表於 21-3-24 00:45
既然人人的感覺背景唔同
或者有人真係感受深啲呢
你又唔係佢 你永遠唔會知佢感受

醫生一定會批病假,因為怕咗有咩事俾人投訴到七彩

首頁

尾頁

跳至