懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jcm908 發表於 15-6-7 09:13
各位jm, 想問下可否用base / bb cream ?
同埋是否不能用美白?

睇番成份。孕婦一般最緊要避免維他命A類成份,如retinol, retinyl palmitate,高濃度水楊酸salicylic acid(一般家用護膚品水楊酸濃度通常ok但你想小心啲的話可以唔用,換膚產品就一定唔好)等。太濃精油,香味都最好避免。

化妝品我就只要冇以上成份都照用。

當然有啲人會選擇好小心好多嘢都唔用,咁就睇你有幾緊張。情況就好似有啲人戒口戒到足,有啲人只照西醫戒口一樣。點都好,孕婦真係要做好防曬。如果擔心可以選用物理防曬,即有效成份為zinc oxide或titanium dioxide嗰啲,因為呢種會留喺皮膚表面唔會吸收。

水晶宮

jcm908 發表於 15-6-7 10:14
多謝妳的資料。。。
有沒有用開邊隻牌子?
我冇話懷孕時轉牌子,因為我唔太緊張,又覺得冇需要浪費。化妝咩牌子都有用。Skincare就比較簡單,用開醫生推薦嘅Physiogel cream保濕同Aquanil洗面(要另外落妝),兩隻都係藥房買簡單嘢。防曬喜歡用Curel。

水晶宮

xxxyyyzzz 發表於 15-6-7 22:20
請問防曬要落妝嗎?如要,你用哪個牌子?謝謝~
最好落妝。我用開MAC cleansing oil,之前懷孕時一直有用。Again, 我唔太講究,因為落妝產品唔會留喺面,個人覺得唔駛太緊張。落完我用Aquanil洗一次, 再喺微濕面搽Physiogel保濕。

水晶宮

xxxyyyzzz 發表於 15-6-7 10:59
某品牌,我之前問左sales用唔用得,兩間舖都話得,點知我查下其中一種成份,竟然係唔適合媽媽同bb! 只係唔 ...
其實有時sales根本冇足夠知識答你某種成份適合孕婦與否。如有疑問,永遠都係最好自己搵成份表睇,有需要的話問埋醫生。

首頁

尾頁

跳至