跳至

首頁

尾頁

複式洋房

細校是否沒有生存的空間?

你分析得幾有理, 不過細校是否沒有生存的空間?
香港又有大酒樓, 又有飯店, 又有大排檔, 是否可以百花齊放呢?
個個都去晒新型學校, 是否好現象?

原文章由 Henrymama 於 07-9-18 21:35 發表
Hi YuYu Ma,

大家分享下 我都睇過你好多post, 都學到唔少野 , 其實你有大把心得可以同大家分享:lol

見到咁多位家長為小朋友選校操心, 所以過來八幾句, 希望幫到小小忙.

仲有一點需要留意, 一般 ...

複式洋房

很佩服浸信會的承擔,又請左柳志強先生做校長,教會+明星效應,是否就是教學的保証?始終間學校都甘多年, 老師又係以前的老師,成績是否可短期內進步?這要時間, 我作為家長, 未必比我個小朋友做試驗品, 我們都係一個起, 兩個止,都係果句, 大埔區還有很多選擇,我信柳校長, 就會去舊墟,(因為係佢創立)我信教會,就會去阮鄭, 循道, 此外, 還有 兩昨間田家炳, 黃建常,孫方中,蔡衍濤,唔知大家會吾會好似我甘看.

複式洋房

原文章由 somuch 於 07-9-22 17:02 發表
這段日子不停上網搜集升小資料,有d亂,幸好有你們這班網上朋友對各學校的分析,總算有d頭緒,現心中選了8號舊墟及阮鄭下,家長最終都是想小朋友入英中, 這個其實間間小學都得,所以還是看看學校的課程設計是否與時並進, ...

我諗有些家長鍾意新校舍, 學校攪多D野, 新意念, 有D卓頭野, 就會選某D學校, 有些家長鍾意間學校樸實D, 校風好D, 氣氛和諧D,平穩札實D, 就會選另一類學校. 以我同區內家長傾談, 同埋觀察, 我覺得屬於後者的有黃建常, 阮鄭上下, 聖母聖心. 我會在這幾間再選. 有D人鍾意試新野, 米去試啦, 我係穩陣派, 因為仔女得一兩個, 所以要穩陣, 最好笑之前睇左有D家長話學校老師老, 就覺得有問題, 而家選香港小姐咩, 而家係選學校! 終之各有所好啦!

首頁

尾頁

跳至