夫婦情感

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

ms_ck 發表於 15-8-18 16:26
當大家都消失係大家既生命,方知之前個種舒適環境,形成既保護網蓋過左好多好多野,大家疏忽左一些事,忽略 ...

你們大家需要保護網, 但我個件好似由個保護網走了出去唔識搵番!

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-18 16:28
點會無需要, 又唔係 6,70 .

去下爆房, 練下口口. 呢方面 connect 得好, 感情有增無減.
係爆房無試過, 其餘有啦, 係BK性版學唔少, 我都想去比新鮮感佢, 初初佢是工作壓力太大影響佢連需要都無, 但之後同佢傾過都有改善但只是我主動佢唔會拒絕, 但係佢主動就無, 相信我唔要求佢真係可以唔需要!

子爵府

ms_ck 發表於 15-8-18 16:36
掂就唔會出到事啦!

不過我真心多謝小三,如果無佢,我同老公可能係一對怨偶甘過一世!出事前,我見到我老 ...
我老公都好鍚仔仔, 就算發生這事佢同仔仔一齊可以好開心, 一見到我就好唔耐煩唔知點咁, 連佢自己都唔識形容自己心情.

子爵府

ms_ck 發表於 15-8-18 16:40
其實真係無架,我俾既時間唔係要黎等佢的,我係俾我自己,俾我bb架!我都要安頓好自己架,我唔變得更好,更 ...
妳好堅強

子爵府

Lam-美咲 發表於 15-8-18 16:44
所以我成日都話凡事兩面睇
“危機”既野究竟係 “危” 定 “機” 好睇大家點去處理

大家肯面對, 辦法總比困難多.

子爵府

昨晚我們一家回奶奶處食飯 [我們平日是晚晚回去食的], 他轉了位坐對面不坐我隔離, 吃飽後我們回家, 我昨晚完全當無事發生過當平日一樣, 當然和他說話就無, 因為他的態度好冷漠, 見到我感覺好不耐煩, 整晚坐在sofa都是愁眉深鎖!

到仔仔上了床瞓, 他就同我講叫我今日開始唔好返奶奶處食飯, 佢同仔仔返去就得, 妳自己食或者我食飽拎飯比妳都好, 總之妳唔好返去食啦, 因為妳返去食都唔開心, 所以唔好返啦, 我問他即是你唔想我返係咪? 他答: 係
我只有答咁好我唔返去食, 咁仔仔都會覺得奇, 而你媽問你咩事個老婆日日唔返來食你點答, 佢會懷疑, 他說仔仔不用講都明妳一早唔喜歡返去食飯, 所以不用講仔都明的, 亞媽我會同佢講妳唔舒服, 咁無理由日日唔舒服? 他說我會講, 妳唔好理啦.

今個星期日奶奶家一早約好一齊去拜老爺, 他昨晚都叫我唔好去.
我同他講我想去, 咁我唔去你點同你媽講, 他說唔去好少事唔得閒, 總之我我會講, 妳唔好理啦.

最後我問咁星期六個朋友聚回, 你仲想唔想我出席? 他說我星期六要返工好多嘢趕, 剛妳都聽到我講手電好多嘢趕, 咁我唔會去啦, 妳同仔仔去啦!

到了上床瞓, 我入到房他就出去廳睇電視, 我無再出去廳, 由他自己靜吓!

我感覺情況好唔樂觀, 估唔到佢咁決絕叫我以後唔好返去奶奶家食飯, 連拜老爺都叫我唔好去, 因為他是好緊張自己父母咁家人, 以前我唔去唔返佢一定唔鐘意, 但現在可以變成咁, 我唔知佢究竟想做咩?

我好怕好驚, 我做咩都冇用, 究竟我係咪只有等?

子爵府

ms_ck 發表於 15-8-19 10:00
佢好似好認真…
1. 豬豬真係感覺唔到有無第三者嗎?如果無,佢突然改變有些奇…

2. 同佢宜家係直接表示不滿你對奶奶家既處理手法同態度,用呢個作導火線將問題推落你身上
1. 應該無, 因為佢唔會機不理手, 又唔會鬼鼠拎埋手機入廁所, 平時放假都係家庭樂, 又唔會話有咩特別電話打出打入, 所以就咁睇唔似有!

2. 我覺得係

子爵府

eggpudding 發表於 15-8-19 10:17
其實豬豬個CASE,豬公的反應同講出口的對話EXACTLY同我EX一樣
你自己想知定唔想呢個係咪事實?
如果想知你真係要做下偵探
從電話方面入手...
事實我當然想知, 手機佢不嬲都有 password, 所以無偵探做到.

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-19 10:13
1. 同意, 係咪真係無第三者呢?

2. 拜老爺唔去, 咁重有中秋, 團年, 初一, 果 d 喎, 佢無可能叫您一概不出席. ...

1. 唔似有

2. 我都唔知佢來緊會有咩行動, 仲有我相信佢都唔再返我娘家吃飯了!

我好無助唔知點解佢會去到咁盡? 好驚佢想到頂唔順就痴左會突然叫離婚!

子爵府

eggpudding 發表於 15-8-19 10:56
豬豬
你對老公信任度真係好高
我最少都會知佢手機PW
其實從好多人經驗中得知,佢去到咁盡,將所有責任推落對方到
都係由於有第三者!
你不變應萬變,好壞都有個心理準備
其實事實係咩,時間一定會話你知答案
你而家都無野急
唯有諗辦法提高大家的互動
有活動,番娘家食飯都照問佢去唔去
佢唔去係另一回事....
加油,堅強D
無論係咩原因變成咁,有心都一定解決到..
我由認識他的第一天我已經對他百分百信任, 就算n年代未有智能手機, 他手機無password我從來都唔會睇, 就算佢行開手機響我都唔會幫佢聽!

無錯我現在只可以繼續做好平日的我, 相信時間一定會話我知答案!

子爵府

anan3388 發表於 15-8-19 10:59
呢一刻你唔知真正原因。當然你可以去估,但我覺得越估只會越亂。
反而不如去努力開展個溝通。
睇你就咁寫出 ...
我和他溝通幾事務式平時都是這樣, 所以好怪!

妳說得好對, 他一直都是想"佢唔開心你好似只係表面上做責任佢媽睇,佢覺得咁樣無意思。佢想婆媳關係可以和睦和真心。佢喜歡能真心交流,對面和心不和已不滿意"

昨晚我先回奶奶家的, 本以打算和奶奶改善關係, 但估唔到吃完飯後, 他會有咁要求!

子爵府

anan3388 發表於 15-8-19 11:06
其實佢個心對你不滿,發緊你脾氣,嬲你。同埋似積埋。
感覺似係

其實近日你同佢傾之前有無咩事係有關?

我覺得佢係俾緊signal出嚟,係想你回應。若你只是做返一樣可能佢會覺得俾咗signal你你都無反應。。。
我感覺唔到佢有咩signal比我, 佢完全對住我都唔想出聲, 只是講佢交代的事, 正如昨晚說的話.

其實你會唔會去找輔導傾下先,幫自己取多些support,同找些idea有無方法同你先生可深入些傾到。
見jm有提過[中年危機問題] 我在網上看過有關資料都有幾似的情況出現, 昨晚好想說給他聽, 但佢的態度及行為令我不感講!
婚姻輔導他一定不會去, 所以我唔會問佢!

子爵府

Lam-美咲 發表於 15-8-19 11:16
甘姐係其實問題出左來啦,佢好在意你同奶奶既關係,哩個係問題既關鍵
由結婚開始佢已經非常在意, 但實在我對奶奶已經越來越好討厭, 但點討厭我從未和奶奶吵起來, 只是返到去唔出聲!

子爵府

eggpudding 發表於 15-8-19 11:18
估多一樣,
有無可能因為奶奶年紀大想同佢住?
唔會

子爵府

anan3388 發表於 15-8-19 11:22
建議可和他咁講(如你講得出和ready去講):

"我感受到你好唔開心,心情好差,對我哋嘅關係好灰心失望,對我 ...
anan3388 好多謝妳咁細心同我分析, 不過以上說話未知幾時可以開口同佢講, 因為佢個態度真係令我唔感講野!

子爵府

anan3388 發表於 15-8-19 11:27
你唔好直接俾中年危機的東東佢睇。佢個心應該嬲緊你,若你仲話佢係因其他原因,佢只覺得你唔明佢,仲嬲你。多謝妳提醒

佢狀態似個鬧氣細路。佢已唔係平心靜氣狀態,理性嘅嘢聽唔入耳。要用感性來溝通,明白和講佢感受。多佢的確是唔係平心靜氣狀態,理性嘅嘢聽唔入耳

不過我都知好難。。。真的好難

子爵府

Lam-美咲 發表於 15-8-19 11:27
但有時既野,你冇嘈,但佢睇到feel到,更何況可能你奶奶有出過聲,佢咪覺得難做,有壓力辛苦囉
甘哩個關鍵 ...
係奶奶有出過聲,奶奶仲和我媽提過我仲咩返親去都咁態度, 佢一直都覺得自己難做,有壓力辛苦, 但當然feel到連仔仔都feel到我唔喜歡奶奶.

那晚問他同奶奶關係有無影響, 他都是說只是枝節唔關事, 但最尾佢有加句我唔知妳幾時變成咁? 我已經知他口話無係枝節, 但相信點都有影響其中, 所以發生此事後, 我已經知衰唔可以再繼續咁做, 只會令他更討厭我, 決定由昨晚回去吃飯時開始做好些可以改善, 但到晚上他竟然叫我唔洗再返去食, 連拜老爺都唔好出席, 我真係連做都無機會, 已經比佢先行快一步做左決定!

子爵府

anan3388 發表於 15-8-19 11:37
其實佢俾咗好多signal出嚟:

佢唔滿意和你的關係
佢嬲你
佢唔想見到你
佢唔鍾意你對佢媽和佢家的態度,唔駛你繼續做表面功夫
唔係為個仔佢可能已唔會繼續
佢想可以真心咁交流,互相係親密的。
妳說中曬他正正是這樣.

其實可能你哋關係佢之前已有不滿不過唔講在忍。近來唔知咩原因爆出嚟。
他真的忍了好久.

其實睇嚟真係要去處理,你唔敢同佢講,就不如寫信。但寫多些感受,以情打動佢。
寫信對我係好過用口講.

子爵府

Lam-美咲 發表於 15-8-19 11:48
你又唔洗灰心
佢叫你唔洗去拜姐,甘你可以去諗其他野架
例如話睇下幫佢地買d咩去拜,買左交卑C6都得架嘛
奶奶會安排好曬, 我再做呢d多餘嘢佢只會更討厭我.

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-19 11:50
唉, 豬豬, 我有個朋友有小三超過十年佢老婆都唔知的.
如他可以咁本事騙到我咁久, 我真心覺得佢好叻, 可以令到我一直覺得自己幸福.

愛愛由幾時開始佢無要求係您要求先有, 可能就係果時開始了.
都接近幾年了

首頁
34567...11

尾頁

跳至