媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇係"貓飛"番工既, 入o黎吹o下水啦!

快 d 報 到 la, 估 中 左 喇 !
:-P :-P

大宅

Re: 有冇係"貓飛"番工既, 入o黎吹o下水啦!

up

大宅

waiting for you !ah, quick quick quick

大宅

hayleymama,

bingle, 終於塭到"拿", 等到我頸都長喇! 又難怪既, d人上得咁快, 我個topic跌個2次谷底, 我要up番上黎咋!
衰鬼o丫, 你級數咁勁既, 我都係o岩o岩先升做"1粒花",我昅到你有"3粒花"o羅喎! 恭喜哂! 我個庶依家夜晚8點半, 點解你仲"在線上"架?? 梗係sleepy到冇sign out la! 我依家就等緊"Miss HK"選舉, 係呀, 香港唔"hull" d節目呢度當寶架! 平時夜晚就睇"雪山飛孤", 仲有"皆大歡喜" (不過仲講緊阿月未結婚), 律政新人類囉..
點呀, d stationery 買哂未呀?? 記住d 襪要冇花邊既, 波鞋要"撘帶", 扎辨要全紅色既. 希希就好啦, 聖心真係間好好既學校, 小娃仲未塭到學校, 我奶奶呢區d學校麻麻地, 好多黑鬼, 不過要等到我地塭到鋪先可以報學校, 佢應該下年先正式讀書, 今年只係番下幾粒鐘既play school,冇書讀, 冇字寫, 唯有我自己教la. 有時諗起都好down, 小娃響香港都讀得唔錯, "leg"左個"好寶寶"獎架. 反而呢度就塭唔到好學校, 又冇gym學, 唉...都唔知係咪錯既決定....
嘩, 咩甩難呀, 我仲慘過做阿四, 年終冇休架. 不過都慣慣地喇. 唔講你唔知, 呢庶冇3-7歲既奶粉, 所以只得鮮奶,好鬼煩, 晨早未醒就要boil奶, 遲d winter 仲死!
chakchak mom同peppermint mom 點呀?? 我地記住low profile d呀, 你地仲未脫離魔掌架!
我都閃喇, 寫到手軟!

大宅

hayleymama,
係度, 係度, 唔好報警呀! 我呢幾日都有睇你地留言架, 不過唔得閒寫jeh. 15號個日grandma 幫小娃開左個"扒地", 禽日我地drive左3個鐘車去我家姐到, 本來禽晚諗住寫既, 點知個腦唔夠電, 我又過唔到電架la, 今曰又係小娃"牛一", 我地帶佢去park, 根住響屋企開"BBQ'扒地, 所以依家都好"櫃". 呢度D park 好正架, 有swan, lake, 又有好多草地同playground. 最緊要唔駛$$麻.
唉oせ! 比你起底tim! 初頭真係好down架, 報喜不報憂嘛! 不過呢排好d 喇, 我依家住響我家姐到, birmingham, 到24號就返去奶奶到, 阿明明就tang曰番去先, 佢約左人睇鋪.
嘩你就好啦, 咁多gathering....
要走喇, 細佬又扭計!!!!

:-| :-| :-| :-|

大宅

chakchakmom,
終 於 比 你 塭 到 lu, 係 咪 hayleymama 話 個 你 知 架 !
弟 弟 冇 事 麻 ?? 發 骨 節 既 jeh, 唔 駛 咁 擔 心 . 不 過 硬 要 check 清 楚 . mud 要 自 已 留 尿 架 咩 ??
公 司 好 忙 ah?? 你 "出 監 " 未 呀 ??
peppermint mom 點 呀 ?? 幫 我 問 侯 o下 佢 啦 !
mud 係 仲 係 '" 新 加 入 會 員 " ?? Hayleyma 就 勁 啦 , 我 諗 佢 就 黎 做 " 鑽 記 " 架 喇 !
走 人 , 得 閒 再 吹 !

大宅

Hayleymama,

wow, you're so "pro" now, i dont know how to bold/colour the words. no wonder why you're platimum member !!

dont worry, i'm much better now and am thinking may be moved to my sister's place until i get my own accomodation coz siuwa dont need to go to formal school, only play group

Marcus hvnt "pooh pooh" for 4 days, i'm so worried now

how much is the english course for Hayley?? english teachers??? ask her to "add oil"!

cant type chinese dz time coz ming took the laptop and use my sister's computer.

ciao

大宅

Hello peppermint-mama,

harlow harlow, how you doing lately?? i've heard your feet hv been swollen a lot, are they better now??

sh... cant talk to u la coz Marcus & siuwa are "lau gei" :evil: :evil: talk to u again later

大宅

Hello 65,

I saw you in the topic of UK mom, i've also joined them,how are you??

About the meaning of topic....um... hv a good guess coz we want to put it in low profile.

cheers ?-( ?-( :mrgreen: :mrgreen:

大宅

Hi peppermint-mama,

I'm back again, Marcus is sleeping now so i can squeeze time to hv my own leisure.

Are u alright now?? Take a good rest!

Very good news, you mom looks after the baby for you, whichmeans, you wont hv special guest in your house suddenly!

Hey, enjoy the shopping?? dont get too crazy in buying stuffs coz bb grow v fast ah!

I'm ok la, staying wz my sister at the moment. It was quite hard in the beginning to look after 2 monsters but get used to it now, but cant hv my leisure time! :cry: :cry: :cry:

ok, takecare la!

大宅

Hayley mama,

you know, i can only squeeze a little time on my own leisure, so i dont hv time to study how to change the words...., if u can see my mail wz colour , bold words , whichmeans i'm improving in taking care of 2 monsters!!

oh no, Nai nai and me get along very well, i stay wz my sister is on of my schedule. I'm thinking to live my sister coz here more child-friendly, quite and better for 2 monsters. In my nai nai's place, i need to go up and down even for a bottle of hot water, the house structure is strange, divided into 6 rooms, so everytime i can only stay in 1 room wz Siuwa and Marcus, if i go to toilet, i need to take Marcus wz me, i dont know how to explain, do u "un"??
Besides, Siuwa always stay v late downstairs and dont want to go to bed, she always stay wz grandpa grandma downstairs until resturant closed!

wa, so expensive ga, who introduce the berlitz to you??

So envy you, can go anywhere you want!

ok, time to go again coz Sailow about to awake again :-x :-x

at last, sailow pooh pooh on the 6th days!!! :mrgreen: :mrgreen:

大宅

chakchak mom,

Yeah, better to talk in Cantonese, however i dont hv the writing pad wz me now, so english la!

Max! finally you named "dai dai" Max, i've thought about dz name for Marcus too. how's Max now??

congraulations! i saw you set up a new topic! , i believe no sooner you'll become 2nd Hayley mama and in prison wz platimum status!!

dont jealous me, i just realized HK mothers are the most lucky moms. It's thousand time exhaused then to be the working mom in HK.

Marcus is crying now so i got to go!!!! :evil: :evil: :evil:

大宅

嘩 Hayley 作 返 呀 , 係 咪 你 呢 排 掛 住 上 BK 佢 無 聲 抗 議 呀 ??

我 諗 我 唔 會 搬 去 家 姐 庶 , 因 為 要 渣 成 4 粒 鐘 車 , '明 明 ' 每 星 期 渣 上 黎 會 好 哂 時 間 , 況 且 依 家 我 仲 頂 得 住 ,同 埋 小 娃 9 月 都 要 番 play school.

我 奶 奶 ok, 不 過 始 終 要 ' 就 住 就 住 ', 你 知 我 響 香 港 幾 惡 又 幾 懶 ga la, 呢 度 就 要 ' 收 皮 ' セ 都 唔 咁 叫 明 明 做 .好 在 ' 明 明 ' 都 識 做 , 再 加 上 一 無 人 時 我 就 b 佢 醒 定 d. 反 而 老 爺 就 冇 セ 2 句 , 可 能 我 懷 恨 在 心 , 佢 攪 到 一 獲 泡 !!!! 今 日 去 左 睇 2 間 鋪 , 第 一 間 去 到 佢 間 屋 時 ( 通 常 地 下 鋪 樓 上 住 ) 個 c9 指 住 張 床 話 ' my husband was died in this bed' 嘩 嚇 水 人 , 仲 係 1-2 weeks 前 tim. 你 知 我 幾 ' 大 ' 膽 ' la, 呢 間 唔 駛 諗 . 第 二 間 就 好 likely, 不 過 佢 話 已 經 有 人 睇 左 , 除 非 o個 個 人 唔 要 la, 同 埋 間 鋪 要 12月 先 賣 得 , 做 生 意 真 係 好 煩 , 我 驚 我 d $$ 未 開 鋪 就 ' meet ' 哂 !! 呢 度 d 野 好 貴 , 一 盒 tissue 要 2.09磅 , 你 知 小 娃 成 日 要 ' cc sir sir' 依 家 真 係 慳 住 慳 住 , 都 幾 慘 !

細 佬 有 臭 臭 喇 , 不 過 條 友 仔 好 煩 , 本 來 今 曰 打 針 , 點 知 個 nurse 探 到 佢 發 燒 37.5 話 要 第 曰 再 打 過 , 我 又 唔 覺 佢 唔 舒 服 喎 , 反 而 小 娃 夜 晚 話 好 tired, 先 發 覺 佢 真 發 燒 101, 可 能 冷 親 , 呢 到 開 始 轉 涼 , 我 又 諗 會 唔 會 去 過 個 間 屋 ,因 為 我 奶 奶 又 有 小 小 唔 舒 服 , 我 都 開 始 小 小 頭 痛 !!!

係 呢 , d 姊 妹 點 呀 ?? 你 有 冇 叫 佢 地 入 黎 chat 下 ?? 我 掛 住 上 bk 都 唔 得 閒 e 貓 比 佢 地 , 不 如 你 叫 埋 佢 地 入 黎 玩 la, 我 見 chakchak mon 掛 住 佢 觀 塘 d friend 都 唔 理 我 , 我 咋 型 架 !!

好 Zzzzzzzzzzzzzz

大宅

peppermint mama

噫 , 幾 好 喎 , 依 家 有 1.9kg, 仲 有 8 個 禮 拜 , 通 常 後 期 重 係 bb 到 , 你 自 已 重 左 幾 磅 呀 ??
我 知 bb 係 女 , 上 次 你 話 ' her daddy ' 嘛 . 女 重 好 啦 , 好 好 玩 架 ,第 時 生 個 仔 又 有 家 姐 幫 手 , ' 好 ' 字 都 係 先 寫 女 啦 !
我 都 收 到 風 你 囉 nopay leave, 不 過 記 住 行 多 d, 唔 係 就 bobo the 2nd 架 喇 !
我 成 曰 都 好 busy o個 喎 , 真 架 , 依 家 仲 慘 過 返 エ , HK d 媽 咪 好 lucky 架 ! (係 呀 , 講 緊 你 呀 , hayley mama, chakchak mom). 我 依 家 都 係 sacrifice 我 d 睡 眠 時 間 上 網 咋 ! 不 過 頂 唔 浦 喇 , 我 要 閃 , 因 間 細 佬 又 夠 鐘 食 奶 .
takecare!

大宅

你 罰 佢 冇 得 睇 電 視 同 玩 玩 具 可 能 希 希 冇 セ 所 謂 o個 喎 , 可 能 佢 想 你 注 意 o下 佢 o者 , 都 話 你 梗 係 上 得 bk 多 得 滯 , 基 哥 有 冇 詐 型 先 ?? d 牆 紙 係 咪 基 哥 meet 架 , ( 講 笑 咋 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
明 明 就 有 怨 言 喇 , 佢 話 我 就 黎 上 網 上 到 din 喎 .
小 娃 依 家 乖 左 好 多 , 好 多 o野 都 迫 到 自 己 做 , 好 似 刷 牙 , 著 衫 , 換 衫 , 沖 涼 , 食 完 自 已 d 野 放 番 d 碗 響 kitchen, 個 衰 妹 仲 戒 埋 奶 粉 / 奶 樽 , 剩 係 朝 早 飲 杯 奶 / 阿 華 田 . 同 埋 依 家會 唔 該 前 唔 該 後 .
事 關 初 初 黎 時 佢 爺 爺 話 佢 冇 禮 貌 , 去 到 我 家 姐 到 我 家 姐 覺 得 我 地 縱 佢 , セ 都 問 佢 好 唔 好 , 太 民 主 喎 , 我 地 自 己 唔 多 覺 , 不 過 經 過 我 三 家 姐 教 導 下 真 係 乖 好 多 . 我 之 前 太 心 軟 .
細 佬 都 係 依 然 好 ' 狂 躁 ' 時 時 大 叫 , 真 係 可 能 胎 教 !!
tang 曰 orientation?? 唔 水 緊 張 喎 , take it easy, 何 況 你 依 家 咁 social tim!
good luck! 得 閒 報 o下 料 我 知 啦 .

大宅

Dear all darlings,

pls dont get mad, i've some technical problems after sending last mail in another topic. even now i cant type in chinese and i need to fix it first coz i want to hv a long long talk wz you guys ma....
just want to let u know i'm safe and dont call the police!

大宅

我 返 來 lu. 係 咪 真 係 咁 掛 住 我 先 ?? 有 冇 人 可 以 話 個 我 知 點 解 我 唔 可 以 直 接 寫 上 bk , 我 寫 上 去 佢 唔 ' '食 ' 我 , 我 要 copy and paste fm word pad, 好 鬼 水 煩 呀 . 再 加 上 我 24 小 時 oncall 啦 , 有 時 真 係 要 ' 夜 猛 猛 ' 先 可 以 上 綱 , 重 要 係 堤 心 跳 膽, 樹 關 細 佬 好 '痴' 身 架, 個臭八公脾氣好鬼差..唉..自作'業'囉, 陀佢個時咁鬼抆!
:evil: :evil: :evil:
Peppermint mama,
你 就 happy 啦 , 提 早 收 爐 bor, 不 過 記 住 記 住 行 多 d, 最 好 就 拖 下 地 , 包 你 生 完 即 刻 可 以 '趙 ' 個 豬 扒 飯 !
嘩 , 依 家 都 有 5 磅 幾 la , 實 係 肥 妹 仔 一 名 , 若 果 你 doc 話 你 可 以 自 己 生 到 ,就 咬 住 牙 肋 頂 硬 上 呀 , 千 祈 唔 好 學 我 呀 , 條 疤 好 痕 架 , 最 慘 仲 會 比 人 inch 架 , Hayley mama, Chakchakmom ' 呵 ' (講 笑 咋 ).
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: 老 人 家 係 咁 架 喇 , repeat 又 repeat, 我 奶 奶 都 係 咁 , 我 仲 一 齊 住 tim, 咪 仲 煩 , 不 過 冇 ' 鬼 ' 啦 , 鬼 叫 仲 未 塭 到 鋪 咩 ! 你 奶 奶 響 附 緊 咪 好 囉 , 到 時 生 唔 駛 咁 ' 騰 ' ma, 係 咪 !

Chakchakmom,
你 都 '浦 頭 ' 拿 , 見 你 成 曰 同 Kwan tong pal talk talk 都 唔 踩 我 場 喎 , 嬲 你 架 ! 不 過 你 又 幾 攪 笑 , 睇 左 2 次 先 ' un ' 咋 , 'U look 巴 士 ' , 不 過 都 攪 唔 掂 ' 家 事 ' ?-( ?-(
Max 隻 豬 脾 仔 冇 樹 嗎 ?? 細 佬 後 曰 都 要 打 針 , 呢 樹 係 2 個 nurse 一 齊 一 邊 打 一 隻 脾 , 都 幾 ' 甘 ' 架 , 又 未 有 五 合 一 , 我 騖 佢 會 唔 舒 服 , 你 知 個 臭 ハ 公 幾 惡 ga la, 依 家 都 成 曰 尖 叫 , 我 地 話 佢 ' 又 發 din ' 喇 ! ?-( ?-(

點 呀 , 又 比 你 通 揖 到 啦 ! 見 你 響 唔 小 topics 都 留 腳 毛 喎 , 好 堅 . 有 冇 收 到 我 d 相 呀 ? 麻 煩 你 幫 我 forward 比 人 o丫 . Hayley 咁 叻 女 無 喊 呀 , 幫 我 'chuet' 佢 幾 啖 啦 ! 咁 攪 野 偷 食 ?? 佢 識 唔 識 排 隊 呀 ?? 個 時 小 娃 時 時 打 尖 架 .
咁 橋 既 , 小 娃 上 年 又 係 陳 老 師 and 曾 老 師 喎 ( 陳 佩 芝 / 曾 '海 ' 欣 老 師 ) , 有 冇 同 佢 映 相 呀 ?? forward 比 我 o丫.
d 姊 妹 點 呀 ?? 冇 哂 影 既 ?? Oilai 係 咪 掛 住 叫 missing 客 呀 ??

我 自 已 近 況 就 長 話 短 說 la, 我 老 細 又 開 始 黎 料 , ee ahah...基 本 上 都 慣 左 冇 哂 freedom 架 喇 , 不 過 最 慘 就 係 有 出 無 入 , 明 明 tang 日 開 始 出 黎 ' 做 ' , 一 邊 do part time 一 邊 塭 鋪 lor! 放 假 就 去 下 pinic, 打 golf 咁 都 唔 錯 , 不 過 我 就 得 個 企 + 曬 字 .
要 走 鬼 喇 , say hello to 陳 仔 , ronald 爸 爸 ...

大宅

[size=medium]Hayleymama, chak chak mom
[size=x-large]我要報警通揖你地喇!

大宅

Hayley 冇 事 就 好 喇 ! 咁 依 家 d 燒 退 哂 未 呀 ??響 醫 院 庶 有 冇 扭 計 呀 ??抽 血 米 喊 到 七 彩 , 基 哥 同 你 米 好 肉 赤 ??? 係 咁 架 啦 , 通 常 開 頭 番 學 實 會 病 下 , 不 過 希 希 就 大 wok d 要 入 院 , 肯 定 佢 免 哂 役 架 喇 ! [size=large]祝 佢 早 日 康 服 , 快 高 長 大
響 呢 樹 番 學 前 要 打 支 針 先 番 架 , 小 娃 29 號 打 , 不 過 仲 未 有 學 校 收 wor !!

唔 好 怪 我 咁 遲 先 問 侯 希希 呀 , 樹 關 我 都 '奶 ' 野 , 震 左 24 小 時 呀
事 因 禮 拜 六 晚 我 如 常 放 細 佬 響 張 bounce chair 到 , 張 bounce chair 放 響 sofa 上 高 , 諗 住 拿 拿 林 去 房 leg 個 碗 餵 糊 仔 佢 食 啦 , 個 衰 妹 又 要 根 出 根 入 , 唔 肯 留 低 睇 住 細 佬 , 我 聽 到 細 佬 喊 ( 平 時 都 係 咁 , 一 行 開 就 喊 ), 點 知 一 番 去 唔 見 左 細 佬 響 張 sofa 到 , 剩 係 見 到 張 bounce chair 反 轉 左 響 地 下 '窄 ' 住 細 佬 , 又 冇 哂 聲 喎 , 嚇 到 我 即 刻 起 佢 大 叫 ' 細 佬 細 佬 ' 佢 就 眼 定 定 望 住 我 , 都 唔 知 發 生咩 事 . 個 衰 妹 就 不 停 話 ' 家 姐 錫 番 你 呀 ' , 我 就 抱 住 細 佬 衝 落 樓 下 塭 我 奶 奶 , 我 老 爺 見 我 荒 失 失 咁 問 我 仲 セ 事 , 佢 望 下 摸 下 話 冇 事 喎 , 另 邊 小 娃 就 衝 入 廚 房 匯 報 情 況 比 嘛麻 知 ( 都 幾 攪 笑 ) 我 奶 奶 抱 起 細 佬 同 佢 玩 佢 都 識 笑 我 先 定 d 咋 . 不 過 小 娃 就 俾 爺 爺 訓 話 , 要 佢 以 後 媽 咪 行 開 佢 要 睇 住 細 佬 ( 我 '隊 ' 佢 出 黎 , hehe )
係 呀 , 收 到 曾 老 師 寄 黎 隻 DVD 喇 , 我 同 佢 倆 個 有 E 貓 聯 絡 , 陳 老 師 都 有 講 佢 教 Hayley 呀 ! 佢 話 遲 d send d 相 比 小 娃 睇 喎 . 曾 老 師 有 冇 教 Hayley 呀 ???
仲 有 呀 , 仲 未 收 到 你 e 貓 Hayley d 相 喎 , 小 娃 一 見 到 我 上 bk, 佢 就 話 ' Hayley' 呀 .係 呀 ,
好 喇 , 要 ' 哨 ' 喇 .
[size=large]仲 咩 d chakchak mom同 peppermint mom 玩 失 蹤 既 ???

大宅

我 返 來 喇 ! 唔 好 意 庶 要 咁 多 人 擔 心 tim! 呢 個 禮 拜 都 唔 知 忙 セ , 去 下 街 , 探 下 親 戚 又 一 曰 . 最 慘 禽 日 細 佬 又 染 到 傷 風 , 成 晚 扭 計 仔 , 咁 細 佬 zzz 我 梗 係 又 zzz 囉 ! 有 一 曰 又 約 左 以 前 ' 環 宇 一 家 ' 既 阿 花 , 佢 見 我 咁 悶 , 專 登 黎 車 我 , 小 娃 , 細 佬 去 行 街 街 , 好 感 動 呀 , 響 HK 時 都 冇 セ 聯 絡 , 佢 セ 都 爭 住 比 錢 , 佢 騖 我 冇 錢 洗 , 我 梗 係 唔 肯 個 佢 啦 , 不 過 真 係 真 係 好 感 動 呀 !

BoeyC,
咁 都 比 你 挖 到 , 不 過 都 好 多 謝 你 咁 關 心 我 呀 , 響 uk 係 我 最 唔 如 意 既 曰 子 , 好 在 有 我 呢 班 舊 同 事 同 埋 你 地 uk 媽 咪 傾 下 呻 下 咋 , 我 等 間 會 去 UK topic 自 首 架 喇 !

Peppermint-mom,
點 呀 你 , 仲 セ 咁 腫 呀 ?? 係 咪 行 得 太 多 呀 ?? 仲 有 唔 好 食 咁 多 salt 呀 , 知 冇 ??
仲 記 唔 記 得 我 陀 細 佬 都 成 曰 失 眠 呀 , 仲 有 胃 灼 熱 tim, 所 以 我 知 你 家 下 幾 辛 苦 . 不 過 就 快 捱 完 啦 , 奸 爸 爹 呀 ! 唔 好 話 我 嚇 你 呀 , 生 完 開 頭 仲 辛 苦 架 , 到 時 係 你 想 訓 都 冇 得 訓 呀 . 如 果 依 家 睡 唔 著 米 ' 有 ' 佢 , relax 下 , 睇 下 電 視 , 橫 掂 tang 朝 又 唔 駛 番 工 , 係 咪 ??

希 希 好 番 未 呀 ?? 比 多 d 生 果 佢 食 啦 ! 仲 有 呀 , 係 差 唔 多 時 侯 食 d 魚 肝 油 , 維 他 命 架 喇 , 雖 然 基 哥 唔 贊 成 , 不 過 你 考 慮 下 啦 !
今 勻 輪 到 細 佬 打 敗 仗 , 比 佢 表 姐 個 仔 囉 , 細 Marcus 2 個 weeks, 去 到 佢 屋 企 先 知 佢 大 傷 風 , 鼻 都 紅 又 塞 哂 , 兩 個 仲 share d 玩 具 咬 , 仲 唔 水 !!

前 幾 曰 趙 太 同 趙 大 小 姐 打 比 我 , 不 過 剩 係 爹 左 一 陣 咋 .

嘩 , 前 幾 曰 幾 驚 呀 , 我 親 戚 遲 左 一 個 week 都 未 探 我 , 你 知 啦 , 依 家 係 非 常 時 期 麻 , 要 博 殺 塭 食 , 同 埋 我 上 一 胎 開 刀 , 起 碼 都 要 等 多 一 年 啦 , 何 況 我 已 收 爐 啦 ! 你 有 冇 打 算 整 多 件 呀 ??

好 開 心 , 我 家 姐 終 於 應 承 幫 我 湊 細 佬 , 不 過 等 我 塭 到 鋪 先 !

要 鬆 人 喇 , 又 要 應 酬 大 小 姐 大 少 爺 喇 !

首頁

尾頁

跳至