跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 rebeccajoe 於 08-3-8 10:19 發表
my baby cries for milk right after 15 mins i breast fed him. and i gave him some to comfort him but then he vomitted at the end. I guess he's eating too much~

係呀係呀, 我有一次就係咁, 因為係夜晚, 費事佢嘈嘛, 點知佢就...嘔翻晒出嚟...

別墅

原文章由 weni 於 08-3-8 13:48 發表
Now bb does not want to sleep after drinking milk, open eyes for 1 hour after milk. Just before falling asleep, bb open mouth and want to drink milk again! I sleep for only 4 hours every ni ...

唉, 我個b都係呀, 啱啱先見佢叫咗一下, 谷到面仔紅晒, 跟住又好似要瞓咁...

但係我又夠鍾餵人奶, 一餵就9個字一個鐘, 真係唔知叫唔叫整唔整醒佢好...

別墅

唉, 講樣傻嘢俾大家聽...真係講就天下無敵, 做就無能為力...

第一晚同bb返到屋企, 佢突然(仲係我遇到的第一次)噴奶, 鼻仔都有流出嚟, 跟住我就俾佢發親, 因為原來係要掃風架(其實一直都知, 唔知點解自己做就唔記得)!

跟住往後幾晚...我係好驚咁唔敢瞓睇實佢, 日頭聽到佢有少少聲都要撲過去望下咩事...

後來諗幾諗, 點會有人日日24小時咁望住個b架, 醫院啲姑娘都唔會啦!

你地話我係咪好白痴呢?

別墅

原文章由 bosch 於 08-3-8 17:40 發表
咁又唔好話自己白痴... 個個父母都緊張o者, 何況嘔奶係可大可小, 睇緊 d 都應該.

我就算係餵人奶都會幫 bb 掃風, 之後會幫佢打側訓. 你試下咁做, 會放心 d. ...

多謝你安慰呀, 而家我的心情有啲唔好, 我媽咪原本話陪我坐月, 點知我個b早咗出世, 佢而家又要搬屋, 到而家bb出咗世成個幾禮拜佢都未有咩時間過嚟...

所以, 好多時候都係我自己一個人對住bb, 我又唔識, 有時都好down, 最慘係我老公要返night shift的時候, bb夜晚又特別扭計唔肯瞓!

想請教各位人奶媽媽:
你地bb食得快唔快?我個bb成日食下停下, 加埋掃風, 要食成個鐘, 每兩個鐘一次, 都幾係嘢...
bb夜晚瞓覺會唔會震震下, 或者係成日發出啲"哼哼", "呀呀"呢啲聲?
如果佢嘔奶, 你地會點做呀?

別墅

我好彩暫時都未俾亞b食損乳頭, 但係佢因為細得滯, 啜奶唔夠力, 啜啜下就累, 加上佢又面黃, 佢個人就寧捨易眼瞓, 所以, 不論我夠唔夠奶, 佢都係食唔飽, 所以, 啲黃退極都退唔到, 搞到而家要入院照燈...

醫院啲姑娘話, 都係最好泵啲奶出嚟, 睇下有幾多, 然後張啲量補奶粉加夠個份量佢喎...

別墅

原文章由 meimei333 於 08-3-12 15:08 發表
cowhome, 我阿B都黃,你BB有幾多度先要照?宜家好成日都要返健康院CHECK黃~

我見度度用的指數都唔同, 我健康院同威院都係用呢個...

我bb喺健康院check話有257度, 去到醫院篤腳仔話有265度, 咁要照日幾燈, 出院時回落到186度, 但係都係黃架, 要即刻約健康院第二日返去check住, 我下個星期一又要再去健康院呀!

首頁

尾頁

跳至