自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

三國1 發表於 24-4-17 16:11
我媽突然同我講今日醫生叫佢做心瓣手術,醫生又冇講咩事,我媽拒絕咗,請問係唔係大手術?我要下次11月覆診 ...

我媽五年前威院做過心瓣置換手術. 排左半年. 佢做傳統開腔. 政府做微創廿幾萬,私家預一球. 但政府主診醫生同私家心臟外科也suggest 做傳統. 因為微創個隻心瓣只可用8-10年,話佢太年輕又冇長期病患,建議做傳統. 威院心腔外科團隊好好的(emoji)放心. 傳統手術住左七日唔駛一千出院. 你或者出去睇一次私家專科get second opinion. Lee個係大手術,但我媽個時醫生講明唔做就仲有兩年…. 做完依家好精神(emoji)之前行微斜路也行唔到,抖唔到氣(emoji)

男爵府

三國1 發表於 24-4-17 21:07
你個私家心臟科醫生ok嗎?貴唔貴?我媽係係QE睇開,唔係威院 ,另外想問要休養幾耐,我要有準備接佢嚟我屋 ...

Ok呀,我哋喺私家做埋CT. 五年前印象中CT係萬幾蚊,醫生費另計. 我媽算叻. 佢七日就出院姑娘都讚佢好忍得痛,連止痛藥都唔使食. 所以休養幾耐真係因人而異,我見有啲院友喺醫院住10幾日都未出得院(emoji). 做開胸出院要帶一個盔甲嘅物體護住上半身,同埋出院之後都要拎拐杖先可以喺屋企行走. 我要人幫洗頭沖身. 真正回復正常都要兩個月. 反而我覺得你可以打返去醫院問清楚. 因為你媽媽拒絕咗手術. 其實公立醫院排都要時間. 我媽本來都預咗要一年,但好好彩半年左右俾佢攝到個後備位即做. 係冇心理準備的,醫院無啦啦打嚟問聽日有位你做唔做?咁就要即刻應承(emoji)(emoji)所以我覺得你應該打去醫院問清楚,如果決定做就盡早幫佢排期先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊