自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-12 13:06
媽媽過左身2個星期,尋晚回魂夜,雖然我好驚,但我都好想知道佢而家點,尋晚準備左野食,但今早起身好似咩 ...

正常你不會看到, 或者CF 計錯日子, 我爸回魂都沒有動靜, 食物酒水都沒有動過

你都要振作, 你傷心你媽會感受到, 她都會唔安樂, 所以學會慢慢放下, 向前望

我爸走後都有3個月時間訓唔到, 反而出外走動下, 去下旅行後回來又精神番正常訓得到, 希望你都可以
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-12 18:18
謝謝你 但我真係好想知佢好唔好 可能我無呢d緣啦

你可以念經迴向給媽媽或者幫佢做啲善事為佢積福
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-13 08:41
我有去捐錢,仲可以做咩好?我本身無特別宗教,有時會祈下禱咁

啱啱兩個星期呢係未必 咁快 報夢㗎啦,畀佢去到下面落腳先可能遇到好多親人就夠好忙碌呢, 打返幾圈麻雀都要啦

不用掛心
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Nice903 發表於 20-5-13 13:44
如果念經,是唸什麼經?唸時有冇需要注意的?是否只可日頭念?

地藏經,當然要記得回逈畀先人

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-13 13:38
其實係咁的呢,我本身係獨女,雖然唔係單親,但由細到大,爸爸都好少係身邊同理我。我媽咪都係好得意,佢無 ...

佢有需要就會報夢畀你如果等好耐都冇,可能佢真係無牽無掛,同一切都安好,唔需要你操心

咁一向都係照顧你嘅佢從來都唔駛你照顧佢,所以咪唔煩你囉
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-22 21:53
回覆 小詠 的帖子

如果本身有祈禱可唔可以唸?同埋唸幾多次?

可以, 你可以上網參考下好多佛經都應該有幫助其實最緊要係心意,誠心則靈 加油振作,保重
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-22 23:41
回覆 Jessietai 的帖子

我本身唔算有信仰,我呢排都無食牛,完全成素 我有d難,但諗住聽日食齋 ...

如果唔能夠完全食素你可以初一十五如素或者係每日早餐或午餐食素都可以

我就習慣每年盂蘭節會安排法會給祖先和爸爸
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-23 12:23
明白 我尋晚終於有夢見媽媽 我仲講左句我終於夢見妳 但佢講左咩我唔記得 但我係夢入面有喊 跟住個意識有少 ...

有嘢要交託你呢你實記得嘅
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至