夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

kwhkwh 發表於 21-10-4 21:45
講真的,我都係咁話。
Me3

伯爵府

mami2000 發表於 21-10-6 17:07
樓主,坦白講,2個人先搵3萬頭,要養父母,又供樓,真係好吃力,唔係講笑。

俾你抽到居屋,裝修連首期都要 ...
非常認同。
樓主 ,老實講兩個人收入先夾埋得三萬幾, 要供養父母 , 就算畀你抽到綠置居, 根本冇可能供得起, 仲要困自己一世, 不如申請調遷一個新單位仲好過。
唔知點解有個感覺 ,樓主好似畀人呃咗上賊船

伯爵府

mami2000 發表於 21-10-6 17:52
朋友真實個案
朋友開鋪頭,有私樓收租,另同阿媽住已供完嘅大屋苑私樓,條件唔差。
佢男友,做司機揸車,fr ...
好彩你朋友未結婚, 識得及早斬欖

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 18:45
* 好肯定到時佢三個人三把口你得一把口你點都冇着數*
我明白啊,所以如果最後方案真係買樓,我一定要層樓 ...

傻女 ,你都知道買樓一齊住要面對婆媳關係, 你有睇婆媳關係版,都知道同住係困局, 你仲要入局。
買樓分三份, 加你個名又如何? 你啲錢用曬, 到時相處唔到, 要離婚的話, 佢哋唔同意賣樓, 你都冇佢符, 到時咪佢哋霸住層樓嚟住, 你真係樓有冇 ,錢又冇, 仲蹉跎自己嘅青春
三萬幾蚊, 除供樓 , 仲有咗差餉、管理費電費水費煤氣費……, 而家供樓低息啫, 你有冇評核過一旦加息嘅風險?
佢哋有公屋住,已經係皇道, 一係申請調遷一個新的單位, 一係裝修個舊屋一齊住。

kwhkwh    發表於 21-10-6 21:00

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 21:21
雖然我係假日夫婦,但我次次過親去,99知道我鐘意飲湯,每次煲親湯都會留番一大碗比我飲,兩年黎其實都只係嘈 ...
而家你都未落搭 ,你99梗係 對你好啦, 當你落咗搭 買咗樓 一齊住, 家務一定預埋你。 你都見到99對62嘅態度, 就知你99唔少嘢啦, 佢數口咁精, 氹掂你註冊先, 而家連禮金擺酒都慳番,又氹你幫手供樓, 真係買完樓一齊住,你先見到真章。

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 20:46
咁我應該真係要提早過去住係佢屋企睇下相唔相處得到先,起碼住番3個月至半年,如果真係磨合唔到,起碼係買樓之 ...

咁你咪試下搬去一齊住, 試下可否磨合到, 不過起碼半年以上先見到真章。

伯爵府

回覆 am5d10 的帖子

即係已經畀咗幾萬蚊禮金你媽咪?睇落你99都好難頂喎, 你都係早啲搬去同佢哋住, 睇下可唔可以磨合。

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 22:02
無知一問,如一個唔好彩真係日後離婚係會分身家,佢唔賣樓都要分番我應得個份錢,咁層樓係有我名的,我為何會拎 ...
佢哋唔賣樓,點分錢畀你呢?你頂得順 可以繼續喺度住㗎, 就算你想佢哋賠返筆錢畀你, 打官司都有排你打, 分分鐘律師費仲貴過你攞番啲錢。

kwhkwh    發表於 21-10-6 23:07

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 22:07
未啊,不過到時PLAN好食晚飯之前就會比左先囉,唔知下年年頭有冇得搞啊...
暫時我冇需要99操心,所以佢對我既 ...
點解要食飯之前先至畀? 你哋住咗冊就應該要畀啦。 係唔係一日唔擺酒作唔使畀 ? 我覺得佢哋冇心畀你媽喎。

伯爵府

am5d10 發表於 21-10-6 22:16
原來如此,我今晚就同C6講,下星期開始去佢屋企長住試下磨唔磨合到先,始終一日唔行動ONLY TALK都係冇意義既。 ...
咁你順便同你C6講,畀咗禮金你媽先啦。

伯爵府

popolun 發表於 21-10-8 18:50
之前我都同樓主提過,綠置居唔同私樓可以隨便加名或者買賣,但係樓主已經比間屋蒙蔽左…….
...
所以我都覺得 樓主 好似上咗賊船

首頁

尾頁

跳至