興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位大大如果響屋企用ISO400, AV MODE,
光圈4.0, 焦距17MM
快門你地會出幾多?
冇加減EV

大宅

唔知點解佢情願出黎爆晒,都要出個1/6 慢快門比我。我要將EV減到盡,先出1/20. 影完出黎好爆...

大宅

麻煩晒

全部相都係 ISO 400, AV MODE, F/5.0

1. 冇落閃, 冇加減EV

2. 冇落閃, 減盡EV

3. 落閃, SECOND CURTAIN, 冇加減EV

4. 落閃, SECOND CURTAIN, 減盡EV

5. 落閃, 冇加減EV

6. 落閃, 減盡EV

大宅

咦?我開左有exif架!仲未識搞smugmug.
我用canon閃。試過用cf同步1/200, 咁又暗左!
係呀,我都係用center-weighted,
係咪即係一定要用cf既1/200同步?
我測光係對住個主體按*黎FEL...咁做係咪唔啱架?我成日覺得我測光方法可能唔啱!

大宅

係呀!所以我一路都係用m mode。唔識用av mode。因為好似仲難。我長期落閃,因為我手震又唔想開高iso啲鏡又唔係枝枝大光圈。我枝閃過左保養佢地cs都唔騷我喇!:(

大宅

我通常同佢地出街都會落閃,因為出出入入冷氣地方就用閃囉。出返有太陽先off左個閃佢囉!(好鬼重) 等我返去再試試。出張早前既相大家睇睇。係咪好唔掂呀?

大宅

佢會肯教架?我以為有保養佢先會理我添。

大宅

知道。今晚返去再影啲相先。

大宅

原帖由 軍魁星 於 09-7-9 10:20 發表
madmaclau 覺得部機有問題, 鏡又有問題, 閃又唔得,但又話自已係Canon 死硬 fans wor. 咁你鐘意Canon d 咩呢?

我只係覺得自己唔好彩啫。其實可能全部都係我自己既問題。閃我都燒過,真係有幾好彩大家明白。不過我依然喜歡canon, 因為佢影出黎既相啲色我好鐘意。尤其是135L。NIKON一黎我本身唔喜呢個品牌(個人經歷),二黎啲朋友影人出黎啲面色好令我唔鐘意。

首頁

尾頁

跳至