興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家都講得好啱。對焦同noise control都好重要。唉!不過暫時都係參詳當中,未有彈藥買任何野。五百蚊筆直買防潮櫃又唔夠,買腳架又唔夠。市道低迷呀!唉!

大宅

防潮櫃最慘係冇位放。因為我而家都有成兩枝閃、五枝鏡、有小小配件咁。唉!太細又好快唔夠用,太大又冇位放。真係無奈!窮人玩相機,真係慘。

大宅

呀!忽然醒起,上次幫契仔女影相,拎左枝nissin閃黎玩。
我發現好好玩,但係唔係好識。
想問下大家呢啲係咪叫飛燈?邊度可以睇下資料?
因為我好鐘情venture feel既相
(我知佢後製,不過影我都想影得似)

大宅

全部都係錯誤投資。
起初貪平學人買nissin枝閃,唔夠力影契女跳舞,死捱爛捱買左枝580。買機時跟kit lens, 再學人買左枝50mm f/1.8. 後尾信人買枝天涯鏡。上年年尾就鬼遮眼買左135L同tokina。但係反而唔買防潮櫃又唔買腳架。我最叻供野,所以大部分野都係供緊 ... 唔窮就現dou dou買啦!

買完就更窮囉!

大宅

我都知我衰架喇。未學好影相就走去買咁多野。而家撞正咁既景,所以都唔會買野住,練好啲SKILLS先啦!

大宅

反射鏡?尋日我都上網睇緊,但係睇完唔明係乜!

大宅

哇!駛唔駛咁得意呀?

大宅

KnN 你啲相實在係太毒喇!
想問你EXIF係咩? THANKS!

大宅

135 真係唔知點解特別靚。如果我有full frame就好喇!
依家我都成日拎枝135黎玩,但係真係遠左啲!
如果我影到好似knn 啲毒相咁就好喇!

大宅

原帖由 KnN 於 09-5-13 09:31 發表

其實你呢張都okay喇, 背光係難影d. 你+番saturation就好好多.
我最果2張背光都無咁好

多謝你!:)
不過我想問D700 ISO 係可以自動。咁無敵兔係咪都係自動架?我習慣用M Mode,有時個太陽比雲遮一遮,或者忽然太陽好勁,又或者佢地跑左去樹底,我都要改好多野。連ISO有時都要改。係咪FF機就全部有ISO自動架?
孤陋寡聞,有錯勿打頭。

大宅

唔...可惜400D冇auto ISO...唉!不過有我都唔會信佢。一定測光錯誤!

大宅

KnN 想問下你架單車咁靚響邊度買架?

大宅

斗斗城有咁靚既賣架?等我去睇睇先!
唔該晒。孖希就生日喇!諗緊買咩禮物。:)
我個芒冇cal,怕後製極都唔啱心水!

大宅

好毒。上親黎都中毒。
我要練熟枝135L!

大宅

我契仔女都係勁活躍人士,雖然肯企響度比我影,但就好興『一二三』去到三時就唔知點解fing 手fing 腳 或者成個人搖左,一樣影唔到!

大宅

尋日又去左同契仔影下相,佢話要扮model show啲新衫我睇喎! 順手就試下用av mode影,但係佢成日測完光(fel)佢都比個勁快門我,個閃好似死既咁!
都係搞唔掂。係咪用閃時測光係唔同既呢?大家指教下丫!

劣相一張,乜都冇報,jpg 直出。
如果要執,除左執level外,仲要重點執邊度呀?

大宅

我枝燈真係不枉佢被人叫神燈架,成日慘叫不特止,得閒就發出十字死光,仲要full power,射正契仔女眼佢地會慘叫唔肯再影相!真係無奈!呢排用佢做master,slave隻nissin黎玩飛燈,又係火都黎埋!不過最慘都係測光。好多時用av mode, 跟住測光(枝燈係有閃既),開大光圈佢都會比個半秒快門我,影完一係就閃燈冇閃手震到笑,一係閃燈閃左等於冇閃都係手震到笑,一係就閃燈full power出張相變白雪雪一片....

大宅

我而家就好興『一、二』跟住影囉!暫時有效。唔叫一二三,通常影完是但一個係望緊唔知邊度....

大宅

我都唔知係我蠢定係點!
我係先半按快門,跟住press 個掣測光鎖起...唉!我都唔知佢發生咩事。
長期都係E-TTL,有時佢會轉TTL,不過就算係E-TTL都一樣會出事!

大宅

我都知人人都話Nikon個flash好啲,sb800(?)係燈神 (shame on you, Canon!) 但我暫時都冇離營轉會既心!
一黎冇錢
二黎唔捨得枝 135 L

首頁

尾頁

跳至