自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:而家幼稚園小學深左咁多,咁D人係吾係真係叻左

無架啦,要同小學涵接就係咁。小學啲野比起我地以前真係深左好多,然後我又聽到啲人講中學既野又比以前深左好多,特別係中文科,好多人衰曬。

公爵府

引用:我覺得咁細個就迫佢哋讀同識咁深嘅嘢,未掌

原帖由 Yuki_Yeung 於 15-01-04 發表
我覺得咁細個就迫佢哋讀同識咁深嘅嘢,未掌握到,壓力大,到最後無興趣學唔想讀,害咗佢哋,亦唔見得佢哋會 ...
我咁睇,果個年代讀到書既都係靠自身能力,讀到大學都係精英之中既拔萃,而宜家好多都谷左上去,成條水平線唔同左。

公爵府

引用:我曾經問過老師呢個問題,佢答我程度同以前

原帖由 nrjowepq 於 15-01-04 發表
我曾經問過老師呢個問題,佢答我程度同以前一樣,而且間間學校都差唔多。最慘係成積唔好,只會係家長問題, ...
nonono la....除非小朋友天資有咁上下,否則小一呢個適應期都幾難捱。記得上年家長日,個個家長叫救命。中文深左好多係事實,學校老師都承認左,因為要同大陸接軌,加上早年教改。現今家長承受既壓力絕對唔係我地父母年代既果種。趁仲係幼稚園階段,多識字唔係壞,因為一上小一已經係閱讀理解同常識超多生字要識,識字量唔夠要追就發現間時太少。

另外,由於近年提倡少抄寫少功課,但考試程度深左,變相家長工夫做多左。

真係唔好怪咁多家長變怪獸,其實好多家長都珍惜親子關係,希望佢地可以愉快學習,但形勢所逼,萬般無奈。

首頁

尾頁

跳至