論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 21:07 發表
工人來左三日,佢話佢唔想放假,我大b暫時唔洗佢理,佢淨係做家務,來左之後全屋大清潔,搞掂曬啦,因為間屋其實好細。第一日工人就話佢唔想放假,咁我好開心咁講話會補$$卑佢。但三日來又發覺好似毋咩野卑佢做咁,同埋好想星期六fam ...

其實你需要工人幫手未補錢比佢囉, 唔需要既未直接同工人講, 你話你地都會出街, 無野需要佢幫手, 叫佢好好休息下...

工人係壞唔放假都會壞, 我就從來無補過錢比工人留係屋企幫手, 我鐘意family day...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

原帖由 happyday5hk 於 09-4-27 22:39 發表
唔知細b出世之後會唔會忙d需要佢幫呢,如果唔洗,真係唔想白白卑$$佢留係屋企...又要提供三餐, 又要擔心佢吾知系屋企搞咩...最唔抵係我地出左街,毋野卑佢做!

...

請佢番嚟已經唔平, 仲要補埋休息日比佢, 又要提供3餐, 真係要佢幫手就話啫, 唔係又要比錢佢又要對住佢勞氣, 我拎願見少佢一日....

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-4-28 10:43 發表

我明白你可能曾經有不快經歷
但公開教人唔好比工人放假
呢個心態實在唔正確
第日人地比工人告唔比放假
係咪你會幫人孭?

驚學壞就唔比工人放假出街
日後你如果怕小朋友學壞
難道又鎖佢喺屋企?

街外多菌, 難道你或 ...

非常認同你既講法....

我覺得係網上發表意見, 應該要比正面信息, 樓主唔做一件事, 但教人唔好比工人放假, 就真係唔應該....

首頁

尾頁

跳至