自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

由2歲開始到依家10歲, 真係無"忽"好肉, 人地話咩好, 又走去試, 次次都係衰收尾, 好一輪, 跟住就唔得, 今次有個姐姐又係嚴重濕疹, 佢走去飲龜苓茶, 飲足一個月, 一日兩支, 好番晒, 無再番發, 所以我又同個囡去試, 因為佢細, 所以一日一支, 飲咗7日左右已經無見佢周身抓, 之前後頸係濕疹最嚴重嘅地方, 就算平時無起都係"鞋烚烚"同好厚皮嘅, 但依兩日我睇吓佢, 條頸d皮膚好潤, 好軟, 無咗厚皮嘅感覺, 其他地方都係好柔軟....希望今次真係 work 啦 !!!!
鍾意飲飲食食, 尤其鍾意煮嘢食.....

大宅

多謝晒啊, 真係望咗好耐啦, 頸都長咗幾吋呀 !!!
其實佢咁多年都已經戒慣咗口架啦, 好多嘢佢自己自動自覺唔食架啦....沖完涼就自動自覺成身搽保濕 gel, 所以 touch wood, 佢依家真係靚女番晒架啦....希望其他有濕疹嘅媽咪同小朋友都可以試吓囉....

大宅

初初日日逐支買, 真係少數怕長計, day day 18蚊....後來先知可以買現金卷, 買1000蚊有7折, 所以我都買埋現金卷, 一次買幾支, 放嚮雪櫃, 夜晚坐番熱俾佢飲....

原帖由 meko~ 於 11-2-27 12:47 發表
龜苓茶都幾好飲,不過幾貴

大宅

鬍鬚佬-海x堂

原帖由 Super-Man 於 11-2-27 12:49 發表
請問係邊度有龜苓茶賣?

大宅

我個囡之前都有睇中醫, 但就無講佢唔食得龜苓膏, 而且佢依家飲龜苓茶, 真係睇到佢有轉變喎 !!!!

原帖由 小尚 於 11-2-27 13:06 發表
我個囡都有濕疹睇中醫,醫師話千期唔好食龜令糕,就算平常人都唔好食

大宅

佢都有驗過血, 蝦, 蟹, 花生, 提子唔食得, 其他都可以食.

原帖由 Kinglong 於 11-2-27 15:09 發表
same case with Kinglong, Chinese Dr said he should not eat that too.

@ Cherry, Kinglong alos consulted Chinese Dr before spent more then $20K, cannot get better, after he consulted Shatin Dr Fung ...

大宅

我個囡都有食過, 食咗兩個療程, 好少少, 但有時都會見佢周身抓....

原帖由 DAVID1965 於 11-2-28 00:11 發表
同大家分享下.我個仔由細到大(現在12歲)都有濕疹,成個背脊,双手都有,嚴重時好痕,會流血.搽醫生開的類固醇藥膏好快就好,但治標吾治本.在youtube睇到顧小培叫人食綠茶素及洋葱素,試食咗3個月左右,宜家冇濕疹咯 ...

大宅

太細就梗係唔得啦....5個月咋....唔洗諗都知答案啦 !!!!
起碼都要過4歲先可以俾佢飲啦...

原帖由 winnie5960 於 11-2-28 02:08 發表
我BB而家5個月...
3個月開始有濕疹
如果咁細個係咪唔飲得龜0茶咖

首頁

尾頁

跳至