自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有個朋友早前圍封強檢, 之後,見佢斜對面間屋被屋署用膠紙圍封左。

我朋友話呢間就係啲新移民攞左屋,跟手返深圳住既表表者﹗ 以前係一月只返一日,或被人黎港時暫住。而家疫情,佢地返唔到黎。

希望房署唔好信佢地既藉口,收返間屋就好。

CHUIPING    發表於 22-9-16 17:15
oasis18    發表於 22-9-16 16:30
珠氏家庭    發表於 22-9-16 09:03
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-16 09:09
我就覺得應該要修例,要求租戶要申報國內資產,肯定大把呃公屋嘅失去資格 ...

其實申請公屋時,張表格中係有要求要申報全球資產架﹗ 但佢地唔老實申報,而房署/香港政府無權去核實,咁點呢?
詳情可參考當年大律師退休申請到公屋,其後被告及收回公屋一例﹗

其實應該請香港政府面對現實,同內地請求合作至係解決問題既開端。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-9-16 09:38
但係你申請政府嘅資助房屋,用緊政府資源,就應該有權去查囉。

我攞返大律師單CASES黎講吖,事件發生於香港回歸後,香港政府仍然可响英國取到証據,查到大律師既資產而向大律師提出檢控並成功檢控佢既。

咁點解香港同內地,唔可以做到?

當時,香港已同英國係唔同體制啦﹕

珊瑚宮

薯圈 發表於 22-9-16 10:49
其實疫情一樣可以入香港境,係佢唔願花時間隔離啫~

佢地係香港市民,入境根本唔使隔離,佢地驚係驚返深圳時要隔離啫﹗因為佢地既主要生活圈根本响內地。

珊瑚宮

加菲貓3 發表於 22-9-16 10:54
你地都唔明,就算查埋大陸,都九成九人合格,根本大陸有樓,都唔會超香港既資産規定 ...

點會唔過? 而家佢地多係3至4人既家庭,3人資產限額係481000,4人係562000, 內地就算2、3線,啲樓都差唔多係過咁既價錢啦。

而且,呢啲人住深圳多,深圳樓價係點?

珊瑚宮

mowingc 發表於 22-9-17 04:23
好老實⋯你可以長期返內地居住,跟本上就唔需要香港既公屋。點解仲要霸住呢!真係好多人需要既⋯希望房署 ...

所以希望房署收返呢啲人既屋,畀真正需要既香港人。

首頁

尾頁

跳至