自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

識幾個人,响曼彻斯特買左屋2XX萬港紙既排屋,佢地話又大又正。

另:我仔既前上司,都移左去同買左,都係200萬上下,佢問我仔有無200萬CASH,話幫我仔買間响佢隔離或附近喎,唔使經地產可慳佣。

我仔話就算錢無問題,都暫時無興趣買。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

minimirror 發表於 21-8-31 17:54
回覆 my005 的帖子

200萬就有townhouse ! 唔錯! 加拿大一線城市買唔到…

但唔知裡面係點既呢?

剛上星期,我女既同事去聽講座(佢暫未移民既),即買左間,又係200萬港幣上下,好似買棵菜咁兒戲。不過呢間細啲,得6佰幾呎。

我女同我講,我話隔山買牛,好既輪唔輪到外地人吖。

上YOUTUBE睇過某啲介紹,好多都漏水既,要使一筆維修費喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

Rickymom 發表於 21-8-31 18:07
當然買唔到啦,200萬港幣買間apartment都唔夠啦!

利申:現居溫哥華

識人住多倫多,間屋都升到過仟萬港幣啦。

珊瑚宮

RT 發表於 21-8-31 18:08
之前聽有個youtuber講, 佢係加國租左間屋仔住, 業主係一對好老既父妻, 雖然有樓收租但依然要工作, 因為佢 ...

係呀。英國或加拿大,屋要維修,係幾貴既。

珊瑚宮

3991 發表於 21-9-1 08:52
好有騙案feel

我仔上司都好高薪既,照計唔會貪我仔錢卦?

不過,我教我仔點都唔好過信於人,凡事量力而為同埋親力親為好啲,力不到不為財吖嘛。

同埋,我地對於隔山買牛,有保留囉。(雖然睇片睇過佢間屋係幾好既,至少表面上)

珊瑚宮

mssss_ 發表於 21-9-1 09:09
俾我都唔制啦。。眼見為實呀嘛。買屋唔係買棵菜。親力親為好啲

同意呀。

珊瑚宮

testher 發表於 21-9-1 09:10
隔山買牛真係好煩架,我試過,煩到嘔
200萬曼城買townhouse 應該真係會有唔錯選擇,但中間要做既野煩到嘔, ...

係呀﹗同意呀。

首頁

尾頁

跳至