自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔攞雙程証啦,梗係攞商務証啦,方便好多既。(啲內地人係咁同我講既
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

somehow 發表於 22-8-27 23:00
係,讀中學果陣,有個新移民同學同佢細佬妹唔同姓,之後先知原來佢超咗齡,佢父母只可帶一個超齡子女,佢 ...

約30年前,我有個朋友同佢個妹報稱係孖女落黎香港既,但事實佢地差兩年,仲唔多似樣添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

明明香港法律係連續居港7年至可以攞香港永久身分證,但識幾個人明明只係間中湊

小朋友上落香港讀書,(真係間中,因為有搭保母車,有專人由深圳帶學生到港

返學既,佢地係遲到,所以要親自帶返學)又一直响深圳住既,7年後都申請到

永久香港居民身分證同公屋,真係唔明點解?

珊瑚宮

嗰日我去牛頭角,就有個唔識廣東話,只識客家話(唔係香港嗰

啲客家,係五華客家)响地鐵附近既隧道周圍問人‘政府部門點樣去’?可能啲人

唔識聽,無人回答佢。

最後佢問我,我識聽少少,就問佢去邊個政府部門呀?去做咩架?佢就話黎左香

港幾日,想去攞福利金喎,問佢係咩福利金,5000蚊消費券定老人金,佢又唔

知,咁我問佢子女响邊呀?佢話子女平日返左工既,同唔到佢去攞。我話有錢
攞,叫佢地休息一日去同佢攞啦,啲政府人員,唔係個個識聽五華客家架。

珊瑚宮

superkingdom 發表於 22-8-28 09:05

係!點解而家大陸甘好,都仲要黎

問過佢地不約而同話點解唔落呀,而家深圳有大屋,又會供社保,又可攞公屋,子女又有香港各種讀

書福利,連車津子女黎港讀書都有既,讀書又免費,而且佢地話第日退休,香港大陸兩邊攞福利,都

唔知幾好。(意即內地社保+香港老人金)

咁有啲就唔願落香港既,因為佢地暫無資格落吖嘛,而有啲係好有錢既,唔願落。

有個仲好笑,話香港有咩好?空氣好差,一落香港就想快啲返返深圳。佢仔係雙非,咁佢有資格落

咩?香港咁差咁唔好,佢又要落黎生仔?又要攞盡讀書福利?

珊瑚宮

HL7646 發表於 22-8-28 10:58
其實大陸人黎香港,如果想囉到永居資格,佢地在中國的戶藉係要放棄,所以而家來港的新移民,多數都係來自 ...

老公嗰邊有至少十幾個深圳戶口既親戚,都落左香港喎,佢地個個有深圳有幾層地鐵附近既、南山既樓喎。

珊瑚宮

my005 發表於 22-9-25 09:45
老公嗰邊有至少十幾個深圳戶口既親戚,都落左香港喎,佢地個個有深圳有幾層地鐵附近既、南山既樓喎。
...

最近同佢地飲茶,仲有幾個準備落黎,但因疫情,暫未落啫。佢地話香港大把福利,好易有喎﹗

仲有,香港老人金,唔使佢地做野就有,到時香港攞老人金,內地又攞社保,兩邊收,好好喎。

珊瑚宮

HL7646 發表於 22-9-26 00:16
佢地係咪原居民?不過呢個政策好似係2012年之前來港定居果d 係唔使放棄大陸的戶籍,但新申請的個案好似係 ...

梗係要放棄深圳戶籍啦。

珊瑚宮

Lilywongwong 發表於 22-9-26 00:40
我有大陸親戚退休有退休金,退左之後申請永久居民身分證(佢老婆有香港身分證)到時退休金,香港老人金一 ...

係呀,佢哋就係話兩邊攞,响香港唔使付出咩野,一夠年紀就有錢派,爽喎。

首頁

尾頁

跳至