樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

村屋最多做到8成半(7成BANK, 1成半MC), 要注意唔係間間銀行都肯做村屋按揭.

原帖由 sandwich 於 11-3-8 11:40 發表
如果收入穩定,可唔可以做到七至八成?有無人知?謝謝
單位在大埔太和附近,係有看更的村屋(正確來講,我都唔知係咪叫村屋)

大宅

肯做村屋的銀行, 好多都有埋H PLAN架.

大宅

太和KCR附近, 有看更的村屋=屋苑式有管理的村屋得幾個. 我知有:太湖山莊, 華樂豪庭, 日榮花園!

原帖由 sandwich 於 11-3-8 11:40 發表
單位在大埔太和附近,係有看更的村屋(正確來講,我都唔知係咪叫村屋)

大宅

太湖山莊, 華樂豪庭, 日榮花園屬於[屋苑式有管理的村屋]!

屋苑式有管理的村屋因業權和路權都比較清晰,做開村屋ge銀行都好願意接呢幾個屋苑ge生意, 連匯豐/中銀都做(不過hsb村屋按揭最多做6成但可做h plan) .

當然要視乎你個人ge資料啦. 通常都做到7成& h plan 有1)富邦 2) 大新 3) 永亨 4) 創興

而 5) 大眾 (得p plan)

如果要做8成半呢,你就要逐間問, 我知1)富邦通常肯做.

原帖由 sandwich 於 11-3-8 12:46 發表
係呀,呢d係咪都叫村屋?謝謝
我想由九龍搬入去,但係又擔心做唔倒七成

大宅

唔洗擔心,只要個價是市價(呢個要自行做功課), 一定估足價同做到7成.
原帖由 sandwich 於 11-3-8 12:46 發表
係呀,呢d係咪都叫村屋?謝謝
我想由九龍搬入去,但係又擔心做唔倒七成

大宅

welcome
原帖由 sandwich 於 11-3-8 13:10 發表
clsee
thanks a lot

大宅

回覆 12# Chunyin2010 的文章

如果係屋苑式有管理, 會做到30年.

大宅

我朋友剛mc 批到8成半估足價, 不是屋苑式的. 400呎.

大宅

地產代理.... mouth:
原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:20 發表
無租約7成係最多,其實樓價會影響做幾多成,為你著想,你當佢6成去諗會好d,如有租約就5成,記得村屋銀行好大機會估唔足價,其他網友果d真實例子你可作參考,但唔好當真,因為唔同物業加上唔同人買會有唔同效果.重有其他問題 ...

大宅

ICBC 以前都好積極, E+ 都收緊左,問過,已經唔做村屋啦!

原帖由 Chunyin2010 於 11-3-10 09:19 發表
中銀收緊左喇...我1月尾簽臨約...即時申請中銀, 佢都同我講大約批到6成...如果7成, 佢會試...
最後就批到6成半, 嘈左一陣, 佢又肯批7成, 得16年...
所以我都冇揀中銀...
因為加息, 收緊左...
...

大宅

係咪有其他用意只有你自己先知. . .

我當然知村屋有好多其他問題啦, 但樓主講個幾個屋苑,你未必熟得過我. 你查清楚個3個屋苑D資料先啦! (e.g.路權&會否前面起樓等問題)

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 11:05 發表

有咩問題?代理唔可以留言呀?人地都已經睇中左樓,你知唔知村屋有好多其他問題要睇而唔係所有代理會識會做,就算佢Add我,我都無得益,再唔係你講哂呀!邊個敢講銀行批幾多?到時真係唔夠現金又點?我只係想教佢睇路權同屋前會否起 ...

大宅

SORRY 原來左住你搵食
原帖由 jerrytin 於 11-3-10 13:53 發表

咁麻煩你send個lot index plan 比人睇下!

大宅

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 15:10 發表

Sorry,原來你唔識地政係政府部門……

大宅

我每次買村屋都係經agent,agent 會出埋個圖俾我, 你地係agent , 我亦知你講ge係咩, 當然買村屋係需要找一個熟村屋ge agent幫手, 佢地會免費幫我勾埋個圖. 所以我唔會慳個1%佣金. 我冇懷疑你係呢方面ge知識比我多比我熟, 否則你唔應該食呢行飯. 如果有心幫樓主ge, 咪寫出黎囉, 唔需要下下叫人add 你fb, 如果唔係想兜生意, 亦唔需要方死人唔知你個email, 將email 放係個簽名度. agent 除左係佣金有收入外, 介紹人做銀行按揭, & 律師都有回贈. 但既然agent幫得手, 對我又冇影響, 我都好樂意俾佢地再賺多小小.

同埋你唔係做開大埔, 唔該你搵日去大埔區找你d行家去睇下樓主講個3個屋苑先啦.

我係有心同冇居心地幫樓主, 我諗個個都睇得出. . .

唔想同你罵戰, 都係果句, 有心幫人, 咪將d資料打出黎囉, 唔係要呢個平台做咩.

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 15:10 發表

Sorry,原來你唔識地政係政府部門……

大宅

專業經營西貢,西沙,清水灣及將軍澳村屋.
[email protected]<< 幫你賣埋廣告又點話呀

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 15:33 發表

唔想同你做無謂討論,你自己check返係咩黎,係政府部門到出,可能你一早識不過無理由唔知係同地政買唔係同地產買,我如何有得益?自己上去地政買就得! ...

大宅

我岩岩又買左楝村屋, 要求agent幫我"免費"勾左個圖, (收得我佣仲想再收錢, 唔係呀!) e+有份圖係我手, 你話我知唔知你講咩!!!
原帖由 jerrytin 於 11-3-10 15:33 發表

唔想同你做無謂討論,你自己check返係咩黎,係政府部門到出,可能你一早識不過無理由唔知係同地政買唔係同地產買,我如何有得益?自己上去地政買就得! ...

大宅

e~~裝修貸款未借過, 個TERMS OK 嗎
原帖由 honly421 於 11-3-10 15:39 發表
樓主, 你又唔駛咁担心, 你如果財務無問題, 按揭應該無難度,我舊年都係買左村屋, 不過你心理都有準備估不到價, 我層樓都是估不足, 不過中銀可做到7成, 分20年, 2.25%p.a.,加送一個高息存款,重借埋個裝修貸款(分5年), ...

大宅

我不是專家(慚愧), 有好多野我都唔識,所以有時真係需要找個熟村屋ge agent 幫手 , 不過做開村屋買賣唔代表熟, 找到個又多盤又熟ge agent有時要睇彩數. 又上下網找資料, 唔明就問下人囉. 我一路都學緊野. (最重要係經agent買, 計埋佣可能仲平過自己搵ge自讓盤 )

每項投資都有人做, = 有人只買大型屋苑, 有人只買某個區份. 我唔係淨投資村屋架, 樓仔都有, 我唔會限住自己某區某類樓房投資, 可惜買不起豪宅囉

我第一次買村屋個時都驚架, 所以我第一個村屋投資係買2手村屋屋苑, 因契約, 路權和業權比較清晰.

原帖由 leecnine 於 11-3-10 17:17 發表
clsee,
你真係一個村屋專家, 想問點解你會淨買村屋, 我想你除自住, 也是買來投資, 可否分享心得, 因為我睇其他post, 係無人會買村屋投資. 謝謝.

大宅

唔洗發咁大脾4喎

如果大家出發點只係想幫樓主, 而沒有"私心", 只係我怪錯左你, 你可以理直氣壯&心平氣和咁話係我誤會你咪得囉. 我只係講左一句"地產代理"姐, 你就發晒火, 要同人罵戰, 你點做服務性行業呀?

所以我咪講左SORRY囉, 原來我阻住你搵食 想做多D生意, 脾氣好都好重要架.. 何況你咁專業

最多又幫你賣下廣告囉, 反正你每個TOPIC 解答問題都叫人ADD 你FB 架啦. . .

原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:20 發表
重有其他問題就facebook add我問,我係地產代理,免費幫你解決問題!!
[email protected]

專業經營西貢,西沙,清水灣及將軍澳村屋.
[email protected]

原帖由 jerrytin 於 11-3-10 20:00 發表

咁係唔係叫人upload個lot index plan出黎你先滿意?我有介紹律師比人,但我無做轉介wo你唔好扮醒好唔好呀?我下面e mail係做廣告但關你事嗎?有人pm我叫我介紹律師我都係比個電話佢自己攪,不過都一樣關你咩事? ...

大宅

隔離個TOPIC 請問買村屋有咩要注意......... http://forum.baby-kingdom.com/vi ... ;page=1#pid49297302
原帖由 jerrytin 於 11-3-9 22:13 發表
如有租約銀行只借5成,路權問題好難講得明你點睇,重有要注意重會唔會起樓(同路權一樣咁睇),有興趣就add我facebook 問,我係村屋地產代理.
[email protected] ...

首頁

尾頁

跳至