母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-9 23:54 發表

個樽扭得太實無空氣...所以入左喉...我之前都試過...又或者d奶去唔到...打一打側個樽得d奶落返個樽度

會咁0架... ? 而家搞到個摩打嘈0左添, 唔知係咪走0左d奶入去... 不過佢仲用得....

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 lamyy 於 09-1-10 00:00 發表

係呀,我試過好多次,有時坐姿唔係咁好都會咁架,同埋Dparts有D老化,虛位多左都會。你要即刻停機拆條喉倒左D奶,如果唔係D奶流左入個泵度就好易壞架啦! ...

我諗個泵都壞壞地喇... 嘈0左.. 但係仲用得...

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-10 00:09 發表

我覺得我個swing已經有d壞壞地添啦...
不過而家已經好少用..因為用新野

我而家餵奶時泵都用手泵, 咩姿勢都唔怕... 尋日諗住泵快d較大0左力度, 就出事...

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-10 21:45 發表

我仲未識邊餵邊泵呀...不過我而家懶...兩邊都比哂個女啜等佢幫我啜清佢...hehe

我尋日都係咁, 兩邊都比佢食, 唔知係咪食得前奶多, 佢夜晚好扭計呀........... 我諗要泵走d前奶先比另一邊佢食?

珍珠宮

BK Milk勳章

唔知係咪xmas個假期多0左埋身餵, 假期後阿b用樽飲媽媽奶就唔係咁順利喇, 工人話佢每次飲都喊一輪, 有時飲得一半..... 但夜晚我埋身餵佢, 比佢就食, 唔會喊.... 點會咁架....

珍珠宮

BK Milk勳章

呢兩日埋身餵, 比阿b啜到好痛呢, 佢個姿勢係0岩0架, 我覺得佢下顎好大力, "cup"到我乳暈好痛呢..... 你地會唔會咁0架?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 mocha 於 09-1-12 10:00 發表
我就開始用spoon餵奶,有時又會加d米糊,但我個仔就可能喜歡食米糊多d,所以用樽時又會頂返出來..佢條利可能唔會咁快習慣到.

但埋身就一定唔喊.

之前佢不嬲都係用呢隻樽食媽媽奶0架, 係假期後先至咁扭0黎扭去... 咁點算好?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 gaka618 於 09-1-12 10:37 發表
siujanjan,

我個囡同你阿b同一情況, 不過再差啲, 假期過後, 佢係唔肯用奶樽飲奶, 寧願肚餓都要等我返屋企埋身餵...好苦惱, even 醫生同健康院姑娘都話無辦法..

...

唉... 真係比佢激死呀... 仲要呢兩日比佢啜到痛, 真係想抖0下都唔得........

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 mithybobo 於 09-1-16 09:15 發表
哎~我都病咗啊, 仲冇啦啦 m 埋添...冇食葯, 但奶量都急跌緊, 好惨! 依家都搏命追緊奶 (喺公司泵3次 + 喺屋企全埋身). 更傷心嘅就係我個仔呢兩日胃口突然大咗. 好似寻日咁, 佢食完我之前一日喺公司泵俾佢嘅奶 (同平時 ...

我b囡又冇話特別要食得多, 佢3個幾月0架喇, 唔覺話猛長期0個d

不過唔知係咪佢鐘意0左埋身食, 而家夜晚埋身餵佢, 一放佢上個枕頭佢就笑0架喇, 口"mark mark"等食

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-16 12:34 發表

其實我個女一出世已經好少抱佢...佢喊就係佢隔離拍下佢陪下佢....久而久之佢慣左就會自己訓囉...所以我唔駛點train佢就自己訓啦...

我b有一排自己啜啜0下手仔就訓, 呢排就埋身食完奶奶就訓

珍珠宮

BK Milk勳章

想問0下你地呢, 有冇每日都只係埋身餵早晚, 而又keep到奶量0既呢?
我發覺我b鐘意埋身食多過用樽, 早幾日用樽餵佢好扭計, 有時食得好少, 但係埋身餵佢佢就好開心,冇扭計
不過呢兩日食奶已經乖番, 唔知係咪怕我鬧佢? 我話佢唔乖乖地食奶就打打,

我怕埋身餵佢多0左 , 佢又會曳番

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-16 22:40 發表

你早晚埋身餵..其他時間有無泵呀...若果中間唔泵就唔得啦...
但其實我返工一日埋身餵得一次架咋...其餘時間就係泵...到而家已經餵左六個月啦...都仲係全人奶 ...

lunch 會泵一次囉

咁你放假有冇埋身餵多d?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 janjan28 於 09-1-18 21:41 發表

有呀...我放假基本上全埋身咁滯架...唔駛泵方便好多..哈哈

我係怕我放假埋身餵得多, 到我返0左工佢用樽食又扭計...

珍珠宮

BK Milk勳章

想問0下你地呢, 如果飲0左奶茶/檸茶/綠茶 (下晝飲, 晚上9點先餵b), 阿b飲0左d奶會唔會令佢訓得唔好? 你地有冇試過?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 HUEN923 於 09-1-20 10:11 發表
吾會,我耐吾時夜晚都會泡杯綠茶飲, 阿b家下六個月大, 都未試過瞓到天光

我b就試過幾次可以一覺訓到6個鐘, 中途唔醒, 不過真係唔多, 大部份時間0既覺, 都係中途會喊0下, 要抱0下訓番

珍珠宮

BK Milk勳章

b囡就0黎4個月, 未去健康院磅重, 抱上去係"聚"手0左0既, 但係個身就唔係肥, 見人地d BB肥d, 就會覺得佢好細粒咁

佢個頭仔紅紅地, 睇0左醫生話係有d敏感, 塗0左藥膏就好d, 佢又搵個手背擦個頭, 唔知係咪痕呢? 有冇咩潤膚膏0岩塗呢?

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 HUEN923 於 09-1-21 10:28 發表
阿b六個月健康院打針 (左/右脾各一支) & 磅重, 差0.幾就大碼b....嗰姑娘見阿b一上磅就話有 8.幾kg.....真喺有8.34kg, 姑娘好驚訝/開心.....全人奶b呀?.......我都好開心佢重得咁理想, 連工人姐姐都同我講: 阿b重咗呀 ...

hmmmm 希望我b都有重得咁好啦~

咁我都買支試0下先, 希望塗0左佢冇咁痕啦~

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 baby-G2008 於 09-1-21 12:11 發表

我又係泵泵的...都係左邊多奶d架,

我諗我係先天不足, 比阿b食右邊都會易d痛/損, 所以奶都少d

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 fiti 於 09-1-22 07:26 發表
siujanjan

有隻叫aqueous cream,如果有濕疹好多時醫生都會開比bb潤膚嫁,佢話無藥性bb都用得o既可以放心(我大仔都有用過,而家細仔都用得),萬0都有得賣嫁!

...

唔該晒呀, 陣間去買先

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 lamyy 於 09-1-29 11:05 發表
好耐冇上黎,anyway
祝各位奶媽新年快樂,身體健康,奶量充足,長餵長有!

仲要係個個bb都錫住媽咪, 唔好成日咬痛媽咪喇, 嘻嘻~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊