跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Pro-Jamie 的帖子

代友問下到期前更換特區護照,那裡有符合規定護照的相片影? 他住Eastwood附近,他怕隨便去一間會不符合尺吋,因他會寄往香港申請,稍後返港自行取証。
有否要注意地方? 另外更換新証後TR visa 貼紙須否去再補貼在新証和須否通知移民局?

過關要帶新舊証嗎?

thx help

大宅

回覆 goosema 的帖子

多謝您詳細資料,去officework 同店員講相片要求就附合相片要求嗎? 怕寄到返港後做不到新証,因朋友返港三四天一定要拿到新証, 請問你也是自己寄回港做,再自己返港取或是去悉尼中國領史館代辦呢? 我朋友怕煩,所以想自己寄順道返港時直去取新証再回來。但在港收到新証即時要通知移民局嗎? 用新証沒有用過也沒有Visa 貼紙證明可以臨居入境?

謝謝幫忙 !

大宅

回覆 vivianchau 的帖子

我朋友直接打返香港入境處問,佢話可以自行將海外表格連支票相片等資料郵寄去香港申請,完成後會通知香港地址信仵兩個月內自行去取新証,所以不用經悉尼中國領史館申請。
不過我朋友持457 TR, 不知在港拿新証後一天就用新証返回悉尼可以嗎? 是否可以以email 將新舊証copy 比香港的澳洲領史館才可有效進回悉尼?

他以為拿著新舊証一齊返來悉尼就可以?

是否不用在新証貼新貼紙。

去悉尼的 Officework 任何一間都可以影到合格的護照相片嗎? 怎樣同職員講相片要求?

謝謝幫忙。

大宅

是呀,佢打算提早返港前兩個月寄返港申請,留HK親人地址等入境處取証通知書就可上網預約取証,不過唔知可否選擇方便自己的取証地方? 其實佢最怕相片不符,因他之前更換回鄉咭影完唔合格又再影,攪了三次才符合,真馬煩。
怕去officework 佢地唔明咁多相片要求。

大宅

他有個仔是十一歲以下不能網上申請,所以要寄件去申請。officework photo ok, 他已問了。
不過郵寄好似只能在灣仔取証。

大宅

是否—定要在灣仔取証,可否選其他地点取?

首頁

尾頁

跳至