自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為我唔想同6299一齊去旅行,老公一意孤行自己報咗自由行,帶6299同一對囝囡去東京玩7日,囝囡得3同5歲,要唔返學請假4日去旅行。
其實我唔介意老公自己帶佢父母去旅行,但好唔想佢帶埋對囝囡去。囝囡一响痴我,好擔心老公搞唔掂,一個人帶著兩老同兩B出外有危險。我應唔應該阻止佢?

大宅

引用:你老公都係孝順姐+有埋6299睇住冇事既 +

原帖由 christybbg 於 15-10-25 發表
你老公都係孝順姐 有埋6299睇住冇事既
佢孝順我OK,但6299都年過70,報旅行團還好,而家自由行仲要睇著2隻馬騮就好難。

大宅

引用:最唔應該嘅係,向學校請假去旅行 +

原帖由 akilimama 於 15-10-25 發表
最唔應該嘅係,向學校請假去旅行
原本係因為工人姐姐聖誕放假,所以想plan去旅行,但聖誕假又爆又貴,佢就報早成個禮拜,又冇同我商量。成個原意錯晒。唉,我越諗越嬲!

大宅

引用:Quote:原帖由+Danidog+於+15-10-25+發表因

原帖由 Owl- 於 15-10-25 發表
即有無報埋你個份?比我一定勁擔心 一係一齊去 一係唔洗旨意同仔女去

...
冇我份,因為我一早表明唔再同6299去旅行。湊著兩隻已經辛苦,仲要成日受氣,我覺得咁去旅行仲慘過做妹仔。

大宅

引用:老人家年紀越大越想同孫仔去旅行,可以理解

原帖由 Goodiew 於 15-10-25 發表
老人家年紀越大越想同孫仔去旅行,可以理解。你先生有孝心亦係正面身教, 不如放低自己想法一次,一家人開 ...
呢點我理解,如果係短缐4日3夜或跟團還可以。但7日自由行我諗我會癲。仲要係老公冇同我商量過咩日子去,要小朋友請假佢亦完全唔覺得有問題。

大宅

引用:Quote:原帖由+ninjarabbit+於+15-10-25+發

原帖由 eemm 於 15-10-25 發表
well said

樓主,你要諗下係吾係你自己有問題引致你c6吾問下;又或者佢覺得你吾尊重佢父毌?!
家家有本難念的經,我認同6299係唔夾,得唔到尊重,所以盡量避免長時間一齊相處,我一早已表明唔同佢地去。

大宅

引用:由得佢地去啦+,東京唔洗怕,去完呢次,可

原帖由 sumlam 於 15-10-25 發表
由得佢地去啦 ,東京唔洗怕,去完呢次,可能佢都會話冇下次
我唔係唔比佢地去,如果係參加旅行團完全冇問題,因為覺得1個人拖兩老兩B仲要自由行唔容易。加上老公份人一响鍾意即興,唔會好好計劃。

大宅

引用:Quote:原帖由+Danidog+於+15-10-25+發表因

原帖由 pumpumpurin 於 15-10-25 發表
做你老公都幾大壓力…一句你話唔想人地就唔可以做。
我冇話唔比佢帶佢父母去,亦可以帶埋小朋友,我咁唔開心係
1. 我寧願佢地跟團,一切有安排。佢唔會响東京hae,又想去箱根,仲諗住自己揸車。
2. 小朋友請假去旅行我地六月試過一次,結果比阿囡話返我地轉頭咁樣唔啱。佢原本諗聖誕假去,而家又自己改日期

大宅

原帖由 sarali 於 15-10-25 發表
其實 6299 年紀咁大,做仔女的也想帶他們出門走走,點解你唔想去嘅?

...
之前同佢地去過旅行,都係自由行,覺得超無隱,安排差少少,

大宅

原帖由 sarali 於 15-10-25 發表
其實 6299 年紀咁大,做仔女的也想帶他們出門走走,點解你唔想去嘅?

...
之前同佢地去過旅行,都係自由行,覺得超無癮,安排差少少, 例如食飯晏咗,要等車都哦,仲要其間挑剔我點湊仔。其間老公仲唔幫手。我覺得咁去真係好無謂。

大宅

回覆:我好嬲

今晚返6299度食飯,原來C6連6299都冇問過就報名,62話C6痴線,如果我唔去就唔好預佢地去,因為佢都知道湊兩個細路麻煩,老公1拖4搞唔掂。
我响老人家面前當然冇話係因為頂唔順佢兩老而唔去,淨係話再睇下返公司請唔請到假。
而家老公知衰,話重金利誘我去,每日比返兩萬¥我shopping. 我好認真咁同佢講唔係錢嘅問題,而係成件事佢自把自為,思想太簡單,冇考慮後果,出錢出力以為滿足咗每一個人,其實個個都唔係佢咁諗,吃力不討好。
我知最後我會心軟跟佢地一齊去,因為唔捨得同對囝囡分開7日,我亦認同幾辛苦都好,一家人去旅行總有一D令人回味嘅開心事,去到激氣又另一回事。咁當然錢我會照收,當塡補一下心靈都好!

首頁

尾頁

跳至