自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我最近都想領養新貓,自問都算專業貓奴,10幾年前都是領養,但都符合唔到現在領養機構的要求,真心覺得領養貓難過搵老公!

大宅

janice_cat 發表於 21-1-22 06:17
隨緣吧!我前前後後養過十隻貓,全部都係身邊有人唔要而領養的,有d仲係流浪過。
我唔會去呢d組織去領養, ...

我身邊無朋友養貓,又唔認識貓義工,都唔知從什麼途徑可領養到貓

我現在才明白之前有人話好難領養而去買貓

我會繼續支持領養,但如果等好耐都領養唔到,可能我都

大宅

sukkiu 發表於 21-1-22 11:10
如果你不是要貓B應該容易.

我是要成貓,不是貓B,但因屋企有小朋友,
佢哋覺得大部份成貓性格敏感不親人,需要安靜環境,但其實我已說明我有一間獨立睡房及浴室比貓獨處適應。

我自己第二隻貓是兩歲領養回來,由agressive cat養到變成 lap cat, 自問都算有養貓經驗,但在義工眼中我是新手,不適合養成貓

其實我好尊重所有貓義工的無私付出,把好多流浪病貓捉番去醫好再送養,但可否降低少少門檻,令大衆可以容易啲領養到貓,令更少人去買貓

大宅

Kathan_mama 發表於 21-1-22 17:47
申請領養前可先看看此文章增加成功機會

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158198956917582 ...

關於窗網要求,我以前租屋用格仔網,好難清潔。後來搬到這間新居,因為買咗,所以我搵裝修公司幫我全屋窗戶安裝上貓窗花,不超過1.5吋寬,而我只打算養成貓,以為已經完全符合要求,但義工話個別成貓還可穿過,要求我先安裝格仔網或用索帶封了所有窗,才可睇貓,我真的覺得好無言。
我同意再安裝格仔網上會開的窗,但用索帶封了所有窗,真心覺得太執著,而我本身已有貓窗花。
我同意家訪,也填了詳細問卷,以表誠意,可惜都是無用。
我很少在BK回應咁多,但今次領養經驗真的令我好唔開心。
唯有一切隨緣!

大宅

tutik 發表於 21-1-22 21:50
有冇去過spca睇貓?你唔要B, 有隻長毛好靚仔,雖然話hold, 探下互動下同職員傾,啱就留名排隊,佢地會搵最 ...

因疫情關係,spca話要先電話預約才可探訪,我之前辦公時間打了多次電話也沒人接,下星期再試試。而SAA更謝絶探訪,我之前隻貓响果度領養。

我已填咗幾間機構的問卷,只有一間回應。可能因疫情而多咗人想養小動物?

多謝各位JM回應,我會平常心及繼續支持領養!

大宅

Kumahung 發表於 21-1-22 21:55
睇完你個情況,我黎緊裝修都應該唔會度身訂做貓窗網,養唔養到貓,睇緣份啦,有緣既,就算係街邊都會俾貓 ...

請不要誤會我意思,養貓裝貓窗花或窗網是必須的,是保障貓貓安全。只是個別機構的要求比網上寫的更嚴格。

首頁

尾頁

跳至