自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

annakit 發表於 16-6-5 13:47
見隔離鋪話派唔到心儀小學要自殺, 剛巧見到呢編文章有所領悟, 我女都派到十幾志願, 由尋日好失望好瘋狂盲目 ...

我當初幫我個仔㨂中學, 就幫佢㨂在ㄧ間band 1尾嘅中學, 果時佢班主任想我改, 想阿仔㨂ㄧ間band 1頭, 出名要爭到頭崩額烈嘅中學, 但自己個仔係乜性格自己知, 就算好彩大抽奬入到果間學校, 我個仔都只會係越讀越無癮, 所以我堅持自己嘅選擇, 阿仔嘅中學生涯讀得好開心, 而家已經CU學生。
反觀ㄧ個ㄧ路嘲諷我個仔冇讀名校嘅親戚, 佢ㄧ路以為我個仔係讀唔上, 所以先㨂名不經傳嘅中學, 佢個小朋友ㄧ路讀傳統名校, 同我個仔ㄧ齊考dse, 結果佢乜都考唔到!
中學生活係ㄧ個好重要嘅階段, 小朋友讀得輕鬆愉快係好重要, 所以我寧要雞口, 不為牛後。

芝麻街    發表於 16-6-5 23:51

男爵府

annakit 發表於 16-6-5 22:02
你呢個決定真係唔容易喎, 因為有能力但唔選, 一定承受親朋戚友唔小壓力 ...

子女讀名校,就父母有面子;但子女讀唔上,孩子就係學校冇面。
子女讀普通學校, 就父母冇面;但子女讀得上,佢就係學校有面。
如果真心為子女着想,想佢每日番學係開心嘅,做父母嘅根本無需理會尐無關痛癢嘅親戚嘅說話,仔係我生出黎嘅,我顧慮嘅只係我嘅仔悠長嘅學習生涯,是否學得快樂咋!

首頁

尾頁

跳至