嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡10/08濕疹開始嚴重,睇過好多中醫,煲茶飲一定發到豬頭.
我見dr sin只煲水洗/藥丸/搽藥膏,以為好正.
舊年5月睇,7月尾唔掂,呀囡脫髮, 我地擔心開始懷疑d藥嘅成份及停藥後呀囡又發.
之後帶呀囡睇趙醫生(嘉賓大廈)從細睇到現在.
趙醫生話好多中藥藥膏唔只有類固醇,仲有會落抗癌藥(未聽過),又學咗野.趙醫生仲話你地睇中醫,最好去醫院睇.
所以而家我真係唔會信果d自製中成藥.

原帖由 LailaiChan 於 11-3-4 16:50 發表
愈來愈擔心,似乎睇dr sin的小朋友個個都唔停得藥又擔心他的藥糕有類固醇,水銀,重金屬,其實我們是否有知情權要他給藥糕內的成份,大家有無興趣集合一起來拿他藥糕去化驗以安心,小朋友是我們的心肝,唔想再長期猜疑,又要 ...

複式洋房

我個人覺得家長小心選擇中醫比小朋友睇係好重要.
因我和囡囡唔好彩遇到個無良針灸中醫,我自己又失策,
睇見呀囡禁靚以為針灸好掂,原來佢幫呀囡打類固醇針.
以下係我post講過呢個無良針炙中醫:

http://forum.baby-kingdom.com/archiver/?tid-3653663.html

原帖由 車迷 於 11-3-11 12:17 發表
我也收到PM, 我同個女睇過冼EC, 藥效也是很明顯, 但我是見好便停藥, 現在也會返發, 真是太嚴重時也會用回冼EC的藥膏, 當然我也擔心藥膏的成份, 也理解你們的擔心, 但我不會參與你們的建議, 要知道, 中藥因要加工, 如 ...

lovestarry001  死啦, 我真係諗人主帶個囝去睇中e, 睇完哩個topic開始有d驚驚地!!!!  發表於 11-5-21 11:34

複式洋房

中國人始終相信中醫, 自己都信, 以為d 葯比較溫和, 點知比d無良中醫整到仲毒過d西葯.
08年呀囡開始嚴重濕疹,睇免疫系統專科鄔楊源,佢講開中醫好多有加類固醇,我不在意(我心諗你係西醫緊係話中醫唔好la).
西醫中醫睇好多,冇效,經人介紹,睇油麻地針灸神醫馬x榮,仲大鑊,比佢打類固醇針,我即去睇兒科趙醫生,佢話一睇呀囡個樣就係類固醇樣.上去馬x榮理論,佢比返錢我,如果光明正大,點會自動比返錢我.
見到網上話冼麗生醫濕疹好,又去睇,最後勁脫髮.又去問趙醫生意見,佢話好多中葯唔止有高劑量類固醇仲有抗癌
葯.(食你唔死算你大命)
睇報紙冼麗生話因為係早傳秘方,唔知點解藥膏有類固醇.佢想將責任推落佢老豆果度,但佢老豆都死鬼左la,呢d大話都講得出.
*早兩日同呀囡講,冼麗生比警察捉咗.呀囡話最想馬x榮比警察拘捕同控告,呀囡話馬x榮害人不淺.
為做生意,講大話/傷害小朋友身體.佢地點可以做醫生,做人也不如.

無良中醫坊間真係好多,各位mami要小心選擇,mud野神醫/秘方好得,我現在唔會信.
以上只是我有感而發,也感無奈,世上有禁多專業敗類.

首頁

尾頁

跳至