自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實你現職都做左9年7個月囉,為什麼心大心細呢!!! 我覺得你應該繼續做現在份工,照你所講福利好過前職.現職OT→有錢 前職OT→無錢
己經話左比我知你應該維持係現職. 你都差不多10年啦,唔好再心大心細. 雖然前職可能多呢度3-4K左右.但我都覺得做生不如做熟.....不過都要你自己有什麼想法

原帖由 yoyin 於 09-10-13 18:13 發表
本人現職已做了9年7個月,但做了7年合約先轉長工,夠10年會有1個月額外人工,每年15日大假,有雙糧,花紅(1個月多d),醫療(包括子女),強積金大家供5%,公司額外供多3%(但要做夠10年先可攞全數),長期要OT,但有錢.
而另1份工 ...

大宅

咁現職係全職嗎?? 低薪+OT錢計算.咁正常返工時間係咪9-6,如需OT的話,大約需O多少時間呢!!! 忙起上嚟星期六,日都要返. 咁2個小朋友便很少見到媽咪你囉....咁又唔係辦法bor
照你再講,或者大前提,不如先考慮下時間上的問題吧. 人工我諗你都係其次卦→我估計啫

原帖由 yoyin 於 09-10-14 02:17 發表
多謝各位意見,但我估不到全數都選現職,其實點解我會考慮轉工:

現職前景較樂觀(其實現公司發展較大,但兩公司長遠看都不會結業),但兩公司我都不會有升職機會,而前職雖然合約制,但工作只得1人做,應該都不會被裁(前職 ...

首頁

尾頁

跳至