想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

baby_fung,

我係睇仁安的董醫生架,我三月iui失敗後就決定唔浪費時間做ivf,我上個星期已開始噴鼻,現在就等緊M come準備開始打針,我之前都好擔心唔知ivf係點樣架,但後來董醫生好詳細咁解釋左ivf每一個step比我同老公聽,其實清楚ivf每一個step之後就唔會好驚,而且董醫生叫我同老現在要多做運動,食得健康一些唔好夜瞓為ivf作好準備,另外我又看中醫做針灸調理,不過董醫生話開始打針就要停飲中藥但就可以繼續針灸。
如果你覺得心理上係ready做ivf就go ahead啦!因為ivf係越早做成功機會越高,時間唔等人架。不過你只是33歲所以成功率至少有40%,但係一過35歲成功率會降至33%,40歲後更會跌至15%。

原文章由 baby_fung 於 08-4-20 11:51 發表

我未開始療程架, 只係見左兩次醫生, 仲諗緊好唔好係下星期就start個ivf療程, 我都知好多bk d姊妹都好似我咁好需要大量既資料, 所以我會繼續update大家. ...

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

仁安去年11月加價後package已經唔再包雪胎,現在無論join唔join package雪胎都要收$8,800一年架!

原文章由 agnescheng 於 08-4-20 20:18 發表
仁安package 包雪蛋幾耐?
我舊年8月養和package 都係$60000, 包雪蛋兩年. 其實iui又好,ivf 又好. 真係要睇返自己既問題.
一個月得一次iui 機會, 做 幾次 都已經三個月.
我都唔細, 舊年33, .所以, 只決定做ivf. 今 ...

侯爵府

baby_fung,

仁安舊年加價之後唔平架!我未加價前做iui都係五千幾,加價後要比六千三,仁安ivf package未加價前抵好多又包雪胎一年,沒辦法啦!現在樣樣都加價,我驚現在唔做ivf到年尾仁安又加價,其實現在加左價,仁安D patient都沒有少過,因為需求真係好大,現在仲有好多大陸人落來做treatment呀!
我有join package呀!因為我會返仁安覆診,咁package已包醫生費,咁會比每次比平少少,但如果你決定在診所覆診就唔好join package。我有問過姑娘join package又要終止療程的問題,姑娘話會扣番已用藥錢同療程中已覆診的醫生費,佢話都試過有patient在噴鼻個cycle自已自然bingo左,所以都有得取回未使用的費用。

原文章由 baby_fung 於 08-4-20 22:38 發表
yee? 我仲以為仁安會平d添, 原來仲貴?

HappyDay2008, 咁你有冇join package呀? 姑娘話join唔join價錢差唔多, 唔join貴少少, 但萬一要終止療程, join package refund唔係太多, 所以如果要終止療程, 續次俾會抵d. 不 ...

侯爵府

咁即係養和都加左價,真係慘現在樣樣都加價,咁樣做ivf真係越早做越著數,除左成功率高D連價錢都會平D。

原文章由 steplovebb 於 08-4-20 23:05 發表
而定冇package, 一個月一千元, 我剛剛做完, around 9-10萬......

侯爵府

baby-fung,

我都係昨晚開始打針,不過我係親自操刀,我係第一次自己打,之前我做iui都係返診所叫姑娘打,我要打Gonal-f每日300iu,你係唔係打Gonal-f呀?Gonal-f係最靚同最貴的藥呀!可以谷靚D卵架!

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 10:26 發表
我終於都開始左ivf既療程!
尋日去左仁安簽同意書同攞療程既針藥. 我決定唔join package, 因為可以去TST既clinic度睇醫生, flexible d, 而且TST個clinic既醫生費,藥費, ultrasound費用都比醫院平, 所以overall可能同j ...

侯爵府

baby_fung,

我都係long protocal,不過我係用噴鼻代替打針,我之前個cycle day21開始噴鼻,前幾日M come昨晚就開始打針加噴鼻。嘩!咁你咪要打好多針,谷卵針都係日日打喎。我都預祝你今次ivf成功先!

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 11:17 發表
HappyDay2008, 我仲未打谷卵針架,因為我用long protocal, 衣家打緊壓抑做卵劑-Decapeptyl 0.1ml, 醫生開左12支比我,連續打直至經期,跟住就隔日打.等M一黎再加谷卵針 .
睇黎你會早過我bingo. hehe ...

侯爵府

baby_fung,

唔同醫生用的手法都唔同,Dr.Tay都係在第一個cycle用食避孕藥同打針來抑制排卵,但Dr.Tay D針係打大脾架。瑪麗醫院就用噴鼻,打針就打pat pat。不過無論邊種方法目的都係抑制排卵然後再谷卵。
好彩我地打針係打肚皮,咁肚皮夠脂肪就無咁痛,你試下自已打一次,包你一次以後唔再怕,我都係咁,深呼吸一下就吉落去攪掂晒。

原文章由 baby_fung 於 08-4-26 17:11 發表

icic...係呀, 我將會打好多支針, 遲d一日打兩支添 好彩我肚d脂肪夠厚 , 唔係好痛 , 但始終唔夠膽自己打落自己既肚皮度 .
唔知點解我會用針代替噴鼻架呢? 不過我之前完全冇做過iui, ...

[ 本文章最後由 HappyDay2008 於 08-4-26 20:45 編輯 ]

侯爵府

shanmmami,

承你貴言,希望今次真的順順利利收獲豐富。

原文章由 shanmmami 於 08-4-26 21:14 發表
Happyday2008, baby_fung, steplovebb

祝你地ivf旅程愉快, 收穫豐富

侯爵府

baby_fung
叻女喎!下次可以自己親自打。

原文章由 baby_fung 於 08-4-29 12:05 發表
已經打左四日抑制劑, 尋晚仲係我親手打d藥入肚, 雖然係老公幫我吉支針咀入肚然後我自己推d藥入去, 但已經係一大進步!
今日個肚有少少feel, 唔知係唔係M快黎呢? 希望佢真係快d黎啦. ...

侯爵府

baby_fung,

你係Day幾照架? 我第一次Day3返去照就見到11個卵泡,你現在係唔係開始打Gonal-f? 如果係打Gonal-f就唔會痛。

原文章由 baby_fung 於 08-5-5 16:34 發表
終於都等到M黎, 尋日去左驗血, 醫生話一切正常, 又過一關 . 不過我見個report d LH 同 Estradiol 都低過 normal range, 唔知同打左抑制針有冇關呢?
FSH: 2.45 (1.98-11.6)
LH: 0.77 (2.58 - 12.1)
Estradiol: ...

侯爵府

我打Gonal-f 係自己打肚皮。

原文章由 baby_fung 於 08-5-5 17:27 發表

我Day2照架, 唔知係唔係我唔識睇呢, 不過我記得我第一次照時(未開始療程, 大約day10啦)有成6,7粒, 都好明顯. 我仲靜雞雞叫姑娘影印番比我添...
今日放工後會去打第一支谷卵針, 唔知係唔係Gonal-f呢? 打完再話 ...

侯爵府

跳跳虎,

我total打左9支Gonal-f谷卵針同埋1支破卵針囉。但係抽血就攪到兩隻手都瘀晒,因為我血管太幼好難抽血。今晚真係最正唔駛再打針。

原文章由 我係跳跳虎 於 08-5-5 18:10 發表

HappyDay2008,

我足足打咗 16 支肌肉針及 11 支肚皮針 !
已經花晒 ~ 你呢 total 打咗幾多支呀 ?
今日終於咩都唔需要做 ! 難得

侯爵府

baby_fung,

做放胎時係要急小便先可以做架,千萬唔好手術前去左厠所,否則醫生同姑娘就唔可以用ultrasound好清楚咁見到子宮幫你放胎,姑娘會叫你出發去醫院前先去一次小便,去醫院途中就開始飲水,到了醫院千萬唔可以去厠所。我都知要急小便真係難頂架。不過一放完胎就可以即刻去厠所。

原文章由 baby_fung 於 08-5-6 12:13 發表

我見有其他姊妹都話放胎當日好急, 要忍小便, 我諗住果日食早餐都唔飲水喇, 跟住再去個廁所先入手術室... 不過仲有好多日先去到衣個step....plan住先啦. ...

侯爵府

baby_fung,

不用失望,加藥之後應該會好D架。

原文章由 baby_fung 於 08-5-11 13:46 發表
打左五日谷卵針, 尋日去照蛋蛋, 點知醫生話反應唔理想, 得五粒蛋, 而且只得一粒達標(>10), 醫生話要加藥, 真係有d失望.
左邊蛋蛋: 7, 7, 9, 11.5
右邊蛋蛋: 7

驗血報告:
LH: 0.98 (2.58-12.1) (雖然高過之 ...

侯爵府

做iui放精同ivf放胎都要急小便架,唔知你以前有沒有照過盆腔照聲波,都係要急到死死下先可以照架,因為要膀胱脹醫生先可以用ultrasound睇清楚子宮。

原文章由 baby_fung 於 08-5-11 22:38 發表

禁奇怪? 要急先可以放胎? 真係神奇.

侯爵府

baby_fung,

原文章由 baby_fung 於 08-5-13 20:41 發表
今日覆診, 左邊有6粒蛋蛋, 右邊有2粒, 共有8粒可以照倒, 但醫生話只有6粒係同步長大, 可能最後得6粒用得.
仲要打多三日針, 星期五再照, 預計星期日可以取卵...希望到時有多d蛋蛋啦.mouth: ...

侯爵府

baby_fung,

係呀! 留雪精都係因為擔心D老公到時交唔倒貨啫! 我老公就同你老公相反,佢prefer留定雪精做back up,有個back up到左正日果日都無咁大壓力。其實留雪精你老公唔需要親自去仁安,你可以幫佢拿去,只要佢sign定同意書比你就OK非常方便。

原文章由 baby_fung 於 08-5-14 11:24 發表
HappyDay2008, 多謝哂你同我打氣.

今日一磅, 發現自己肥左四磅, , 如果touchwood ivf唔成功, 都有排要減...:;pppp:

另外, 老公決定唔雪精, 因為冇時間去留精, 而且姑娘話做ivf唔洗太多精子. 老公話如 ...

侯爵府

佢咁有信心,你就信下佢啦!

原文章由 baby_fung 於 08-5-14 12:00 發表

但我尋日唔記得叫姑娘攞定個樽留精, 如果聽日先去攞, 又會太遲. 我都明白留定雪精做backup依個道理, 但老公好似好有信心一定得咁, 如果我夾硬要佢留, 可能真係會影響佢既信心, 你知啦, 男人得唔得好受心理影響, 我 ...

首頁

尾頁

跳至