跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我個囝囝係1230日出世,唔知呢度有無同日出世BB

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

Hello! 你個女邊間醫院出世架?我囝囝在仁安

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-17 17:10 發表
我個女都係12月30日出世

侯爵府

咁啱呀!我係余醫生接生,我試產失敗要開刀 ,你係邊位醫生接生 ,開刀定順產?

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-20 14:20 發表
E...我個女都是在仁安出世家..!

侯爵府

咁真係有緣喇!我可能餵奶時見過妳都唔定喎。
妳個囡囡識爬未呀?

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-20 21:29 發表
e...我係余醫生接生家...不過我是一早決定開刀既 !! 嘻..真是巧合啦

侯爵府

我囝囝學緊爬,但佢仲未掌握到向前爬,有時佢會360度咁轉住爬好攪笑,我個囝都未出牙,但就勁流口水同係嘢都放入口咬,我諗都差唔多就快會出,你囡囡食粥仔嗎?我個囝唔肯食粥仔只肯食糊仔呀!

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-21 16:44 發表
未識爬呀..都係剛剛識坐...哈哈 !!醫生說她比較頭重..所以平衡就要遲小小先得..你BB呢 ? 出牙仔未 ?

侯爵府

咁你個女幾叻女喎。我個囝囝其實係早產BB,所以醫生要佢足六個月先試固體食物,佢一開始係試糊仔,後來比佢試粥仔唔肯食,我現在只好加其他料入糊仔比佢食,咁佢反而肯食。你係全職定在職媽媽呀?我係在職媽媽,平日返工擺囝囝在阿媽屋企揍,Weekend先揍返屋企,但我日日放工都會返阿媽屋企探囝囝,因為唔捨得要見下佢先安樂。

侯爵府

我個囝囝都唔鍾意飲奶架,一日五餐飲180ml一餐,有時飲得140ml你個女一日飲5餐奶一餐粥唔差喇我個囝囝係五餐食半份糊真係激C時又掛住八八卦卦食食下一有聲就停晒口就圍望我都BBapple juice架。你可以做全職媽媽係好幸福的事我唔返工唔得呀養個細路要四百萬喎唔做養唔起。你有無諗住兩歲比BB入幼兒園呀?原來已經要開始揾喇我識D 0811月媽咪已經報定左幼兒園。

侯爵府

我個囝囝上兩個星期打針時磅過得16lbs,但佢係早產B出世時得5.5lbs,醫生話佢增長得OK但唔可以與同期BB比較,因為佢始終係早左出世。我無比BBfresh apple juice,我比佢飲Heniz apple juice,做左人父母就自然多左壓力,我都好多嘢擔心,真係養兒一百歲長憂九十九。
我地的BB都無機會2010nursery的,nursery要足兩歲先收,所以最快都要等到20111月做挿班生,我想比囝囝早點返nursery,咁佢可以同其他小朋友玩下,佢返了nursery,我媽咪又可以多D自己時間無咁辛苦。我個囝囝今年九月會返香港基督教服務處的‘幼兒潛能訓練課程’,我同另外七個媽咪一同自組居然中了簽,好多人都話呢個幼潛playgroup係好好架,每一期都有勁多人報名要抽簽唔係有錢就有得讀。我都為BB將來讀書做大B定細B而煩惱,但我D朋友話只要比小朋友早點上playgroup,入幼稚園時會容易適應同學嘢叻D,做細B都唔一定會蝕底喎。
你係唔係第一胎呀?我係第一胎,其實同老公都好想追多女。

侯爵府

咁你囡囡早兩星期都叫足月,我個囝囝係早左一個月唔足月,我一直都陀得好好,產檢又無話唔正常,但35wks6就突然見紅要生,余醫生都唔知點解,余醫生叫我落藥催生,結果攪左廿個鐘最後都要開刀 ,諗起都辛苦,但現在一見到個囝就咩辛苦都唔記得喇。
VICTORIAPlaygroup你參觀過話我知好唔好,我諗住會比囝囝試下唔同的Playgroup。我之前都有去其他Playgroup試堂玩下,但囝囝真係太細唔係咁啱玩。
如果再追多個,我想出年就開工,因為我年紀唔細喇又唔想兩個BB年齡差太遠,但現在一個囝囝都好忙,再生多個唔知攪唔攪得掂,都係出年先再諗。
入咩幼稚園,我都準備開始研究,我噚日先在荷花買左本入幼稚園天書,我都覺得有好大壓力,點解囝囝仲咁細我就要為佢讀書而煩,好似入咗咩幼稚園就決定咗佢以後的路係點咁,香港教育係有問題,成日左改右改玩死D家長,如果我有錢都想囝囝讀International School,但真係太貴喇唔會考慮除非我中左六合彩頭獎你住邊區?我住荃灣,荃灣就好似無咩好幼稚園,我可能選擇Kowloon TongD幼稚園,Kowloon Tong比較多好幼稚園,但囝囝就要坐校車返學。

侯爵府

Hello! JWCBB

原來咁多1230BB在仁安出世,仲要都係余醫生接生,大家可以在BK遇上真有緣

原帖由 JWCBB 於 09-7-23 17:03 發表
咁岩的, 我囡囡又係12月30日出世, 又係仁安, 都係余醫生接生架~

不過我係突然穿羊水入院生的, 我諗我地應該係餵奶時見過啦~ 嘻~~~

我囡囡仲未識爬呀......

滿6個月時開始食固體, 比乜佢都食, 粥仔, 糊 ...

侯爵府

我吊藥催生真係痛左十幾廿個鐘呀 ,攪左咁耐都係開得三度,吸左十幾廿個鐘笑氣打左兩支止痛針,最後產程過長(余醫生已幫我穿羊水)要緊急開刀,余醫生都話我叻女咁忍得,我都好驚如果下次有BB又早產呀!

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-23 17:03 發表
咁你真係早了成個月wor..不過你都算好啦..早了一個月都可以有5.5lbs. 我朋友剛剛生了, 同你情況一樣, 早一個月就見紅, 得4.9lbs..要住醫院長D先可以出院 ! 所以我都好驚再生..因我上次余醫生講得好恐佈..話如果我胎 ...

侯爵府

dorothynpy,

全職湊B當然辛苦,我放產假時自己一個在屋企湊B真係好辛苦,果時想即刻返工算喇。原來你有工人幫手,咁已經好好多,起碼唔需要做家務叫工人做,如果無人幫手做家務,咁就辛苦到極點,我放產假時就係咁喇,又要湊仔又要做家務。
我陀B時重了二十幾磅,余醫生一早就叫我控制住體重,因為我最初增磅得太快,咁後來就好乖少食澱粉質多食蔬菜,體重都控制得好好,我一生完都無左十幾磅,坐完月就重差幾磅就回到有BB前體重,返工之後就瘦得更快,現在已回到之前的磅數,以前D衫褲都完全可以著到,但係磅數雖然減左,唔知點解肚皮仲係鬆鬆咁好肉酸。 你生完有無甩頭髮?我前兩個月開始甩到好似人地生cancer咁,好得人驚,後來用成龍隻洗頭水照樣勁甩,但今個星期好似無甩得咁勁。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-23 17:47 發表
哈哈..終於有知音人啦...我D朋友成日話我好幸福, 唔洗做..! 唉..我只係想講..湊女比番工辛苦十倍 !!!!!!!!!!

我老公又成日驚工人唔乾淨..想我一手一腳照顧亞女...簡直想死....!! 哈哈 !

呀! 又想問下你地呢..陀BB ...

侯爵府

JWCBB

你住深井同荃灣都近喎。其實我都唔想話逼囝囝要讀書好叻,自己細個時都唔鍾意父母逼我讀書,但今日做了人阿媽反而明白當年父母要自己讀好書的心情,作為父母都係擔心子女將來,讀唔好書驚佢將來在社會工作唔夠人爭,如果我生個係女,我或者可以無咁緊張,女讀書唔太叻但將來嫁到個好老公,做父母都可以安心,但男人將來可能要養起一頭家責任大,唔讀好書點同人爭。總之做人父母真艱難。

原帖由 JWCBB 於 09-7-23 17:13 發表
我住深井架, 諗住搵番呢頭個D幼兒園, 我反而好隨性, 無諗咁多, 只要囡囡開開心心, 品行好, 就無所謂, 我無能力比佢讀國際啦, 反而會讀番D LOCAL的, 希望到時搵間無乜壓力的學校比佢讀啦~

我都有2種唔同媽媽的朋友, ...

侯爵府

我都有肚紋!七個月時開始勁爆,生完我用Mustela隻去紋精華,現在D紋都淡左好多,但想D紋永遠消失就難喇:;pppp: 。你得閒有無做運動呀,做運動會減得快D,我都係懶人,但生完四個月之後都每晚做下sit up,希望個肚修得好D,我做了sit up一星期左右就可以著到以前D褲。
你都唔係想得太遠喇,當你做了人父母就要開始諗,小朋友唔同成長階段有唔同問題,小朋友開始大你又會擔心佢學壞你個係女到了青春期你就自然會擔心多幾分添。早D開始諗下點做無壞。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-24 14:43 發表
Hi Happy Day

你就好啦...已經回復原先體重, 真是開心啦 ! 我個肚除了鬆未FIRM之外..仲有肚紋 !! 我都有甩頭髮問題..不過我本身頭髮好厚, 所以唔你好覺..一洗完頭就甩好多 !!

哈哈...生女都唔係唔驚家... ...

侯爵府

Mustela好多百貨公司如永安、SOGO、一田都有得買,BeBe Dream都有,我個囝囝都係用Mustela既沖涼液同換片膏。
零食都係致肥元兇,咁你係FTM有時在屋企一定會有時牙痕想食零食好難避免,我返工就反而無時間食零食。
我個囝囝食緊和光堂,便便一直好好,係朋友話食和光堂腸胃好我先決定食和光堂,將來轉大仔奶粉都應該食番和光堂,你個女鍾意飲水嗎?飲多少少水對去便便好D,我每日都要逼個囝飲水,佢唔係咁鍾意飲水架,一日都係飲2安左右,不過佢另外有飲juice。
你個女用邊隻片呀?我已經試過好多唔同牌子,我之前好鍾意Merries,但現在就轉左用Goon,因為Goon吸水好D又大條D,我果囝仲係用緊M size片,睇佢咁瘦有排都未需要轉L喇!

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-24 17:28 發表
e..唔知現在自搽有沒有效用呢 ??? 想請問下你邊度有得買 ??

都有做運動既..不過無野做就成日心思思想去食零食...即是等於無做 !! 嘻嘻..

我都想問下你呢...你仔仔食緊咩奶粉..亞女食緊明治..但這兩三天"谷"po po " ...

侯爵府

我個仔以前比較細時一飲完奶就打C egg,但現在大個左D反而少左打C egg,同埋現在飲完奶好多時自己落格都唔係要好多時間掃風,啱啱出世果時真係掃風掃到手軟都未落格。
Pampers果隻新出隻棉柔你有無試,呢隻話係日本製造唔知好唔好用,我用Goon好乾爽無紅pat pat,所以我keep住用呢隻先。
你已經比蛋黃女女試,我仲未試蛋黃呀,我個仔好敏感,上次試南爪成個咀紅晒,今日我第一次試紅蘿蔔,好在無事,你個女好叻已經試左咁多嘢,我個仔對食嘢無興趣,我都好難谷肥佢。
你個女開始痴身未呀?我個仔開始痴身喇,平日返工已經無帶佢返屋企過夜la,但放假揍佢返屋企都一樣鬼咁痴身,行開去厠所都唔得。我D朋友話BB大D就一定會痴身同認人喎。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-25 22:53 發表
好...等我買枝試下先...! 我之前都有用Mustela個隻去頭泥洗頭水, 都幾好用 !! 不過現在不洗用..用番CHICCO (因為香D)...嘻嘻 !!

我亞女都算肯飲水..我不嬲都有俾小小水她飲 !今次她痾得辛苦..我媽覺得是我俾太多蛋 ...

侯爵府

開奶茶我四個月開始就有比阿飲,我買余仁生開奶茶,一個月飲一兩次咁多啫,因為阿食奶食得少,所以間中比佢飲下開奶茶,每次飲完之後一兩日食奶係會好D我都準備比阿試,但唔知用咩好呢?你會比女女試邊隻先?
雖然BB平日唔返屋企過夜,但我每日放工都會上阿媽屋企探下佢,所以都OK啦,但返工有時都會掛住要打電話問下佢點。我個出世到現在都唔需要人抱住,放佢落床自己會,佢出世時我阿媽就話唔好比BB有壞習慣,唔好抱慣同埋唔好食奶咀,好似話食奶咀D牙會出得唔靚喎,咁我就無比奶咀佢食。

侯爵府

三文魚好似都好少幼骨我諗都啱BB食,等我試下先,其實我自己都鍾意食
你個女半夜醒左自己玩咁攪嘢,佢會唔會係肚餓呀?我識幾個12月媽咪都話近日BB突然要食返夜奶,真係人都顛,你知餵夜奶幾辛苦喇!好在我個仔依然一覺可以瞓到天光。
我舊年都想去BB展,但係老公話多人大住肚唔好去喎,今年都生左無負擔,所以一定去睇下,我約左幾個朋友諗住7號第一日就去,第一日應該無咁多人,因為係星期五,我仲要放一日假去,真大陣仗,我見BB展個website都有幾多參展商,我目標係玩具同嬰兒用品,臍帶血庫果D就唔啱睇,因為都生左,不過BB展join臍帶血庫就一定係全年最抵,我舊年就miss左BB展個promotion,到我join時無咩優惠,你有無幫個女留臍帶血呀?我join左Healthbaby,當買多份保險比BB囉,當然希望永遠都唔需要用啦。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-27 17:46 發表
我媽就叫我俾鲩魚腩上節..因沒有細骨同埋肉質地好D ! 不過醫生又叫食三文魚.. !! 哈哈..不過我估都係聽亞媽話先..俾BB食鲩魚腩先 ! 你呢 ?

唉..我亞女好唔乖...唔抱係唔會訓既...所以好慘..有時仲要抱住訓.! 我都想 ...

侯爵府

我弟婦之前無聊有同我個仔玩Flash Card,我個仔都有少少反應,但我諗係Flash Card的顏色吸引到佢注意,佢未必明Card中的意思囉。我諗等佢再大多少少先玩會好D。
Disney套教材真係好貴,我D朋友就話Your baby can read套教材好,價錢無Disney咁貴,我就想買D啱BB睇的DVD,好似Baby First果D,我個仔好鍾意睇電視架,佢一睇電視就成個人定晒格咁,我唔想比佢睇咁多,我叫阿媽最多只可以每次比佢睇廿分鐘就好。
我個仔明天又要返健康院做六個月評估,因為早產B要計番預產期做評估,所以佢七個月大先做六個月的評估。你囡囡有無去健康院打針做評估?我無帶囝囝去健康院打針,我join左仁安個打針package,我見健康院好多針唔包,所以倒不如在私家打晒費事兩面撲來撲去,。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-28 18:19 發表
今日開始俾了魚俾BB食..她都肯食..加了魚之後D粥仔好甜..都幾好味..!! 不過如果你開始俾三文魚先..你要小心D因為聽朋友講話會肥一D, BB容易敏感D !!

她唔係想飲奶家..她完全唔扭..剩係自己玩..玩一陣(大約半個鐘).. ...

侯爵府

吓!咁都得,個兒科醫生叫咩名?我囝囝睇開仁安李卓漢,一出世到現在打針都跟佢,so far都幾好。估唔到仁安竟然有咁既服務,你有無去投訴呀?
我餵過一個月人奶,真係幾辛苦,本來我打算餵到放完產假,但係坐完月我皮膚敏感要食藥,咁我就停左餵人奶,雖然醫生話食D藥係唔影響餵人奶,但我真係唔敢餵。
我放假有帶BB出街玩的,自己小心D同唔去太人多的地方囉,去D大型商場好似又一城、圓方同愉景新城果D會安全一點,唔可以成日留BB在屋企架,有機會都要同佢出去見識外面咁佢會無咁怕醜,我個仔有得出街好開心架,同埋有時在街上有人隙佢,佢一定同人笑唔怕醜架!其實無餵過人奶BB身體唔會特別差左架,醫生話食奶粉亦一樣可以好強壯,母親比BB的抗體到了BB六個月就消失,BB間中有病亦是正常事。政府話遲D免費幫BB打豬流感疫苗,你會唔會比BB打呀?我同老公都有所保留,始終係新疫苗唔知有無side effect,新疫苗好似推出得好急咁。

原帖由 dorothynpy11 於 09-7-29 14:38 發表
我沒有JOI仁安個Vaccine PACKAGE呀 !唉........... 因為仁安既兒科醫生實在給了我一個慘痛經歴..之前BB低燒成(100 C)入院..D醫生一直都肯定唔到什麼原因發燒, 一時又話她出疹, 一時又話她痛病毒感染 有發燒既時候, ...

首頁

尾頁

跳至