自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

劫褲濟朋 發表於 24-4-30 12:17
樓主都幾蠢下
人地間接話你個仔無家教
即係鬧你做乜唔教個仔呀

餐桌上確可睇到此人的出身、家的階層,冇得呃,就算係有錢人,都睇到係暴發戶定係書香門第。

揸筷子其次,捧唔捧碗食飯更重要,見好多人烏低頭爬飯或在碗中夾餸放入口食,另一隻手殘廢咁在檯底,好似狗仔咁食飯,出身於低下階層家庭,食飯一定挺直身子吃方為人類。

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-1 05:35
你呢個言論仲mean
唔捧碗食飯就係狗
我出街食飯見九成人唔會捧碗

唔係唔捧碗係狗,而係好似狗咁食,指食相如狗。洋人會唔會咁食法?佢地用刀叉,唔會就食具,烏低個頭落個碟扒,否則食相更似狗。

就算唔捧碗,用匙羹畢起食,都仲冇咁難睇。

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-1 08:09
可能那位狗言論jm會話韓國人係低等文化民族,識捧碗食飯先係人類。
「睇下你食到成隻狗咁」,咁樣踩低唔捧 ...

韓國人係用匙羹畢起飯食,不會烏低頭去就個碗,食飯要挺直身。

琥珀宮

Aley1204 發表於 24-5-2 08:37
細個時食飯一定要揸住隻碗食,如果唔係老豆會講 - 你隻手係咪唞禮拜,點解要用條頸去就隻碗?

到大個出嚟 ...

家教嚴一定揸碗食飯,唔揸用匙羹食可接受。

我老豆直情唔俾捧住個碗將雙手挨住係飯檯邊添。

打麻雀可看出人品,食飯可看出教養階層,依家我都係咁同啲仔女講,聽唔聽得入耳,睇造化嘞。

琥珀宮

lemontea520 發表於 24-5-2 21:23
完全認同,打牌睇人品,食飯就知屋企點教。
我老公全家飲湯shushu聲,我嚴教仔女飲湯唔好學佢甘。原來我姑 ...

中國人之飯桌規矩其實有很多,但最基本係揸筷子、捧碗與食嘢靜音,前兩樣都算嘞,咀嚼發聲影響他人,最差

琥珀宮

cara.mak 發表於 24-5-2 23:21
初出黎做野同個經理食飯,佢話我,一睇你就知你屋企人有教養,我正正就係你所寫捧住碗坐直身子食飯,但我 ...

恭喜你! 好多人心裡有數,只係唔講收係心裡,我都時常觀察吓同檯食飯同事的檯上表現,如果埋檯常碌手機,單手烏低頭係個碗度扒飯,對呢個同事感覺就心中有數,印象都好重要。

發覺原來不少人唔知飯檯上表現的重要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊