自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

我唔支持今次公投。

因為懷疑普選能否因此次五區總辭變相公投(陳淑莊如此形容今次總辭)而達成,中央透過不同渠道表達對今次總辭睇法,似乎係你有你做,佢有佢依照自己方針行事。劉曉波案都一意孤行,佢地呢次行動又可以令中央改變嗎?

我唔係選民,不支持任何一黨一派,堅持不沾政治呢一趟混水,我不攪個人、黨派政治崇拜,要插隨便。

琥珀宮

香港係自由地,只要在影響最少民眾之下進行,唔係問題。

但如果進行一件事,引起社會咁大關注,一旦達不到預期成果,變得費時。咁點解唔放多D時間係其他社會事務上?

依家傳媒、學術機構都進行有關此次總辭民意調查,靜待結果,我會偏向信學術機構調查報告。

原帖由 lok1503 於 10-1-22 00:52 發表

我唔係 100 % 泛民, 鐘意陳婉嫻...

我都覺得唔可以.

但做人, 只要 arm 既事, 而又係和平理性, 都應該做. 盡力, 無問收穫...

唔知有冇聽過老人與海星的故事... ...

琥珀宮

即係無論在那裡講粗口,那怕對住咩人,包括家中父母、師長,只要自己「覺得」自己有理據,那怕講下粗口,都係無可厚非路喎;又或者只要只要出發點為子女好,如果子女有不對地方,亦同樣可以用粗口去與子女溝通啦?!

我絕對唔會認同你呢個觀點,如果政府官員間中回答議員提問時講下粗口,你又點睇呀?

原帖由 swas 於 10-1-23 00:52 發表

請你搞清楚
我唔係話「無可非」
係「無可厚非」姐
立法會不少議員飽讀詩書
卻為虎作倀,剝削大眾利益
應當厚非

琥珀宮

我思考呢個問題,究竟中國有冇可能有一日取消獨黨專政?我比較悲觀,呢個可能性唔高(我估計我有生之年都未必睇到),因為中共覺得只要經濟好,民主根本唔重要,相反係毒物添。

經過金融海嘯,中國由於一黨專政,國家決策好快就通過,唔需要好似美國咁左審右批,所以中國極速經濟恢復,睇怕更鞏固中共呢一個信念。

有內地法律人士講,外國提出反對中共對待劉曉波手法,可能加重對劉曉波既刑期;中共好反對由外國力主既民主,到香港得到民主同時,恐怕就係中央封鎖香港經濟開始。大陸發展得越好,對香港進一步構成威脅,我有點擔心,亦希望我呢一個擔心係多餘及杞人憂天。

原帖由 vlovemony 於 10-1-24 22:14 發表
自由民主下選出來的政府才有比較以民為本的政策出來, 不會好似e+咁官商勾結, 有不同黨派才有互相監督才有進步的可能, 因為做唔好就要落台 !

請問在一個極權國家下, 如果不幸出左個阿扁的話, 到時要點佢才會落台呢 ? ...中國現在不宜有太大的民主, 但應該朝這方向去才對 !

琥珀宮

上海虹橋交通樞紐就係一個樣板,大陸毫無人權可言,要收居民間屋,唔肯走,第日成間屋幫你搬走,連家都冇埋;24小時不斷開工,周邊居民被噪音煩擾,佢地既目標為左世博前即今年起好呢個建設。

香港收個菜園村,政府都有相有量,比起上海人,香港人總算幸福。

想藉五區總辭去攪個「公投」又好、「變相公投」又好、甚至稱為「起義」都好,我睇唔到就算各方好友出黎支持投票,中央都會俾你香港2012年普選,依家公開諮詢有關政改方案,已經叫做讓步勒。

今次唔同23條7.1大遊行,果次係中央要改變香港政制,今次調番轉,係香港要求改政制,莊閒有變,中央會聽嗎?

我實在唔希望,今次班律師好似「莊豐源案」咁,聯同班民主派中激進份子,以為用法律玩基本法好叻,雙眼只睇到佢地律師專業地位榮辱,而冇睇到如此做法對香港是否真正有利,到頭黎自己玩死自己,「莊豐源案」開大陸人定居香港方便之門,今次,又會唔會玩到民主俾你,經濟話之你,香港自求多福呢?

原帖由 ntefamily 於 10-1-24 23:44 發表

97亞洲金融風暴, 大陸一路無出手幫香港直至03年香港差不多死得, 大陸才急急推自由行, CIPA救香港; 但08金融海瀟, 大陸本身都有事, 中央即出重手全面救市, 不用幾個月大陸經濟即有起色, 連帶香港都旺番唔少. 咁姐係話, 大陸要香港衰亦同樣易如反掌, 只要咩都唔做就得.

不顧一切講民主就要有本身的實力, 香港連水都要靠大陸東江水, 除左打政府工, 打政府全資助的工, 究竟有幾多香港人有實力可以承受得起一個無中央承認的"公投"+"起義"成功後民主普選的香港.

琥珀宮

你呢個思想係對,清朝末落、台灣多個民進黨,通通係物先腐而後蟲生例子,時勢造英雄。

但如今剛相反,中共領導下既中國,人民生活水平高左,國力增強,有財即係有勢,所以中共近期更收緊對國民既控制,因為中共明白,人民只要有飽飯食,就唔會有反政府思潮,呢個想法當然未必對,但可以肯定,呢種信念植根於中共內部。

要結束一黨專政,恐怕不能靠外力或人民力量,非要黨內部分裂才可以造成既局面,最豈碼都需要有咁既人材,但暫時未睇到中共黨內有咁既人士。

原帖由 Paris 於 10-1-25 00:26 發表
以我地以家眼光去睇,好似冇可能.但世事既野好難講.清朝時有邊個諗到中國會廢帝制,一個孫中山就攪掂左.國民黨係台灣一黨專政白色恐怖幾十年,整個儍既李登輝放哂d權又攪掂左行到民主政制,只要歷史巨輪一到就擋唔住.
假 ...

首頁

尾頁

跳至