自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

我睇唔到,如今搵到既只有廣場上一個個帳篷,沒有了反領導人標語,只有民運人士的訪問,包括柴玲。另外有六四當晚在天安門拍到既情況,呢D當年係電視上我都有睇到。

原帖由 小bie豬 於 10-6-4 00:36 發表

這些影片依然在網上流傳,你上youtube打六四
就不難找到

琥珀宮

你問呢D問題反映你仍在鑽牛角尖。

我既上一代亦有親人在鄉間被批鬥至死,家產全遭沒收,真係跪玻璃架。但冇共產黨既迫害,親人不會逃黎香港,我今日不會存在香港,此段往事,在我心中,已成歷史。

有因才有果,自己祖上雖為官,富有到收田租都要用幾個月時間,不過不仁,係貪官,所以有咁既果我絕對接受,看待共黨以平常心,你見我有言辭激烈去謾罵嗎?

唔ok,可以點?報復去殺左佢嗎? 你仍然用呢D問題去推我,意圖令我想像成係遇害者家屬,努力去將你想當然既反應套在我身上,仍然果一句啦,屣你寶貴光陰。

原帖由 CutieMommy 於 10-6-4 02:13 發表

即係話,如果有人殺左你既至親,殺人犯話冇咁既事,亦冇受罰.
時間耐左.大家話殺人犯e排都冇殺人啦. 你都唔好再"介懷"啦. 你都覺得ok??????@@##$$%

琥珀宮

各位關心六四既朋友,今日電台話李鵬將1989年4月15日至6月4日既事件,以日記形式出書,將在6月22日推出,中央曾在2003年時反對出版呢一本書。

據主持人講,南華早報有人睇左部書,李鵬在序中寫,佢寧願犧牲自己及家人性命,也不想六四變成另一場文化大革命。六四李鵬係關鍵人物,中共一向都迴避六四,所以大家只能從民間去瞭解六四,呢一本書可以俾讀者從另一層面去瞭解六四。

希望呢本書可以係香港出版到,主持人都係咁講,似乎有點阻力。

琥珀宮

我諗中共並唔係想以經濟去堵塞人民既口,六四學生既血冇白流,睇之後中共所行之政策,證明已收到人民不滿訴求,於是訂下改革路線及方向,但要明共黨,佢地相信如何變,都要在不讓黨打散既原則下,必定繼續維護黨對中國的統治。

如果中共能在政治上釋出更多自由民主空間,打壓貪腐、貪權不遺餘力,中國在世界上必定超越所有國家包括美國,成為國力更強既大國。

原帖由 emmypun 於 10-6-4 08:26 發表

這一點正正是為何那麼多人都對這件事上仍很不滿, 放不下的原因, 中共不只沒有說法, 還睜著眼一次一次說謊, 自打嘴巴....
多年來不斷發展經濟, 真是為國家民生著想, 還是想睹著人民的口? ...

琥珀宮

我諗中央當年唔想俾呢一本書出版,有可能恐懼會造成另一次反共潮,無論佢所講既是否事實,但最豈碼可以對當時中央對六四取態多一點資料,以及又睇下李鵬如何去表述。

原帖由 牛精仔 於 10-6-4 23:39 發表
一個正常人, 都係信趙紫陽而唔係呢隻李鵬囉! 厚顏無恥, o係趙紫陽本改革歷程度, 完全睇到佢副狗臉, 簡直就係再世秦檜, 佢唔係想自己聞到棺材香之前為自己貼金, 用黎呃 "嚴"羅王下化?! 條友明顯睇完改革歷程, 自己再 ...

琥珀宮

能親眼見證89民運發生,中共封閉式管治轉變,晃似上了一堂活的歷史課。以往民變、革命只在書本上讀到,根本不知為何事,真的是見識了。

至於能否再見到中國成為自由民主國家,想像唔到。首要中國人要自強,睇世博中國人既行為,我覺得豈碼要再追多幾十年以上,中國人唔係要管,係要教化,公民教育好重要,不要一味愛黨愛國,空口講白話。

(可能我又離題,有感而發,唔寫唔舒服!)

原帖由 WChan 於 10-6-6 01:45 發表
但願在我們有生之年可以看得見.

首頁

尾頁

跳至