跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

天氣無咁凍就可以開始train, 我個baby-sitter 都有間唔間無同佢包片,就咁著褲仔, 有時我個囝會指住toilet, 有時就定時同佢去廁所大/小便,我個囝識聽到"shu..."聲就會小便, 健康院姑娘都話等天氣暖d就可以開始train

大宅

畀面勳章

最近大家的小朋友戒片戒成點呀 ???
我個囝依家除左睡覺或坐交通工具會幫佢包片外, 係屋企或落街就無包啦... 佢每次識叫"shushu"時, 俾個尿壺佢企來痾

大宅

畀面勳章

你試下只幫佢著褲仔, 唔好包片片呀, 小朋友大多覺得痾濕左條褲的感覺唔舒服後, 幾次後就會開始有意識了, 我個囝勁唔鍾意"濕濕"的感覺, 一有濕有嘈要除左佢, 而且依家天氣都熱, 唔包片小朋友都無咁熱...., 我都要成日問我個囝有無shushu的, 佢會答我無, 一係就會自己主動嗌shushu

原帖由 jophy 於 10-5-27 17:12 發表
你地就好啦咁快可以戒到...我個囡仲未得啊每次都痾左落戒片褲到.... 教佢每次想去vv既時候拍pat pat都唔成功..好失敗啊...... 而家唯有定時定候同去廁所不過佢都唔係好鍾意除左去大大之外.....:ig ...

大宅

畀面勳章

我個囝如果要大便就會嗌"賴屎",或者指住心口話"痛痛" (好似大人咁下腹谷住要去大便的肚痛), 初初以為佢食得太飽或者食錯野肚仔唔舒服, 後來有次佢又嗌痛痛, 就問佢係咪要痾臭臭, 佢話"係", 咁就同佢痾, 點知真係有得痾, 之後我就明白我個囝呢個去大便的指示了), 亦發現佢好多時之前都會放幾個boo boo

首頁

尾頁

跳至