影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-4-22 10:41
我都鐘意24集,好睇都幾多感動位,友情,君臣之情,愛情。而金岡山果段戲,當師任堂一見到李謙就快 ...

師任堂在毗盧峰上回眸乍見宜城君嗰下,我睇得好肉緊,話曬大家都剛剛死裡逃生,唯恐相逢是夢中,碰觸下佢前臂證實是人是鬼都好合理吖,偏偏只等到個流淚眼看流淚眼,反而在書信裡師任堂又咁大膽喎,李謙讀到她話曾經愛過他嗰句時,我都即刻眼濕濕

之前一直有人彈宋承憲演技不好,但呢套劇我覺得佢收放得好自如喎,個角色好迷人,可惜捧場客少不能令佢再上高一線

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-4-22 10:41
我都鐘意24集,好睇都幾多感動位,友情,君臣之情,愛情。而金岡山果段戲,當師任堂一見到李謙就快 ...

我睇到其他網友寫,李元秀入宮送肉湯俾老婆,見到李謙同師任堂兩人有傾有講很不是味道,亦曾在市集親眼見兩人牽手一幕,所以同個妾侍舉動愈來愈離譜,呢啲韓版都cut走左

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-4-22 10:50
25集宋仲未正式登場,睇完25集完左既預告,似乎rade首領宋承憲係知自己同師任堂李謙前世今生既野,要等徐智 ...

我等緊天使版翻譯,未睇25

現代版相信仲欠一人未現身,是諱音堂石順,因為師任堂講過希望來生大家做好朋友

呢套劇太多前世後生的交集,個個演員都分飾兩角,刻意工整得好老套 但係楊世鐘同宋承憲明明都係古代李謙,來到現世又拆開變成兩個獨立人物,除了資源有限要善用演員外,係解釋唔到的

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-4-22 15:47

唔知石順會用咩身份出塲呢?一定係做番好人幫徐智允:w ...

原來大舊佬即山賊哥哥,唔怪之得咁熟臉口啦

徐智允成日話相信老公未死,佢死唔去宋生咪無行囉?宋生點解連小朋友都要偷影呢?莫非一早知道自己前世係宜城君,要尋找已轉世的師任堂?

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-4-26 23:22
我腦海完全搜索不到有一個大舊佬的角色。他們變現代沒了鬚,很多認不出。
...

徐智允入去餐廳見到太子之前,眼望望嗰個著黃衫肥佬咪就係山賊哥哥囉

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-4-30 10:23
睇完26,27. 除智允同師任堂各自係自己生活既時空相遇有點怪怪的,有D似{回到未來}咁由現代改變古代命運。: ...

徐智允同師任堂在異度空間見面,傾偈之餘仲可以轉移物品,呢條橋就好似七十年代啲電視劇,行入一組圈圈就能走入時光隧道咁粗疏 都不能期待後面會解釋我哋知,徐師兩人因何有咁深的緣份,連樣貌都相同

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-6 17:22
有。海外版係沙灘度佢老公叫師任堂快D過黎一齊玩,但師任堂只係微笑揮手相反方向走左,之後就係佢D仔女同 ...

我睇曬大家的評論至去開E28,打左個底感覺還好。之後再跳睇海外版,情緒鋪陳得順暢好多,會感覺到宜城君在Bologna的古堡內一直沉醉在月亮午休的好夢裡,至交代師任堂去世,唔似得韓版咁睇到O曬咀,會問身在遠方的他點會知道對方的死訊呢,反之觀眾見宜城君似突然心有感應,其中一人在平行道上出了岔子般的體會,然後落寞終其一生

海外版以兩人在美麗的氛圍中牽手作結,我覺得更淒美亦留有餘韻

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-6 20:16
原來係咁我睇SBS版,佢地唔係咁翻譯明信片果句,所以我都唔係好明Rade邀請徐智允去意大利原因。:wah ...

兩版都有解釋係Rade託徐智允把師任堂的靈魂帶去俾宜城君的。睇到尾,之前大家估的前世今生關係全都變得不倫不類,現代的智允的角色原來什麼都不是,只是個靈魂擺渡人

至於Rade何德何能,點解識得託智允去意大利一行,更完全欠觀眾一個交代

現代劇情寫得咁屎,應該全部刪掉至係,依家唯一解釋係只有呢部分可以放入植入式廣告,功能就是幫製作公司賺大錢

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 17-5-7 15:41
兩版都有解釋係Rade託徐智允把師任堂的靈魂帶去俾宜城君的。睇到尾,之前大家估的前世今生關係全都變得不 ...

deleted

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 17-5-7 16:23
...

伯爵府

2018復活節勳章

HappyHappyMa 發表於 17-5-7 16:34
哈哈我中文差,睇果陣真係唔係好明明信片釋靈魂果句,都係上其他網見人解讀先明
最離譜係慧靜無端端入去買運動裝,又同尚賢响果汁店攪曖昧

伯爵府

2018復活節勳章

gracelam 發表於 17-5-8 12:11

呢度真係好滴汗。 仲有宣館長突然良心發現開記招爆老公 ...

係,成套戲都欠缺情節張力,去到高潮衝突位平平淡淡就帶過,現代劇情靠館長良心發現,古代就先靠諱音堂,後靠御前護衛大人的義舉幫男女主角渡過危機,個劇本都幾易寫

伯爵府

2018復活節勳章

familyking 發表於 17-5-7 22:39
妳真的好包容,我就無法原諒一個咁既結尾!還以為28集都有個交代,實在失望!實在不想再細談。向其他劇看 ...

我係睇完上星期個時光隧道後,就預左個結局唔慌有圓滿解釋,無期望之下無乜想鬧,嘻…都唔知算唔算包容

學你話齋,支持大家睇落去係男女主角的美顏 我覺得李英愛响意國的古裝頭飾打扮特別靚,而宋承憲亦演活了這個癡心情長漢

李英愛的側顏真是美絕了,我可以睇好耐

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

加多張女貌郎才,哀婉悵惘

好鍾意呢幕

不知魂已斷,空有夢相隨,除卻天邊月,沒人知

首頁

尾頁

跳至