跳至

首頁

尾頁

男爵府

半夜多數坐o係度餵,
我怕自己會訓著左呀~~~

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-20 12:44 發表
我個仔有度好,就係無nipple confusion,埋身餵好,用奶瓶好,總之有嘢食就ok!

我個女都係呀,
不過因為我谷得勁,
佢一邊食緊奶,
另一邊就滴緊出o黎,
但我用手bump又好電bump又好,
都bump唔出奶,
但一用手推就出哂o黎......
都唔知係我用得唔o岩,
定我唔適合用bump......

男爵府

原文章由 子霖 於 08-3-21 22:06 發表
小b依家5日大,係人奶b,想問點知自己上奶未?
健康院姑娘教,初時要每邊各食15分鐘,唔駛1次食一邊,因怕咁早,我無咁多奶比小b食,
咁我想問下,幾時先可以只食一邊呢??
之前有幾次我試過,只比小b食一邊,佢都可以訓到2.5 ~ ...

我諗佢都係食夠先訓得咁定,
應該ok ga喇~

我個B都係食一邊ga咋,
訓2-3個鐘就醒,
口郁郁咁搵奶食。

我唔知谷奶咩感覺喎,
不過我一夠鐘餵奶就會覺得個胸好慶同有少少硬,
又唔覺痛......
咁係唔係谷奶?

男爵府

原文章由 jo@pong 於 08-3-22 12:47 發表

我覚得最麻煩就係抹身既時候,一路抹就一路滴...
基本上我要24小時帶住個bra...我最憎係home帶bra,好鬼C束縛架馬...但e+無計la,成日都滴奶...我試個ng帶,不過好快就要換3 la...成件3都係...ops:" />
頭先餵bb既時候仲"族"親BB,搞倒D奶漏哂出泥...仲有一下射倒BB一面都係...ops:" />

我都係用電pump架,其実都好方便,我可以一面pump一面上網,我可以上網都係因為係gum ja~

我都係啦,
D奶成日整到bb一面都係......
成日都有奶漬o係面面上面。

我都想一面用電bump一面上網,
無奈我而家o係6299屋企坐月呢......

男爵府

原文章由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-22 16:40 發表
我都係埋身餵, 不過因為之前入左院, 隻bb食奶粉食大左個胃, 奶奶幫我餵, 餵左成4安半, 到出左院, 餵左成個幾2個鐘, 佢都好似唔飽咁, 或姐一放落床仔4-5個字就起身, 搞到我好辛苦......連休息ga時間都無......

仲要 ...

4安半?!
我o個個食3安我都覺得佢多喇~~~
BB又係成日飽到嘔都要搵奶食,
都唔知點算好...

男爵府

原文章由 mr/ms@yuenBb 於 08-3-22 17:10 發表

係4安半呀, 我奶奶仲大大聲講以前佢個仔*我老公*一出院就食6安都係咁, 佢要食咪比佢食....
但係大佬呀, 我宜家邊有4安奶咁多....
所以餵得好辛苦, 不過呢幾日好似好番少少, 起碼飽左都肯訓陣, 不過就餵耐d, 之前真 ...

我99開頭都有ga!
不過佢見識過我"滴奶"之後都無話過我喇~

男爵府

原文章由 bosch 於 08-3-23 00:41 發表

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎... ...

bb未啜就有得噴喇,
我有次仲講笑話如果無錢就賣奶都得喎~~~:;pppp:

而家最煩惱係, 每晚訓到半夜就要換bar同換衫,
一身都係奶, 勁煩!!!
比老公笑我同bb係奶媽奶妹呀~~~

男爵府

原文章由 jo@pong 於 08-3-23 15:57 發表

你無用乳塾ma??

都有呀~
可能之前bb一個鐘啜一次~
而家2-3個鐘一次,
所以谷得好勁呀~~~

男爵府

今日見左姑娘,
講前奶後奶既問題......
都唔記得左問佢點先可以有多D後奶tim......

男爵府

尋晚我終於病左喇~
發冷又作嘔,
之前已經痾左兩日ga喇~~

結果阿B食左一餐奶粉,
b女2點食左之後訓到6點半先起身,
老公同99就話,
早知佢食奶粉好訓D就晚晚比佢食奶粉。

聽完真係有D hurt,
好似比人打沈左咁......

男爵府

原文章由 atty 於 08-3-26 17:23 發表

我勁少奶, 都想搵Lactation Consultant 幫手,
麻煩你pm埋我丫!!

我今日試左一次,
谷奶就pump到3安(用手bump一邊),
平時兩邊加埋先2安多D,
咁算唔算差得多?!

男爵府

bb食奶而家仲要分幾次食,
晚晚食一次奶搞佢個幾鐘,
真係會頭暈ga......
我怕有一日我意志力唔夠,
會暈低跌親BB呀......

男爵府

原文章由 子霖 於 08-3-28 15:15 發表
我係餵人奶的,小b依家13日大,第5-7日勁谷奶,又脹又痛,之後就無,到依家仲好鬆tim...:;pppp:
我怕好鬆,無奶呀?? 會唔會的?? 怕小b無得食呀.mouth:
有無媽咪係咁呀??

...

我家陣仲日日谷緊,
好辛苦......
真係唔好咁口享話自己未試過谷奶,
講完第二日就出事喇.....

男爵府

原文章由 caca1314 於 08-3-28 21:05 發表
我就間中都會谷奶,但係
唔會日日都有咁誇張~~~
而家衰b好定時三個鐘左右食一次奶,其實有時我都驚唔夠奶俾佢,因為有時佢食完都唔訓教既,但係佢食完我自己再渣都仲有奶出,我都唔知夠唔夠~~~ ...

應該都夠既~
我b女有時食飽飽都會要人陪佢玩下ga~~
玩得一陣就訓著ga喇......

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-4-4 20:38 發表
我初初都係咁,唔上奶,仲要試過埋身餵阿B,佢啜左幾下,然後向我標了一眼,一付「又騙我有奶」樣,再啜多幾下,然後喊唔肯食...... 講真真係有d灰心,不過我都照繼續埋身餵,總之有幾多俾幾多,就算一滴我諗都係對BB好,最多再補奶粉等佢 ...

咁我好好彩都夠奶比B女食,
但同樣地有大細邊既情況出現,
為左阿女好,
大細邊就大細邊啦~~~:;pppp:

男爵府

原文章由 子霖 於 08-4-6 23:20 發表
今日一邊由下午5點開始谷,小B都食左之後都仲谷緊(又硬,又痛),點樣按摩,都係硬呀,唔知係唔係塞左??
想問下你地平時食完,有無再清番空個乳房呀?? 係咪要清ga??
我無ga,唔知係咪咁樣,日積月累之下塞 ...

我會沖熱水涼o個陣按摩先再比BB啜啜~~

男爵府

原文章由 nat62 於 08-4-17 14:28 發表

我唸我會試下用奶樽, 因為真正很攰.....

係呢....你話你頭嗰2星期要補奶粉, 之後就全人奶, 而每次pump有成5-6安士, 你就好啦, 咁多奶, 你點做ge...由唔夠奶到有咁多奶, 請指教 ...

我都想試用奶樽呀,
不過我阿b死都唔肯咬個奶咀,
寧願喊到啞哂,
心痛死我......

首頁

尾頁

跳至