論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

良心當狗肺

我之前都咁對我工人,唸住佢離鄉別井,我對佢好,佢就對阿B好,但完全錯囉!佢只會变本加厲,對你態度越來越差,我之前就因為見佢開始冇禮貌,又駁咀,開始懷疑佢平日屋企得佢同阿B時會有幾懶,所以响廳放咗個防盗錄影,點知你就驚。

我影度屋企有人佢就靜靜雞Send SMS,我個仔坐係佢大脾,面向佢,但係佢完全唔扶吓阿B(6 months only),突然阿B坐唔穩,向後瞓低,嚇死我, 雖然冇趺落地,但就繼續倒吊住個頭幾分鐘。(事後我比醫生睇,醫生話太危險,等同虐兒,BB可能頸骨有事導致永久傷殘或失救死亡)

第二次(即錄影第二日),屋企人
出咗街一個鐘,佢又邊講電話邊餵奶,咁我個仔就冇心機食啦!點知佢傾傾吓電話突然勁大聲鬧阿B,嚇到阿B即刻大喊,佢仲用毛巾打我個仔塊面。

同一個鐘內發生,個衰嘢放低阿B係car sit,自己唔知死去邊,咁阿B玩咗一陣冇人陪就喊,但佢都唔睇吓阿B,之後阿B越喊越可憐,喊到不停流淚,隻衰嘢先肯返出廳,但仲要發脾氣大力踢阿B啲玩具,唔抱佢,之後佢先行埋Car sit,跟住用手指彈左阿B個咀兩吓,再就咁拉住阿B手腕,成個人拉起先抱。

我之後報警啲警察仲話阿B冇表面傷,工人可以話係同阿B玩吓,唔會拉佢,仲要我自己帶佢去警署落口供,你話係咪白交差响吖?

而家又比外傭稅煩死,本應我新請個工人今日攞visa,而家ageny話visa己經出咗,唔知可唔可以改,如果改到就要等8月佢先到,仲有十日阿B又要揾人湊,真係煩死。

所以請新工人記住佢做錯嘢一定要鬧,唔係對佢唔好,係要佢知錯,吓吓隱氣吞聲佢就變本加厲,激死我哋班顧主。

複式洋房

原文章由 hkaa 於 08-7-22 10:40 發表
直話直說,你的工人態度是你有份「培養」出來的,我自己約一個星期跟工人談談她的表現,先讚後彈,並要求改善,態度要堅定,但是不用罵。如有任何問題,會先讓自己冷靜下來,然後跟她說她的問題和我的感受,讓她知道我的要求。 ...

我之前都係同你一樣用呢種方法,見佢不断改善,仲會讚佢改善咗,以為ok,但係原來只係佢哋嘅策略,係你面前表現得好好,其實係背後好不滿,因我之前錄影到佢傾電話,聽到佢用埋
廣東話學我/我老公同佢講嘢,然後就大笑,之後雖然佢用返鄉下話講,但你睇得出佢表情好衰,仲揾我個仔發脾氣,但係我面前對我個仔超好,有時好似佢比我仲錫佢,仲細心。:;pppp:

所以千祈唔好相信啲工人,最後都激死自己。

複式洋房

原文章由 hkaa 於 08-7-22 10:40 發表
直話直說,你的工人態度是你有份「培養」出來的,我自己約一個星期跟工人談談她的表現,先讚後彈,並要求改善,態度要堅定,但是不用罵。如有任何問題,會先讓自己冷靜下來,然後跟她說她的問題和我的感受,讓她知道我的要求。 ...

我之前都係同你一樣用呢種方法,見佢不断改善,仲會讚佢改善咗,以為ok,但係原來只係佢哋嘅策略,係你面前表現得好好,其實係背後好不滿,因我之前錄影到佢傾電話,聽到佢用埋
廣東話學我/我老公同佢講嘢,然後就大笑,之後雖然佢用返鄉下話講,但你睇得出佢表情好衰,仲揾我個仔發脾氣,但係我面前對我個仔超好,有時好似佢比我仲錫佢,仲細心。:;pppp:

所以千祈唔好相信啲工人,最後都激死自己。

複式洋房

回覆 #21 miu529 的文章

唔好意思,因返工太忙遲咗回覆。

佢硬係唔知啦!因宜家科技太先進,又針孔機,部机都只係放音響隔離,一心唸住影阿B活動,點知作我影埋佢啲衰嘢, 所以鏡頭以外我都唔咁唸...

複式洋房

原文章由 bebesilver 於 08-7-23 11:13 發表
其實一直相處都知佢耐唔耐發癲, 但個仔佢又湊得几好. 所以一次又一次算數, 每次都諗住仲有几個月約啫, 得過且過就算, 點知越近完約就越冇心機越衰, 咁心諗好來好去, 同埋都知道有D工人衰D都仲有, 咁咪隻眼開眼閉囉, ...

之前我都咁唸,佢對阿B好咩都冇所謂啦!當我炒咗佢後,我阿婆話曾經個工人同佢講,"我會錫BB架,BB係我銀行呀",聽到後咪明個工人想繼續做就會係你面前做好,背後唔敢唸

複式洋房

原文章由 iusiube 於 08-7-25 05:06 發表

Have you reported to the police???

其實我都打算投訴Police,做事太草率,以後我哋啲顧主真係求助無門。

首頁

尾頁

跳至