自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

blinkgogo 發表於 17-4-25 19:04
我明,我真係明
當同人講自己小朋友脾氣幾臭時
啲人育兒專家上身咁,話你一定係寵佢啦,一定佢喊你比佢啦

係喎,通常育兒專家上身個d都係自己小朋友好乖,你又吹佢唔脹喎!!

但其實根本未必關佢事,係佢的小朋友天生服從性強,只能講佢好幸運~

翡翠宮

ppyin 發表於 17-4-22 16:19

但佢唔睇電視唔好玩具又鐘意擒高擒低⋯⋯呢D都係!

我自從聽完你講,我呢幾日都係度諗番阿女的行為~

佢唔止係屋企,去到公園仲癲,2歲多已經爬到好高,做好多高難度動作,個個見到都話爬咁高好危險~

仲有,佢到依架就黎5歲喇,仲會食潤唇膏、食漿糊、咬筆、咬擦膠……之前細個以為佢係口腔期,但去到k1我問老師,都話佢鍾意擺玩具入口~

同埋我一直以為佢係感官型的小朋友,即樣樣野要透過官感刺激而獲得認知同滿足~

比你睇下佢的傑作~

其實,咁樣算係嗎??

翡翠宮

營養多多 發表於 17-4-26 23:36
我仔都用不到冷靜角呢個方式,因為有d小朋友反而覺得去冷靜角係罰緊佢,咁樣佢反而會更加嬲,冷靜唔到,我 ...

我個女都係呀!!

覺得去冷靜區係罰佢,仲更加癲,同埋會走開~

我都試過由佢係原本的地方等佢冷靜~

翡翠宮

greentea14 發表於 17-4-28 18:22
睇見大家reply,我都好感慨,因為我有一個大約2歲半的小朋友(男仔)。
"全職媽媽"節目的峰峰,成日fing開大 ...

你呢個微小的願望,同我個陣一樣

我成日比人話我唔拖實個女,比99提醒我90幾萬次要拖實,唔好比佢走左去,我知,我當然知喇,你估我好想追9條街咩……

依架我女就黎5歲,好好多了,但我仍然無信心帶佢去得遠,只係未至於好似以前咁辛苦囉!!

翡翠宮

greentea14 發表於 17-4-28 18:22
睇見大家reply,我都好感慨,因為我有一個大約2歲半的小朋友(男仔)。
"全職媽媽"節目的峰峰,成日fing開大 ...

我以前帶住個女,係唔可以入舖頭睇野架,一入去就走勻成間舖頭~

我女2歲多個陣,有次我實在太悶,咪帶埋佢去行商場,入到間時裝店,我完全無辦法可以睇一陣衫,最後快速咁揀左件衫,期間不停要睇佢去左邊,捉番佢返黎,到我比錢時,佢趁我攞銀包就一支箭咁走出舖頭,我連信用卡都未簽未攞就要走出去追番佢返黎

依架好d,起碼唔會去出舖頭,但都唔會跟住我,佢會自己睇衫,我間中望下佢,佢又間中搵下我~

但去家品店個d,我驚佢會打爛人地d野,我有時會叫佢睇下玩具,但佢睇中玩具就成日走黎同我講要買,又係煩到你嘔

首頁

尾頁

跳至