自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

我都係幼師出身,坦白講我會鬧會罰已經警告過又比左機會但依然犯同一錯誤的小朋友~

獎勵係比做得好的小朋友,而唔係獎勵做錯的小朋友~

而且推人打人咬人……呢d傷害到其他小朋友的行為,絕不能「辜息」,自己的小朋友推人打人,比老師罰仲話心痛,咁比你小朋友推同打個位小朋友的父母又如何呢??難度人地父母就唔心痛嗎??

如果我個小朋友推人打人,我會同老師講罰得好,做野事仲獎勵??咪玩喇!!

allah    發表於 15-11-10 02:56
cloudyjess    發表於 15-11-10 01:03

翡翠宮

小朋友做錯事,鬧同罰都係應該的,同愛心、耐性無關~

allah    發表於 15-11-10 02:56

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-11-09 發表我

原帖由 咖央 於 15-11-09 發表
樓主心態同我99一樣,佢又係覺得小朋友要教,唔係罰。又唔喜歡個孫坐naughty chair. 但事實證明,幼稚園嘅 ...
其實,罰都係教的一種方式,如果唔教根本就唔會罰佢喇,而係唔理佢~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-11-09 發表我

原帖由 咖央 於 15-11-09 發表
樓主心態同我99一樣,佢又係覺得小朋友要教,唔係罰。又唔喜歡個孫坐naughty chair. 但事實證明,幼稚園嘅 ...
坐naughty chair其實係要比佢冷靜同思考下自己錯乜~

都係教的其中一種方式~

當小朋友第一次犯錯,我會好聲好氣同佢講道理,但如果我話左佢都依然係咁,我就會鬧,再犯就必然係罰~

如果小朋友屢次犯同一錯誤,都用同一語調去講道理,依架的小朋友根本當你唱歌~

翡翠宮

原帖由 BIGPAT 於 15-11-09 發表
我囡學校打人,我同老師講“罰佢就岩“

家長教唔到要俾老師教
其實,係愛佢先會教佢鬧佢罰佢,目的係要教導佢學習做一個守規則的乖小朋友~

翡翠宮

其實,唔止推人,仲打人塊面,真係幾嚴重下~

正常的老師都會鬧會罰囉,反而唔鬧唔罰我先覺得個老師有問題~

推人打人已經係有攻擊性的行為,仲要打人塊面添!!

翡翠宮

引用:有 我女學校老師對小朋友很好 有愛心 專業

原帖由 superso 於 15-11-10 發表
有 我女學校老師
對小朋友很好 有愛心 專業 盡責
剛學 佢每日都同咁多個家長報告
你呢d家長咪好囉!!

會體諒同欣賞老師的付出,我以前都係咁架,夜晚食完飯再打比家長溝通下,但點知我比人投訴囉,佢仲直接同校長講,話我好咁夜打比佢,阻住佢休息同親子時間喎!!

又投訴埋學校同校長,話佢好容許d老師咁夜騷擾家長~

最頂癮係個校長竟然接納佢的意見,開會時同老師講唔準d老師咁夜打比家長~

翡翠宮

以前我做幼師時,有1年教n班,個陣都接近放暑假,即大部份學生都已經滿3歲,放完暑假就升k1,都已經讀左成年n班,基本規則無可能唔識,所以學期尾對學生的要求一定比開學初期高~

我記得一次上大肌肉,有1個小朋友由滑梯行上去,我叫左佢1次唔可以咁樣,仲解釋埋原因,話比佢知咁樣會阻住想滑落黎的小朋友,而且當小朋友滑落黎時都會撞到佢,但轉過頭佢又再琴,我再一次話佢,今次仲驚告左佢,話左唔可以再有下次,如果唔係就要冷靜下,重新學過點守規則,點知佢真係夠膽死再琴,我同佢講我已經比左2次機會,但佢無好好珍惜,仲3番4次犯同一錯誤~

如果我咁都唔罰佢,老師的威嚴何在??
以後我話佢乜佢必定會當我唱歌,所以我就拖住佢,請佢坐係滑梯附近的櫈,睇住其他小朋友點樣玩,學下其他小朋友遵守規則,我記得個陣罰左佢3-5分鐘左右喇,因為都係細,所以唔會罰咁耐,但我記得罰完佢之後佢真係無再琴過~

咁放學時我就同佢媽咪交代事件的始末,點知佢媽咪話「吓……罰佢坐一邊無得玩,陰公囉」

心諗「罰坐有幾陰公呀

如果我唔教佢,由得佢,一陣佢真係比其他小朋友整到個時,就唔方唔陰公囉!!

翡翠宮

其實,我都贊成獎勵呢個教育方法,呢個係鼓勵周強化小朋友正確的行為~

但唔可以一味獎勵,一定要獎罰分明,如果只有獎無罰,亦唔見得佢會珍惜獎勵~

首頁

尾頁

跳至