夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:女人嫁錯人係精神上的折磨

其實,人就係無個樣恨個樣~

好多女仔未有拖拍就恨拍拖,到拍緊拖說恨結婚,想當年我自己恨嫁到不得了,「童景」婚後生活點樣美好,可以同心愛的人日日見面,一齊建立家庭,但點知原來婚後一齊生活過,先發覺我老公有好多懷習慣係我婚前唔知道既,完全同我想像中好唔同,因為我的幻想係單方面既,但生活係雙方面既~

到左依架我結左婚生左女女之後我就做左ftm,呢種生活正正係我由細到大的心願,我細細個就好恨結婚生bb唔使返工湊bb,雖然我依架都好enjoy,但我發覺自己同老公係湊同教育小朋友方面都有頗大的分歧~

chungyanyan  估唔到有人同我咁  發表於 14-2-6 18:46
madkk32  先再商量, 呢D好少事!  發表於 14-1-16 18:16
VIVIANLOVEBB  之前好恨嫁!  發表於 14-1-3 11:16

翡翠宮

回覆:女人嫁錯人係精神上的折磨

其實,我都唔知自己算唔算嫁錯人,亦啊知佢算啊算婚前婚後兩個樣

有部份優點係結婚前我已經buy佢,我鍾意佢生活比較簡單,唔會出去同朋友打波、飲酒飲天光……仲有唔好打機,同埋專一,個人好有交帶,會自己報到,日日放工盡時返屋企,又無乜秘密,唔會話要私人空間,令我好有安全感,呢d係婚前響後無變過~

但結婚前我buy佢對我好同脾氣好,但婚後就唔同左,唔知係唔係佢唔中所講,長期返通頂的人係燥底d,婚後佢成日同我講工作壓力好大,成把話累好眼訓,成日覺得佢好無朝氣~

但婚前已知的缺點,當然婚後都一樣,無情趣、悶蛋、個人好木、唔識氹人、唔會講甜言蜜語~

但婚後佢好顧家,一出糧就攞哂返黎屋企,出雙糧就交比我分配,同埋日日放工都會問我冇無野環幫我買,佢會幫我買餸,屋企8成日用品都係佢負責買~

不過,有d野就係婚後一齊生活先知,可能拍拖個陣我盲左睇唔到,又或者日日見住問題越見明顯,我同佢係使錢方面的價值觀好唔同,而且我做事比較性急,佢做野好鍾意拖,個人超無手尾,同埋非常唔細心,最鍾意話親佢就話「我點知姐,我唔知呀嘛」,好多野我諗住正常人見到唔使人叫都會幫手,點知佢可以無動於衷,我激氣過好多次,話佢就話我都無叫佢幫手,但我覺得大人大者要叫就大家無癮喇,之後佢好坦白同我講,我要佢幫手真係要出聲,如果我出聲佢一定幫,但唔好旨意佢佢好醒目會自動波,佢咗講我又了解多左佢一樣野,唔使激死自己唔少細胞~

另外,我見有jm話 d男人人前人後兩個樣,我初頭都有少少覺得我老公係咁,但後黎經我觀察,佢唔似係專登同扮野,因為佢無咁醒目識咁做,同埋,曾經我覺得佢好怪,好難了解佢,因為我有時做同一件事or講同一番說話,佢係唔同時候會有唔同的反應,後黎經我觀察我覺得佢係好睇自己心情行事,當佢心情大好時,佢好多野好易話圍,但當佢心情唔好時,佢就好似睇乜都唔順眼,所以當同朋友、親戚有聚會時,佢因為心情好就會好多野講,見到咁多人同個女玩佢會好開心,對我把口都甜d,但係屋企佢就好多時唔出聲,又或者會黑面,所以初頭會覺得佢好似帶住假面具咁,但其實唔係~

千心  其實你個老公都已經好好,不要要求太高了,要佢幫手時真係要出聲架,記住對方不是你肚裡條蟲,你唔講佢又點會知你內心想甚麼呢??  發表於 14-3-7 02:00

首頁

尾頁

跳至