夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆:C6話:湊仔好巴閉呀,咁叻你出去穩錢

我生完個女做ftm之後,我同老公感情有段時間都經歷低潮,都不離係唔幫手做家務同湊女喇!!

但佢就唔敢咁講,因為佢唔敢咁樣大我,佢反而係比我大番轉頭~

佢個陣成日得把口批評我,又話自己返工好辛苦,好大壓力~

我話咁一係我返工你係屋企湊女喇,我唔mind架!!

不過咁,你要每日預備阿女的早、午、晚3餐之餘,仲有茶點、下午茶同宵夜,另外要每日都同阿女玩遊戲、陪阿女玩玩具、帶佢去公園放電起碼半個鐘、睇圖書、講故事……兼且要洗衫、晾衫、拖地,仲要買餸、煮飯、煲湯,等我放工返黎食,半夜阿女有乜野都要起身去睇,唔好諗住叫我睇,因為我第日要早起返工~

年中無休,唔好諗住我放工就有我幫手,我放工好累要休息的,另外亦唔好諗住我放假,你就比阿女我湊,有得休息,no呀,事關你放假依然都係我湊,所以我要同你睇齊~

結果,佢比我ko了,以後唔敢再咁多聲氣,仲主動幫手添!!

舒莉莎    發表於 16-3-2 22:30
BOBOANAN    發表於 16-3-2 01:18
lamdou    發表於 16-2-29 09:49
yee183    發表於 16-2-29 01:55
fi915    發表於 16-2-29 00:25
evacatcat    發表於 16-2-28 14:11
natalie520    發表於 16-2-26 12:21
天真傻公主    發表於 16-2-26 09:31

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 LubiLubi 於 16-02-25 發表所

原帖由 feifei_baby 於 16-02-26 發表
講句嘢係大聲啲,但嘈交時大聲啲咪又係不歡而散,頭先先同死佬鬧交,我要返工,放工一腳踢,要跟大女功課, ...
何解話你自私呀??

你自私在那呢??

我只見到你無私姐~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 16-02-26 發表何

原帖由 feifei_baby 於 16-02-26 發表
我唔知,佢講完呢句我當咗佢空氣,可能覺得冇關心佢呱,如果佢肯分擔下湊女,我先可能有空間關顧多啲佢,唔 ...
你個句,我都係想老公講句「辛苦你喇」,同埋話老公無感恩之心,完完全全係我的心聲~

因為我老公正是咁的人~

翡翠宮

引用:真心講句,伱地未結婚前or未生前都會唸倒你

原帖由 BBCoffee 於 16-02-26 發表
真心講句,伱地未結婚前or未生前都會唸倒你老公會奌behave, 生左又為左呢D野嘈,咁做乜生,又自怨自艾做乜呢? ...
好多男人講就天下無敵,做就有心無力~

翡翠宮

引用:我老公知我好忙,佢成日叫我休息下,因為就

原帖由 yiyi20 於 16-02-26 發表
我老公知我好忙,佢成日叫我休息下,因為就算佢放假我都表現到好忙比佢睇。。當然真係起忙,煮食,洗野,家 ...
我老公之前都唔知我有幾忙,後尾我講得多,佢自己都有眼睇~

翡翠宮

我老公曾經都試過有段時間覺得自己返工搵錢大哂,不過,我話只係大家的家庭角色同工作唔同吧了!!

你出去返工搵錢養家,而我就係屋企做家務同湊小朋友,大家只係分工合作,地位平等~

你如果硬要覺得自己返工壓力大,我何嘗無壓力呢??

我湊小朋友連lunch hour都無,又無假放,每日8點起身做到夜晚10點先有得休息,你呢??最多咪做8個鐘,仲有1個鐘lunch,每個月10日8日假,你辛苦or我辛苦??

根本無必要咁樣去比喇,無意思,如果要我出塊做野,我完全無問題,但如果要你好似我咁,你得嗎??

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 XxxBabyxxx 於 16-02-26 發表

原帖由 LubiLubi 於 16-02-27 發表
試過我出去買送,叫佢睇住兩個仔,點知我返到屋企見到個細仔係廁所玩梘液同番梘,屋企就好似打仗咁,佢米攤 ...
好過份~

翡翠宮

下次佢再講「湊仔好巴閉」,你回佢「湊仔點會巴閉姐,等於你返工有乜咁巴閉一樣囉」

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 16-02-27 發表下

原帖由 LubiLubi 於 16-02-27 發表
三日無兩日無返屋企,頭先一返到黎仲要黑我臉
做乜成日無返屋企??

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 taylortse 於 16-02-25 發表

原帖由 Sinkayukat 於 16-03-01 發表
我老公吵架時,佢都會咁講,但我5會比佢大到,更加5會睇5起自己,我覺得我對家庭貢獻5會少過你,搵錢係人都 ...
係喎,我都係同你一樣的心態~

工我識搵,錢我亦識搵,但如果掉轉崗位,淨係又要湊仔同時要兼顧全屋的家務,我已經可以好肯定佢唔會搞得掂~

所以我都覺得我對屋企的貢獻唔會少得過佢,我都同佢講過大家只係角色同家庭崗位唔同,但地位係一樣的~

係我同老公的相處中,唔會有ftm使老公錢,有野做講野都大聲d~

首頁

尾頁

跳至