自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

【記者郭賢報道】一名男子昨凌晨在尖沙咀一間銀行㩒機提款時,被在後面排隊的一名觀塘警區反黑組休班探員,指斥他阻頭阻勢,雙方發生衝突,事主疑被探員及同行兩名男子圍毆,頭破血流倒地,涉案探員擬乘的士逃走,但被事主友人截停,由趕至警員拘捕,案件由油尖警區重案組接手處理,涉案探員所屬單位全體隊員需協助調查。
被捕男子姓魏(三十歲),警方發言人證實他是休班警員,涉嫌傷人被扣查。消息稱,魏為觀塘警區反黑組探員,事發時,與多名同袍及男女友人,同到尖沙咀區的夜店消遣,期間他與兩名男子落街提款。
斥手腳慢阻住㩒機現場是金馬倫道一間銀行門外,昨凌晨一時許,一名姓詹(廿二歲)男子,偕兩男女友人在櫃員機提款,三名男子在後面排隊等候,有人嫌他手腳慢,多番催促,豈料雙方發生爭吵,有人自稱反黑組探員,更動粗向詹推撞,互相扭作一團。
混亂中,詹被推跌倒地,頭部撼向地面受傷流血,在旁友人未及援手,三名男子拔足逃走。詹的姓劉(廿一歲)男友人尾隨追逐,其中一人跑至五十公尺外的加拿分道截乘的士離去,司機見他被人追逐及衣衫染血漬,不肯開車,劉趕至報警。
警員到場將的士上的男子拘捕,得悉他為休班探員,同行兩男子已乘亂逃去,未確定身份,而詹與劉俱受傷,由救護員送院治療。
由於案件涉及警務人員,警方認為情況十分嚴重,交由油尖警區重案組接手調查,並接見魏所屬的觀塘警區反黑組全體隊員,了解事件經過及是否有隊員涉案。

男爵府

原帖由 kcpak 於 09-5-22 10:47 發表

我記得我17歲個年出尖東倒數,數完自己一個女仔企係的士站,突然有十幾個藍帽衝向我問候我娘親~~我呆左唔識反應,佢地圍住我叫我拎身份証.....條街仲有好多人,唔明我站係的士站都比差人圍.....所以我好憎差人 ...

佢地最叻咪就係係條街哈哈把把..十幾個男人圍一個女仔..
不知所謂...

我就16歲時同個女仔朋友..去觀塘見工...
唔識路..咁啱見有警察行過..咪問佢地路..
點知佢要查我地身份証喎...又反問我地勁多嘢...
最後同我現任老公講..佢話個d係藍帽子..
所以咁玩嘢喎....
我覺得佢地濫用職權....想睇下我地d資料多d..

男爵府

強烈要求政府正視呢單案件!!!!!

男爵府

原帖由 maggiejane 於 09-5-22 15:39 發表
都話酒精害人. 如無意外, 事發地點同時間, 都似係飲過酒之後出事. 飲完酒high high 地又未醉, 但情緒高漲, 個個都當自己大哥, 講嘢大大聲, 咪容易出事囉! 唉, 一個俾人打到爆缸, 一個無咗份工無長糧, 兩敗俱傷! ...

個警察會唔會冇左份工同長糧??
如果係就好啦....
打人要付出代價

首頁

尾頁

跳至