懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

原文章由 感恩 於 08-5-15 20:51 發表

skylydorothy

我同您預產期相差2日,我係廣華生,到時可能見到您

有幾個係廣華生既媽媽都係差唔多日期生啦~~到時可以係醫院相認啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-16 10:36 發表

咁咪幾好,到時生完,係e院咪唔怕悶囉,有你地d靚媽咪一齊吹水呀~

係啦~~到時大家都生左,揍起BB一定有好多唔同既困難/疑問,到時可以一齊學,分享下啦~~一定好熱鬧啦~~嘻嘻~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-16 10:41 發表

我99話自己煲太辛苦,所以會買八珍現成既,佢話買住20斤先,到時要再去買

八珍現成既一斤要幾多$$呀??

侯爵府

畀面勳章

原文章由 karmanfkm0529 於 08-5-17 01:28 發表

自己煲好似抵d喎.....
而且可以自己調味~

自己煲一定好d架啦~~d薑又可以揀d靚d既,豬腳又可以買d新鮮d既,不過就要有人同有時間煲先得囉~~好彩我家姐同媽咪都會幫我手咋~~
咁妳會自己煲定係買現成架??

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-19 11:05 發表
各位準媽媽,你地開始執走佬袋未呀?!
我仲未洗bb衫仔、床鋪個d野,又未清潔櫃桶,諗起就覺得好多野未做,唉...點算好呀?!走佬袋更加未執喇~

要行動啦~~不過哩兩日會落雨,執左d唔使洗既野先啦,等天氣好d就拿拿聲洗埋d衫仔啦~~
我都未洗床上用品,都係等天氣好d先洗,或者等入左院生先叫媽咪幫我洗,咁就唔使搵地方放d洗乾淨左既床笠被鋪,又唔驚會鋪塵啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 biancaho7 於 08-5-19 11:25 發表
我打左去問同珍喇
5斤裝 折實係 $51
買滿$200 有送貨服務

嘩~~好便呀~~不過我家姐已經幫我係d鋪頭到買左20斤囉~~應該夠用唔使再買囉~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 Ruby123 於 08-5-19 11:56 發表
HI !! 您地好呀好耐冇點留言la ,我病咗成個月間住間住都有食藥,上個 week 個鼻好辛苦有晚半夜仲流鼻血(好勁個隻好驚呀)到 SAT 再見醫生佢話我鼻膜發炎要食 5日消炎藥雖然醫生話對BB冇影響但都好驚law , 唉覺得自已好 ...

有需要就要請病假架啦~~依家對妳最最重要既就係肚裡而個BB,所以唔好顧慮咁多啦,留係屋企休息多d,快d好返再返工咪仲好,係唔係?~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 karmanfkm0529 於 08-5-19 14:12 發表

媽咪幫我煲呀.......原本佢話唔識所以唔想煲
不過後來佢又話想試下....哈哈~
不過佢話荃灣d薑唔靚同好濕
所以我在元朗買比佢
佢都話真係大舊d同靚d ...

我媽咪同家姐幫我買既薑,佢地話好靚啦,唔係好貴,好似大約十蚊斤,不過就未去皮既,要自己去囉~~去左皮既好似貴2-3蚊斤啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 ktymbaby 於 08-5-19 20:51 發表

唔識揀邊d係靚tim......點揀呀/?

我都唔識架,都係我媽咪同家姐幫我買啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 Leonachan 於 08-5-20 12:34 發表
我所有bb野都未洗過, 因為怕咁快洗完會有塵, 我個工人就月尾到, 到時至叫佢洗哂d野. 希望到時天氣會好d啦!

呢幾日好辛苦, 痔瘡發作好痛, 睇左e生塞左葯都唔係好大幫助, 唔坐咁多, 行下行下又腳踭痛, 真係行又痛 ...

我粒瘡瘡又係嚴重左呀~~早兩日仲流血添呀,俾佢嚇c呀~~依家都係塞藥囉,希望會好d啦~~不過好彩我就唔會痛,係流血者~~坐得到,行得到,起碼可以返到工先啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 ktymbaby 於 08-5-20 21:35 發表

我依家31周幾...個肚都40.5吋...(其實已維持左2星期)
我星期日影studio123時...那攝影師話我似37周...
(但我又唔係太覺我個肚好大喎...)
我真係有d擔心...到時係咪再大再大d...我驚太辛苦呀...
暫時我重左22磅.... ...

嘩~~妳個肚成40.5"啦,都只係重左22lbs咁少既~~我個肚到依家都仲係得36",不過就重左27-8lbs啦~~到生都唔知會唔會重多過35lbs啦,係就會超標啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 UKCB 於 08-5-20 22:41 發表
skylydorothy,
我而家每日早餐食麥包既方包, 下午再食一個apple, 對排便便好有幫助呀, 你試下睇下會唔會好 d ! 排唔會便便真係好辛苦架~~~

我d便便好soft啦~~都唔知點解會嚴重左~~我每日都有食橙/西瓜/菜,排便便一d都唔辛苦啦~~依家唯有keep住塞藥啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 WWBaby 於 08-5-20 23:38 發表
ktymbaby,

d 相影得靚唔靚呀? 我今個Sunday去Studio123影呀! 唔知幾時有得睇同攞相(CD)呢?

我未買到tube top呀! 佢o個度有冇架?

skylydorothy,

I'm nearly 30wk, my tummy is also 36", nearly 20lbs heavier th ...

我諗我個肚都真係比較細啦~~不過算囉~~最緊要BB健健康康就得啦,唔太重都唔緊要啦,出左世我先俾多d母乳佢食,食肥d佢啦~~(希望真係餵母乳餵得好啦~~)

侯爵府

畀面勳章

原文章由 karmanfkm0529 於 08-5-21 02:23 發表

而家仲有冇bleeding呀??

無囉~~除左第一日bleeding,之後都無bleed啦~~今日已經返返工囉~~妳又要返N啦!?

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-21 11:57 發表

咁點解你會痔瘡流血既?!咩事呀?

我都唔知點解會流血啦~~不過我見有血塊痾左出黎,應該係早一晚訓緊覺時已經開始流緊血架啦,都唔知咩事會突然流血啦~~可能係食左d太多渣既食物整損左粒瘡瘡掛~~

侯爵府

畀面勳章

我都飲左2次蓮蓬鬚蛋糖水啦~~星期5家姐會再煲俾我飲~~我都覺飲時個口會好鞋,有dd澀味啦~~不過為左清胎毒,再難飲都要飲啦~~

我見有好幾個6月預產期既媽咪已經生左啦~~我前幾日發夢,夢到自己6月15日生左,不過唔知點解係生仔啦(明明我個B係女仔黎架~~),不過個夢好真實啦~~唔知會唔會真係咁早生呢~~我同老公講夢見BB 37週就出世,佢話係都唔出奇啦,BB依家郁得咁厲害,即係好多野已經發育好,ready隨時出世喎~~不過我都係想佢重d大隻d先,最好就夠6磅幾先好出世啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-22 10:34 發表

咁你要注意吓飲食喇,小心為上,唔知生完痔瘡會唔會無左呢?!定係會仲痛呢?!

我見有d媽咪話順產時要出力生BB出黎,成粒瘡瘡勞左出黎,要痛幾日先至消腫啦,到時最好帶埋水泡去墊住坐,唔使整痛粒瘡瘡同個會陰傷口啦~~好驚到時粒瘡瘡又會再嚴重d啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 vvcc 於 08-5-22 15:40 發表
各位姊妹好呀!!!!
好耐冇响呢樹留言啦, 不過, 我有keep 住留意你地既近況架!!!
我今日去咗瑪嘉烈睇醫生lu, 醫生話我個case胎盤前置算嚴重,
要入院待產, 因為驚會隨時出血,
佢話要出血之前冇咩先兆架,
有 ...

尋日諗起妳好耐無留言,仲諗緊會唔會已經入左院生得啦~~
既然醫生都話留係醫院安全d,悶都無辦法啦~~起碼唔係去到出哂血先慌忙趕入院啦,有時如果出血唔知,流得太多血,對妳同BB都唔好啦~~
唔好諗咁多啦~~入院等到B女夠38週就開刀啦~~都仲有唔夠5個星期者,時間好快過架啦~~加油~~
我BB同妳BB同一日預產期架,如果我都早兩星期生,我地可能就會差唔多時間一齊升級做媽媽啦~~我都係返多兩個星期左右工就開始放ML啦,希望唔會太辛苦啦~~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 royalbb 於 08-5-22 16:04 發表

嘩...真係會咁嚴重架?! 諗起都怕怕呀,一定要記得帶水泡去坐,唔係...情況真係想像唔到

我仲未買水泡啦,諗緊使唔使咁誇張,老公就話依家都已經無端端流血,到時咁用力生BB,肯定會嚴重過依家,梗係買定帶去醫院安全D喎~~最多用唔著就留俾BB大過d去學游水時用喎~~

侯爵府

畀面勳章

我地已經去到200頁啦,為求速度可以快d,我開左part 2 啦~~大家可以過去傾啦~~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1419141&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至