夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-20 09:54
早晨

昨晚我終於寫了信給他, 內容和 "anan3388 & 9527" 的一樣, 另加了我少少感受大概是感激他 ...
昨晚我終於寫了信給他, 內容和 "anan3388 & 9527" 的一樣, 另加了我少少感受大概是感激他的. 我知佢已經睇左, 感覺佢睇完個樣好似鬆左D相比前一天的態度好似好D, 但佢成晚都無和我講任何說話, 咁我到12:XX就瞓, 瞓到2:00醒左去廁所, 見佢原來仲係廳, 咁我又繼續瞓番, 但實用瞓唔到, 到了2:30我忍唔住走出廳, 行埋去同佢講我瞓唔著可唔可以攬你, 佢當時無出聲, 我就唔理咁多攬住佢, 佢都無抗拒, 跟住佢講我仲做緊野, 佢同班同事公事WHATSAPP 緊, 當時佢有佢覆whatsapp, 我就繼續攬住佢, 過左陣佢走去吸煙, 我當時仲係sofa到, 佢就叫我瞓唔係明天唔知醒, 咁過左陣佢都入房瞓, 佢背住我瞓咁我忍唔住輕輕又攬住瞓, 見佢完無反應, (呢度應該就要停) 我咪成個人趴入去想面對面咁攬佳佢, 點知佢忟忟地叫我唔好攪, 話好想瞓覺, 如果再係咁佢話就走出廳瞓, 咁我更係即是瞓番自己位, 同佢講左sorry, 早抖, 就咁過左一晚. 到今朝我臨起身時, 又是攬住佢瞓左一陣, 不過到我想起身時, 佢瞓瞓吓轉身時見到我個樣佢就拿埋好似好討厭唔想見我咁!

喂你一步一步嚟啦,你第一步行岩左,佢已經有改善,但係唔好想一步登天,嚇/逼走人

你預左呢件事起碼要搞三個月先 (可能要更耐,但預定一個時間),最尾先會和好如初

你今晚睇下佢會唔會再入房瞓,會就親吻一啖,話「唔搞你LU,早抖」,一定要語帶輕鬆

你有少少見到有D效就CHUR人,正路係比佢早起身,化個靚妝,煮個超勁早餐比佢,摸一摸佢手臂叫佢起身,佢一起身你就做自己嘢,你係要慢慢改善佢心情同你自己形象,唔好一嚟就攬咁多啦。豬豬你要堅強,唔可以只諗住要被愛,如果你真係愛呢個人,忍下做場戲都唔得? 加油呀,唔好咁快放棄

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-20 10:21
我唔出聲只是想減少衝突係其一, 但主要原因都是我唔喜歡奶奶用唔出聲作出我不滿, 因為我無得選擇話唔返去食 ...

佢如果有即時反應係好,但冇咪冇,唔需要心急,你要做的只是每一次有男家聚會你都表明立場真心想去,想見下「媽咪」,而家呢單嘢再隔一兩個星期就睇下可唔可以借頭借路話買左嘢比99,想送比佢 (千其千其唔好主動話你想親手送,都係果句,好CHUR,只需要詢問「你拎過去?」已夠)。初時你老公實話幫你拎算,但拎多兩三次睇佢會唔會軟化或費事煩都係叫你一齊返去食飯算

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-20 10:45
昨晚佢好夜先回去奶奶家食, 仔仔同奶奶食先, 我問仔仔daddy有無同嫲嫲關門傾計, 佢話無, 話daddy都好夜返 ...

係呀,食飯果度佢唔主動叫你,你下星期唔駛講住,最多詢問佢「你去99屋企食飯呀?」、「你地去完99屋企返嚟嗱?」,主要係比佢知你冇唔記得阿99或唔想理件事

一星期後再睇形勢先諗點做,因為「病」足一星期都差唔多了

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-20 10:59
打算下星期唔問佢, 我自己早d返去奶奶家先, 唔通佢會當場叫我走? 咁樣可以試下嗎?

如再問咁即係咩都要批准 ...

你唔理佢自己中上去,我都係覺得有點兒CHUR,不過最主要係睇下佢星期日會唔會比你一齊去拜62,如果佢睇完信都係維持原判,你星期一自己衝上去食飯唔知會唔會有反效果

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-20 11:04
如果佢再叫您唔出席咩咩, 比我, 我會話: 我重係 x 家的人, 我一定會去, 我唔會唔去.

佢根本無權唔比您 ...

但同佢老公唱反調可能幫助唔到佢2公婆之間感情修補,始終我唔覺婆媳係關鍵,雖然都有影響

如果佢老公已態度軟化,咁樣推一推就OK

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-20 11:27
我又唔覺得係唱反調, 反而聚會唔見豬豬, D 人會覺得豬豬唔尊重佢地咋, 無論佢老公話佢唔舒服, 唔得閒, 公 ...
我都係咁諗,所以真係最盡一星期要「病」好

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-20 11:45
所以, 我覺得一單還一單.

同埋, 囝根本知您係咪唔舒服, 唔得閒, 定公司有野做, 您老公的做法, 係講緊大 ...

但又好難一單還一單...因為都唔知係咪想對少陣先叫豬豬唔好去。

之前佢老公叫佢唔好出席果晚,向99屋企食飯已經有異樣,好似唔想見到豬豬。

2公婆感情唔好當然會影響好多嘢和小朋友,但係始終解決問題要治本,或者去到佢C6唔會一見豬豬就勁唔耐煩,或有改善,就可以有其他較大動作

呢單嘢最好都係速戰速決,越拖得耐越難搞,又影響埋仔仔

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-8-20 12:02
問題就係咁, 好喇, 聽佢點, 唔出席唔出席, 再出席見番 99 到時咪更監介. 佢老公又講一句唔講一句, 佢老媽 ...

豬公工作厭力咁大,其實應該都唔係好想諗D咩,家不和,更加心煩,仲要舟車勞頓,未必會諗影唔影響婆媳,反正都係差,說到底阿媽鍾唔鍾意都係其次,自己(個男人)鍾唔鍾意先係主菜

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-20 12:22

我意思係你2公婆感情好唔好、佢愛唔愛你先係主菜

你放鬆D啦
佢拎埋封信走係好事,你要冷靜先唔會判斷錯誤做錯嘢

再者,擔心幫唔到件事,佢唔向HK你盡量自己調節心情先

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-21 11:31
對! 要諗可以諗極都唔完.

你今天心情怎樣?

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-21 11:43
無助 , 焦慮 , 失落

飲酒會影響情緒,不要再借酒澆愁了,酒入愁腸愁更愁

你飲多點水和果汁,多點VITAMIN C可抗壓,也可吃點香蕉

去買幾齣電影來看,不要看悲劇,看些EAT PRAY LOVE那種較適合你

把想法和計劃寫出來,萬事俱備後便放在一旁,剩下的只要按時行動便可,其餘時間好好享受自己的人生,去買本書,剪個髮

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-21 11:57
多謝妳的關心, 我都唔想飲, 不過好難控制, 睇電影我平時已經興趣不大, 現在這心情更加唔想睇!

想法和計劃 ...

你平時控制情緒和自我調節能力如何? 如果你只會喝酒,應該以前都沒有好好為調節情緒的習慣下過功夫? 你找個適合自己的方法去放鬆吧

我的頭像的字你看到嗎? (是不是太小了?) Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.

加油

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-21 12:14
我係一個只有黑和白的人, 控制情緒和自我調節能力係好低, 好多時想唔到點解決就會選擇唔聽唔想當無事, 即都 ...

黑白分明同調節情緒其實冇關係,我都好理性,亦有唔少情緒問題,只係我理性凌駕感情。你個人思想越複雜,要回到平衡點就越難,但好多時睇自控能力。好多女人天生情緒化,但唔代表可以大條道理唔控制,男人夠天生性慾較強,唔通就可以出軌和召妓?

要保持平衡,就要繼續往前走

好好照顧自己和仔仔~

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-8-23 09:31
昨晚他半夜才回家, 今朝他起身準備換衫出門口時, 我和他說我想去拜山,

他: 唔好同妳講過
我想去拜山 <= 言語上比人感覺自我中心,尤其關係唔好時會比人負面形象,應改為「你想唔想我去拜山」,大量減少「我想」「我要」,你可以想像一個人你唔係好愛,但佢直接話你知佢想點,或要求你點,你會有咩感受

他: 唔好同妳講過
我: 點解 <= 唔應該問點解,其實你自己大約已知佢感受,何苦每事要人解釋,同埋臨出門口唔好講呢D話題
他: 唔好咪唔好
我: 你有無睇我比你封信
他: 睇到唔睇都無分別

其實你們的關係一直是怎樣的? 為什麼你會說一直是你愛他較多?

男爵府

ms_ck 發表於 15-8-24 11:48
正常男人真係好難甘決絕reject個老婆
希望9527幫到豬豬啦

未幫到呀

工作遇上了麻煩,苦惱中

我C6都係決絕人嚟
我亦唔係magician,冇咩特別橋可以任何時候都可以扭轉局面
有時有d說話向適合講的時候講很有用
僅此而已
其餘就是尊重別人的選擇和人生
沒有人天生就要為了你而活
讓別人走他們自己選擇的路

你心胸夠廣闊
自然苦也受少一點

首頁

尾頁

跳至