自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

作為母親,自己新抱同女兒相處唔黎,有什麽想法?
想問有仔又有女的母親,
好多現代新抱拍拖時已經同自己女兒夾唔埋,
婚後因買樓能力又想住入男家,
出現婚後自己新抱同自己女兒面阻阻,
明知她們互相黑面,婚入來後新抱又在生活細節與自己女兒有碰撞,
互相想對方快d離開間屋。

手背係肉,手心係肉,“作為母親”有什麼想法感受?

請以作為一個母親的角度出發,非姑或嫂其一方。請勿偏離,靜心討論,請給予建立人的正面意見。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

我見好多底裡桌下斗來斗去,要住入黎又冇互相忍讓

又告床頭狀要自己老公出聽處理人哋家姐細妹,唉
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

cy101 發表於 16-8-10 15:08
呢條真係現實處境題!!
好值得思考,和母親們的jm俾意見和感受。每個人的價值觀不同,答案定義也不同。
眼見好多後生女嫁後因為現在社會環境話逼住要同住,
同時刻又面對與姑奶姑仔不和想對方及早離開或暗斗。

真係冇方法處理相處上問題?
真係儲唔到錢?儲錢有冇定立年期?二百萬樓現在市場也有。
我另願正面一些專注解決住屋問題,總好過不斷講和數。

侯爵府

mini1204 發表於 16-8-10 15:25
根本一開波就唔應該比佢地入黎住; 搵交黎嗌
叫個仔搞掂; 搞唔掂佢同佢老婆搬走
個女由細到大係度住; 點計都 ...
好多時磨擦原因,自己個女已經住慣有自己一套,由細係屋企必定在父母環境下刁蠻女喇!
甘新抱住入嚟,就遷就唔到會嘅刁蠻性格,佢又唔讓,我又唔忍,結果係點?!

舉個真實e.g.沖涼要一個鍾嘅姑仔,父母頂到新抱接受唔到。

新抱自己屋企成條魚一定食面頰肉,嫁入去第一時間申去夾,但平時人哋父母留俾自己個女食,話奶奶錫姑仔/定姑仔份人霸道。

侯爵府

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:38
係,真係估唔到,
係婆媳版見到好多投訴99偏幫姑仔的post,以為係一小撮老女人既做法.估唔到原來仲有咁多JM係 ...
純討論地說現代新抱冇邊幾個好似舊時新抱會老來照顧奶奶,一喺請工人連工人照顧唔到就醫護院。好簡單既得利益問題,如果妳同時有一個仔和一個女,妳相信將來老來新抱會先幫妳試水溫怕太熱或太冷再幫妳沖涼抹身…還是女兒?

侯爵府

算死草 發表於 16-8-10 15:29
一係講道理,事實係邊個對錯,一係唔講理,講輩份亞嫂姑奶都要比下面,呢d係家教
...
問題作為母親用左廿年心力教大仔女,妳會唔會再老來花心力教人哋個女?妳講道理後,現實係唔係真係聽入耳接受,理念價值觀唔同佢會唔會主動盡快搬出也是問題

侯爵府

333s 發表於 16-8-10 16:12
one question...
女兒未嫁?
理應未嫁
其實最好借住有期限,有些眼見又去旅行又買名牌,但冇儲錢買樓,之後又生多幾個baby,又講冇首期儲唔到,等老爺奶奶百年歸老正式一家一主

侯爵府

jodyfan 發表於 16-8-10 16:49
只能心疼女兒不能獨立。愛莫能助。
做母親會儲定錢俾個女買樓結婚,然後要佢哋負擔自己責任俾返租金,幫自己個女儲起家用將來買層佢自己名下。
不論自己女兒或新抱婚後應該自立承擔,要住埋要俾租金 家用另計,我做母親奶奶幫佢哋儲起另一回事,冇得唔承擔俾錢住屋又要甘多居住環境要求。

侯爵府

chickenb 發表於 16-8-10 17:19
樓主說明手掌又肉手背又肉,姐係2個都咁錫同重視,我會大家坐低一齊傾,說明2個都有啱同唔啱地方,唔會只錫 ...
對!最重要唔好double standard。自己女兒又好自己新抱又好,要結婚代表妳長大要承擔,住屋貴想同住邊個都要收屋租水電煤冇free lunch,另外俾阿媽嘅零用家用另計,妳哋可以大聲講話唔夠冇,有嘅阿媽幫妳儲起將來首期用,企硬準則阿媽喺大廳,老實講一年半載,發現真喺有困難或是冇著數可計,係人係鬼好快現形。

侯爵府

heilok 發表於 16-8-10 17:38
點解由細到大住屋企就一定係俾父母縱壞嘅刁蠻女?屋企無端端住多一個人,住開嘅,新入住嘅都一定唔慣,是 ...
Good好方法!我用刁蠻一詞,是假設問題,本意自己個女兒一向錫開,大家由細已習慣大家生活習慣,如一小時沖涼用浴室,沒有話一定對或錯,我一家人二十幾年遷就到,但剛剛搬入來的新抱認為不對係刁蠻行為的碰撞。

侯爵府

方麗娟 發表於 16-8-10 17:36
新抱地位永遠係最低,冇事由自可,有事唔會有人撐
同出身社會工作一樣,老板上司唔會當妳寶貝女甘錫,自己也不能在公司對同事上司耍公主自我性格一樣。在父母老公面前可以被人錫,其他人面前人哋唔會下下遷就妳。要自我中心不是在奶奶姑仔上司同事面前,更何況要人份人工 住人地方。

侯爵府

方麗娟 發表於 16-8-10 18:05
新抱自己都要“知訂“,係外人就係外人,唔好諗住入咗門就自動波將自己當作係男家嘅自己人。冇咗呢種假設 ...
見唔少話幫奶奶教女……或生粒男孫來想分化人哋母女,或分祖屋。留住宿錢銀唔畫清界線將來辛苦只有自己

侯爵府

麟媽媽 發表於 16-8-10 19:07
我認為做父母要取平衡,亦要公平!個仔成家總不能一句你冇本事咪學人結婚,或一腳掃佢出門口,而個女冇本事 ...
甘又會有另一個問題,奶奶與新抱相處唔到有磨擦,始終自己個女錯罵佢,妳身份上應該教之,新抱就另一層講法,崩左嘅碗補返都有條崩裂痕

侯爵府

ballonbb 發表於 16-8-10 19:17
其實新抱嫁得你仔,便要當佢女咁一樣。如果只幫女,新抱同仔會越來越疏遠你。你做只能緩和2個的不和情緒。
...
前提作為奶奶母親,妳點公平處理得到問題同時也令兩方心悅誠服呢?自己覺得處理上公正,但其中一方內心覺得不服,覺得妳傷害了她,覺得妳自私幫其中一方呢

侯爵府

Jameskey 發表於 16-8-10 23:42
我身邊有幾個朋友都係有呢種做法。明明有錢都唔肯搬,寧願一家屈埋一齊逼,後尾講開先話層樓值六百萬,如 ...
我身邊都有呢類朋友,而且係大學生。兩個大學生儲唔到首期,又話唔值得現在樓市買,所以要住入去……

侯爵府

身邊有兩個事件
Case1:
上星期六早上同大姨見面,一向佢都知自己新抱同細女不和,出黎飲茶就同我們呻佢幾十歲人還要晒心力做和事佬,教女時幫人教女,幫人教女後自己個仔又唔知聽到咩說話又唔多彩佢阿媽,佢覺得好人難做。

就好似自己細女一向早上9:00沖涼化妝吹頭髮用一粒鍾,廿幾年來大家夾好時間細女返最遲冇人會用浴室,新抱就要9:30前出門返工剛剛有半粒鍾時間碰撞,甘最初見佢哋互相搶來搶去暗地單打,佢都有出聲不如早出門嘅新抱早多15-20分鐘入洗手間,用完還可以早出門食早餐。又同個細女講用少15-20分鐘快手快腳更可以訓多陣。當然最後大家都唔讓加斗來斗去,去到一個位個新抱黑埋奶奶面彩都唔彩就返工,個女有皮氣就始終都喺自己個女,阿媽大聲話完個女,個女大聲駁斥阿媽兩日後又冇事返,唔似新抱拖埋個仔入房同住都少見面,入屋有hi走人bye都冇。

我們旁觀聽完她呻,當然唔多俾意見,最多講句樓價快跌佢兩個快處理倒喇。當然我知道比我老媽子多,就知道儲舊錢有排喇,因為嗰兩公婆每年要去旅行兩次,要收名牌珠仔記念經歷……

Case2:
當晚我有朋友聚會,一大班舊朋友girl talk,大家女人圍埋講咩啊…其中一位舊fd,大學畢業估佢都搵3萬最少,佢老公也是大學生bba出唔會搵唔到工。她話結婚前,奶奶唔俾佢住埋。本來佢打算住入奶奶屋企,奶奶一仔一女諗住到生埋仔,奶奶老爺一係俾舊錢佢哋買大啲,一係住緊層樓留返俾佢哋繼續住。我哋成班朋友唔多講自己心裡打尺,有些想食花生會和議,我們大多讀書冇佢名牌女學校出身,上大學又冇佢搵到最大個兩間讀bba,搵錢當然冇佢多。我們婚後租樓或捱樓按 有多餘錢好似佢甘,周年旅行都話去馬代都cheap,要去英國王子皇妃度蜜月個島,佢結婚更加酒店一卡鑽石要有私家車代步…同時間不斷話冇錢買樓,又話屋企個大姑奶成件老姑婆大公主性格,預佢嫁唔出呻同姑奶相處辛苦望佢早啲走有多間bb房。呢位女仔好睇唔出有呢套思想,外表俾人感覺鍾嘉欣甘講句說話細細聲聲,又高學歷又溫婉又斯文 ,還是個文青女神……

首頁

尾頁

跳至