樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實樓價回軟係不爭的事實.
問心果句, 持樓的人如果而家放左係咪會再買返相同呎數及同等市價的樓? 我唸超過一半人都係寧願沽左再租, 等個價平返D先再買law.

咁個答案好明顯就係好多人都等緊個市價回返D先會再考慮.

而報章有好多都引述返某D地産公司的說法, 樓市的確係回軟緊, 議價空間擴大至3-5%, 今年樓市已經見左頂. 明年樓市會回軟返, 不過跌覆唔會好勁姐.
皆さん、こんにちは......我係居住於日本的C9仔.
閒時鐘意炒下股, 上網shopping.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

原帖由 ume 於 09-11-5 14:26 發表

係呀講價係要臉皮夠厚,仲要多多練習架!比個agent話多幾次就慣,我有個朋友响海嘯時成功撈底,佢努力練習得來的講價技巧的確幚咗佢唔少。仲記得每次佢要講價前都打比我,話一還就還佢1x%-20%好似唔係幾好意思,又話怕比個經紀 ...

你唸法講法同我C6一模一樣, 我C6又係講價講到儘, 因為佢自己都係営業員, 所以好叻講價.
願望係提早退休唔駛做(即係C6發達)....發夢中.ハハハハ

男爵府

我近來都密密睇樓. 真係無乜平到喎. 有D仲貴過10月份, 有D就無升跌.

我本來睇中一間, 接近市價(其實市價已經唔係平), 想減3萬, 賣家都企到硬一硬.

我個AGENT又好似唔係太可靠, 明明買家賣23X萬, 佢同我地講賣250萬, 比我老公問多幾多就改口話23X萬係市價 ......

叫佢幫我地還價, 又話之前已經有人還個嚟個價, 業主唔肯. 佢精我都唔笨, 我自己唔識上網去銀行估價咩, D單位大概值咩錢我大概都估到.

而家個個當正自己單位係豪宅咁賣, 傾唔到心水價我最多唔買住, 我又唔會有損失.
有D人個單位只值250萬, 但開價270萬. 真係痴Q線.

男爵府

原帖由 cheapbombom 於 09-11-11 09:26 發表
我租左人樓, 明年7月尾滿約...如果要買番, 幾時最好呢? 農暦年後?

貼出黎既地產廣告, 價錢就回落了20-30萬, 不過唔知係咪寫就咁寫...(當然實際又係另計)..

我觀望緊, 其實唔果樓價無大波動, 都可能會按自已能力入 ...

貼出嚟果D唔準架, 10間9間賣左, 只係AGENT想吸引人入去問出的招數.
我都有上屋網揾, 但一打去問, 代理盤果D AGENT就話業主已經加左價....10月份明明仲登出嚟係240萬, 11月要255萬.....有無攪錯

首頁

尾頁

跳至