自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其實最大問題係個職員誤導,話學校已經收左你小朋友,而呢個只係一個非正式的INTERVIEW。

到後來佢REJECT你, 又話一早已改左例。 如果真係改左例,咁佢第一個電話都應該同你講而家需要INTERVIEW。

伯爵府

點解你覺得比人誤解?

原帖由 wheelonthebus 於 11-2-28 22:54 發表
其實我只是想透過這裡與各家長分享這件不平事, 但似乎己被誤解了。公道自在心!

伯爵府

其實樓主的意思係, 最初交報名費時,學校只是按入表編號收生,並唔需要INTERVIEW,咁如果之前的申請入全數入讀, 樓主個小朋友入唔到, 樓主就心甘命抵。 但而家間學校第一通電話就話“已錄取了小朋友”, 只作一個informal interview,老師講故事比小朋友聽。 但結果係一個formal interview,仲要之後reject 左。 樓主再詢問下, 校方居然答一早已改左例,咁同第一通電話的對話有所出入,所以樓主覺得被騙。 我都明白樓主並唔係介意果500元的報名費囉。

其實我都覺得校方係有D問題,咩叫“已錄取”呢? 錄取左就唔會再REJECT啦。 如果要interveiw 的話, 最多只可以話shortlised 個小朋友囉。

原帖由 IaMMoYY 於 11-2-28 23:04 發表

If you truly understand that $500 is the non-refundable application fee, then why did you write "500元已被沒收"?

Debbieip explained very clearly that "那是報名費,不是留位費,所以不會退回,所有國際學校都 ...

伯爵府

我無報過international schools,唔知佢地係咩安排, 但之前我小朋友有報資助幼兒園, 全日果種, 佢地都只係排no.的,佢地的安排都係到no.就會約個小朋友上學校見一見個園長,因為佢地係唔可以interview,而呢個informal interview 的目的, 只係比個園長望下個小朋友的生理發展係咪已經達到可入讀的要求, 例如了解下小朋友的飲食習慣,如則習慣等,如果學校係無特別位, 萬一個小朋友係有特別需要, 佢地才會reject。 或小朋友未能進食固體食物, 佢地都有可能reject 的,當然會比個合理解釋啦。 到interveiw 完結後,園長才會同家長商議何時入讀,再行註冊。

可能我只有這些經驗,所以都唔覺得樓主有咩疏忽囉。

原帖由 IaMMoYY 於 11-2-28 23:13 發表

The school only informed you over the phone about "已經收左你小朋友" and the time of the "非正式的INTERVIEW"? They didn't send you any letter of confirmation?

If that was the case, next time you k ...

首頁

尾頁

跳至