自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

EMI學校的NOTICE係全英,所有FORMAL COMMUNICATIONS 都應該用英文寫,家長日都係用英文HOLD的。 平時在校和老師的談話都是用英語的。 當然可以和中文老師說中文啦,但上其他科目時,在課堂上是不會說中文的。

我自已覺得如父母的英文真係太“差”的話,初小階段,小朋友需要比較多父母的指導來完成功課和測考,默書等。 UNLESS家長可以負擔得起比一般小朋友貴的補習費,否則,我會建議小朋友讀中小,如成績好的話,可以考英中。

伯爵府

因學校係EMI SCHOOL,在所有正式場合,都要用英文去HOLD。 所有NOTICE都係英文,我並無話老師和家長私家溝通要用英文,如果家長私下想同中國籍老師溝通,當然可以用中文啦。 但學生在校都要和老師講英文, 除左中文科老師以外。

但另一個問題係, 有些EMI SCHOOL的英文科老師係NET TEACHER,咁人哋鬼佬點同你用中文溝通呢? 我估學校亦唔會搵其他老師或同事去幫你做翻譯囉。

呢個係我自已小朋友學校的要求, 當然間間學校可能唔同,但我小朋友果間的所有NOTICE都無中文的。 家長會都係全英的。 連中文科老師上台都係用英文講的。

講開陳守仁,當年我有個親戚的情況和你一樣, 可能佢更甚, 因父母真係唔曉英文的。 咁攞完FORM返嚟R哂頭,話由入到學校果刻開始就係英文。 因我地都幾CLOSED,佢哋仲話叫我地去扮父母做INTERVIEW,我同我老公笑到出唔到聲,因其實佢地係我老公的表姐/夫,佢地大過我老公接近15歲,我地當時點扮都唔會似40幾歲人囉。

原帖由 百厭豬 於 10-9-25 02:47 發表
其實英校既老師係咪中國藉既人?如果係,點解同家長溝通都要用英文呢?

伯爵府

陳守仁都谷架,D嘢應該唔淺架, 因我有個朋友, 佢兩公婆係回流的,但兩個都在職,同埋鬼真係唔慣港式教育,佢地話個仔頂唔住陳守仁的壓力,後來轉左去ESF,因佢地係英籍,入ESF會容易D。 佢地都肉赤要交咁貴學費架, 但無辦法, 話個仔跟唔到,自已又唔識點幫個仔,其實佢地都有請老師教佢仔中文架啦。

原帖由 百厭豬 於 10-9-25 02:31 發表
原先我只係諗住比佢響屋企附近普通果d就算,但睇見有人話,小朋友好動,比d活動教學既佢會好d,我睇到"陳守仁"好似好好,所以有d心動,不過英文教學,怕自己唔識教佢,又怕佢唔識聽英文,搞到連基本學習都唔識,
但又好 ...

首頁

尾頁

跳至