跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

我對孖仔O係10月28日出世了,出世時只有34週.大孖2.36kgs,細孖2.1kgs.

好驚險呀!我10月27日見紅入院,其實都無諗住生得,但都入了QE住了一晚以保安全.28/10早上,醫生巡房見我無咩子宮收縮,仲同我講話觀察多一晚無事便走得.點知我剛打完電話俾屋企人,另一個醫生話幫我照U/S,我以為無咩事,照完佢話我細孖血流量唔好,早D俾佢出世安全D,建議快D開刀,我問佢幾時,佢居然話即日下午!好突然!之前一直checkup都好地地,點知突然會咁.我真係嚇到個人都震埋.返到病房,打電話返屋企時真係忍唔住喊了出來.之後冷靜下來想沖番個涼先,點知D姑娘已經幫我吊鹽水, 插尿喉 ..........

大細孖住了2日NICU,之後轉了病房 ,我上星期五便出院了,但孖仔仲未走得.昨日朝早,醫院打電話來,話孖仔半夜體温急降,放入暖箱後大孖體温都未回復得好,懷疑孖仔有感染,可能是腦膜炎,要抽腦骨髓液化驗.若果今晚無話有事應該無事,希望佢地無事啦!好擔心呀!

別墅

睛靈勳章

多謝你們的祝福和支持.細孖似乎穏定下來,但大孖體温依然低,要一直放在暖箱,不可抱他,又唔可以餵食奶,要用喉輸入.

醫生話大孖有細箘入血,但未知咩箘,而家種緊箘,一星期後才知結果.希望佢唔係中D好厲害的箘.

別墅

睛靈勳章

多謝大家關心,大細孖已先後出院了!

原來 identical twins 性格都可以好唔同。 大孖食完就訓,訓完就食;細孖就食野慢吞吞,成日要抱抱!

本來細孖係未足秤出院的,醫院限定bb要足2.3kgs才可以出院,但醫院搞錯了大細孖的重量,先放了只有2.02kgs的細孖出來。出院後發現醫院搞錯了曾經好擔心,又覺得醫院疏忽好激氣,但現在細孖已經有2.15kgs,我都開始放心d。

各位準媽咪,你地d預產期都就到了,記得多d休息,放鬆心情!祝大家都生個肥肥白白,健健康康的bb!

別墅

睛靈勳章

原文章由 jellejam 於 08-11-9 08:05 發表
我在21日那天都做10月媽媽哩.
家姐那邊凌晨時穿了水,孖女在同一天既晚上便在陣痛中順產出生了.2個bb因為還小(只有31週)所以都要住ICU,醫生話要住到X'mas. ...

希望孖女快高長大,健健康康,說不定唔駛到Christmas就可以出院。我對孖仔都係住了兩個星期咋!

首頁

尾頁

跳至