自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好多人話應該先坐入去,講多少少,我自己有嘢拎、坐司機後面嗰行先會咁坐,我遇到既係(自認)有需要、冇禮貌既人,所以我唔讓

我最近坐小巴,耐唔耐就俾啲大叔大媽話,原因係佢上車嗰時要求我坐入去,俾出面個位佢,我唔肯,琴晚有個大媽落車嗰時話:隻x人腳呀阻×住晒……我個人完全打側晒身俾佢出,佢企係度未行就已經話我 我又炆又不解,同一條通道,佢地會(覺得自己)入到出唔到/出到入唔到
如果你地呢個情況,係咪會一定會讓?
我唔想讓既原因:
1.我唔想綁多次安全帶
2.入面好多時有小強
3.我覺得我上車先有選擇權
4.小巴佢有位坐,加上佢地態度好差

伯爵府

大力大力 發表於 18-6-22 07:41
x 2

其實禮貌上,先上最好坐埋面,尤其後面個人,提着大包细包東西, 將心比己吧~

我通常自己拎住嘢我先坐出面,同埋我通常坐司機後面,嗰行多小小位 而且我試過後上都一樣俾人叫我讓位,唔知佢地想點。
其實好聲氣我都肯既,但係佢地係一埋泥就:我點點點呀,唔該都冇聲我真係唔中意,咪唔讓囉

伯爵府

oceandeepsea 發表於 18-6-22 07:51
通常有孖吉位,會坐入面近窗,老人家出入唔方便,幫得就幫,好小事

真係老人家唔係老奉咁我都ok既.但我撞到既係長者卡應該都差十幾年先拎得,身手可能敏捷過我既中年人

伯爵府

迷你人 發表於 18-6-22 07:47
其實我好憎你lee類人,你上車先梗有選擇權,不過人地有時攞住好多野,仲要坐入去就好唔方便,有D人身型較 ...

係呀,我係自私,咁如果想坐我個位,禮貌啲唔應該咩?我覆其他人有講,如果好聲氣啲我ok既,但老奉我真係唔中意囉,咁我有選擇權咪我自私下囉

伯爵府

little06 發表於 18-6-22 07:37
Same here! 為左方便自己麻煩左人地!仲要有啲人讓人入去時,個身只係移開少少,入去勁辛苦! 我覺得如果 ...

其他人我唔知,我係完全打側身俾人行既,同埋我只會坐司機後面嗰時先會坐出面先,因為多位啲,我拎住嘢又舒服啲

伯爵府

馬騮狗 發表於 18-6-22 07:48
好耐架喇!佢地話,出面位俾年幾大d坐,方便上落.我試過早過隔離嗰個落車,佢話我,早落車就好心坐出面. :igive ...

年紀大定義係點先?我認為至少拎到長者卡嗰啲先算

伯爵府

jumphigh 發表於 18-6-22 08:08
我都唔锺意坐入面 我多数会坐单人位或出面,除非之后上車嘅人拎住好多嘢或者好肥,否則我唔会 ...

如果對方同我講:唔該,我邊度就落車,可唔可以俾我坐呢度?
咁我通常肯既,但係佢地係企係我面前:我好快落車架!
咁我咪哦,跟手打側身俾人入

伯爵府

mavis625 發表於 18-6-22 08:20
其實你可能唔知,司機後面嗰個位係最難攝入去,以我160cm/100lbs來說因為通常無嘢扶,司機一開車就 ...

我以為嗰度最闊喎,因為平時有人拎多嘢都坐嗰度多既,不過正如樓上講,我好自私架 反正我唔据,我咪唔讓,我方便自己有乜唔好姐

伯爵府

小木偶媽咪 發表於 18-6-22 08:24
樓主肥定瘦先?上次同一情況,我要入入面個位,坐係出面的肥嬸嬸如何努力打側都好。都係冇位比我入到,最後 ...

我可以答你打側身後張凳有位淨,條通道冇阻擋,但我日日都話要減肥既

伯爵府

wing51110 發表於 18-6-22 08:05
對住呢d大媽,我只會x返佢,因為全無道理可言

我有時會回一兩句,但我唔中意,因為溝通唔到 都打橫泥既點講姐

伯爵府

唔好煩我 發表於 18-6-22 08:37
我好怕坐入面,只得一個原因,就係小強

我無貪方便,亦唔想為他人製造麻煩,但我堅好怕好怕有小強。請問我 ...

學我做個「自私」既人囉

伯爵府

迷你人 發表於 18-6-22 08:32
無語囉!大大聲話自己係自私,想坐邊就坐邊,咁唔洗理人地格,仲問黎做咩?

...

我好多謝你同其他人意見,我已經知道晒要點做
自私人 字

伯爵府

小華子 發表於 18-6-22 08:17
我會坐出面,係因為我可以控制情況,如果咸濕佬或痴線佬,可以隨時起身。

我有俾錢,我有權選擇坐邊個位喎 ...

我冇你諗得咁詳細 我出po只係想知,係咪好多人都會讓俾大叔大媽,所以佢地先咁老逢

伯爵府

828 發表於 18-6-22 08:49
呢個情況我都遇過,不過想我讓出面位既老人家語氣就冇咁差。因為我好早落車,所以通常都會坐出面果個位。有 ...

我覺得真係老人家既語氣反而仲好啲,好多時都有句唔該聽下,一開口講句唔該/唔好意思,我至少係同我講緊嘢,我樂意聽,但中年嗰啲真係好難頂,我落車架啦,我要位擺嘢呀…我應唔應好呢

伯爵府

seaheart88 發表於 18-6-22 08:53

現在坐交通工具揀下位坐。。都叫做自私下次可能講到坐飛 ...

咁我冇咁大方嘛,唯有做自私人 我好吝嗇我啲禮貌,所以只對有禮貌既人先用既

伯爵府

ilikethis2005 發表於 18-6-22 08:56
其實唔係叫讓,只係順住黎坐。
唔肯順住要揀位坐,咪煩到之後上車既人囉⋯又要迫過你先入到個位,如果大份 ...

點為止順呢?我見識小,從未見過有一架啲人上車會1234567咁坐

伯爵府

ilikethis2005 發表於 18-6-22 09:19
老馮
只係坐左係小巴出面個位啫,個感覺要咁高高在上咩

或者咁講,係街前面有人,你覺得阻住你,正常都講句唔好意思啦係咪 但有啲人會覺得對方唔自動讓開就係你錯

伯爵府

ilikethis2005 發表於 18-6-22 09:23
即係坐左入面個位先坐出面果個⋯

你真心唔明定攪笑咋,仲要數埋1234567

搵同講下姐,但我真係冇見過有小巴係全部人先坐單位,再坐晒入邊,跟住坐出邊囉,又唔係劃位

伯爵府

seaheart88 發表於 18-6-22 09:27
有嘅。。。可能係校車同保姆車囉。。。排晒位順住坐。。。

咁乖架咩 我細個係先到先得,同自己同學坐架

伯爵府

wing51110 發表於 18-6-22 09:22
其實咁多年黎,呢樣野都係隨心,邊有對錯。。 一般人正常都有自覺,正如我見有老人家一定會坐入,有人帶住小朋 ...

可能我外表mk,大媽佢地中意揀我呢啲挑機,話我知佢地寶刀未老

首頁

尾頁

跳至