單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

拜四角既野, 你去買衣紙既地方就會教晒你, 多數俾埋張紙你跟住一路拜一路念. 買既野係生豬肉芽菜, 拜四角用既衣燒. 四個生果(乜都得既, 你同生果舖講拜四角用黎插香用, 佢地會選d實d既俾你架)
總知你買乜野都同人講話拜四角用啦! 人地識整俾你架!
我次次搬屋都拜四角既~
丫! 仲有, 四角既位置你最好畫間屋既圖俾賣衣紙既人睇, 人地會話俾你睇邊五個角~ 因為自己有時唔多清楚亂拜左, 就冇用架.
另外, 拜四角係冇時辰分既, 任何時候都可以
拜入伙先要擇日同擇時辰
(我好信邪, 所以識埋d婆仔野):p

簡簡單單  唔該曬你  發表於 11-5-5 15:12

子爵府

畀面勳章

覆返樓主:

我果時窮極都用磚舖地, 因為放傢俬唔會邊高邊低, 同埋襟用. 唔駛煩第日又要舖過過地下

油油~ 唔用牆紙. 因為牆紙一潮濕你就中招啦~ 又係第日又要攪, 油油經濟實用好多. 你可以買隻油for 畫花左可以抺得甩既. 當然上晒水彩另計啦~

床肉: 我買二百幾炆果d咋. 諗住小朋友仲細會賴尿, 買張咁靚, 賴左會肉赤, 平既賴多幾次訓多幾年咪掉左佢囉. 都唔痛嘛!

床: 好多選擇, 你可以去實惠, 或者傢俬舖望. 貴極有限. 我個女就訓3x6囉. 因為買床單被舖多d選擇!!

子爵府

畀面勳章

回覆 raymondlau1234 的帖子

入伙擇時辰果D 你去賣衣紙舖果D人會教你. 我記得好似要同自己夾下生肖架! 總知衣紙舖係你既好幫手!!

我自己就只係拜四角冇拜入伙, 因為以我所知入伙煩好多, 我邊就得咁多樣野.

丫~你地記住拜四角一定要係裝修前喎!!!!!!! 即係拎左樓就最好拜左先~
有時D裝修佬都會問你拜左四角未架! 未拜佢地唔整架~ 我亞哥佢做裝修, 話試過去D未拜四角既屋裝修, 特別多意外........

raymondlau1234  你哥哥做裝修...咁可唔可以收平d架 =P  發表於 11-5-6 11:09

子爵府

畀面勳章

回覆 raymondlau1234 的帖子

ICI, 立拜, 菊花都有

子爵府

畀面勳章

而家房署派既公屋全部都"翻新"左先俾人

如果上一手住左好耐, 好殘, 咁房署就全起晒就交樓俾人架啦.

我果時拎樓間屋係冇地舖, 冇窗 (真係得個鐵籠, 冇玻璃), D油求其油左俾我就算. 我搵朋友幫我整屋, 鏟底都鏟左兩吋油出黎. (因為房署從來都唔會鏟底, 不停油上油就算) 仲要拆左個鐵籠裝返D窗, 舖地磚. 裝冷氣,熱水爐, 煮食爐. 跟住就搬入去住啦~~~

raymondlau1234  一口一""   咁你個時入伙用左幾多錢丫???  發表於 11-5-5 22:56
簡簡單單  系咁就要晒好多錢了  發表於 11-5-5 22:28

子爵府

畀面勳章

裝修係朋友幫手的. 淨俾料錢

熱水爐係同煤氣公司分兩年期買架, 仲送埋個兩頭煮食爐俾我

冷氣係三個朋友夾錢送俾我當入伙禮物

搬屋公司係朋友介紹. 我只係知我拎左五百炆出黎, 尾數朋友老婆包左 間公司仲包拆包裝添~

其他家具就用晒舊屋D野囉. 住左幾年其實我都只係買多左張床咋...

我用緊部電視機仲係舊式大牛龜果隻. 二手黎. 四年前生日果個月有朋友知我部電視機壞壞地. 送的...不過二手都成九百炆一一"

其實計落已經慳左好多, 好多謝班朋友既幫忙...唔係我當初其實都唔知點算....(因為我連裝修料錢都係朋友俾左先, 我再俾返佢的...)

raymondlau1234  我冇credit card 點分期...?!  發表於 11-5-6 11:11

子爵府

畀面勳章

RR...

用左幾錢...計裝修料錢. 搬屋費, 連埋公屋按金, 水電煤按金
大約兩萬多小小...

因為我記得淨係裝窗同廚房鋁門係$4500,個師父話知我情況已經唔敢收多, 佢仲另外送左部廚房抽氣扇俾我添

最貴係泥頭錢!!! 因為搬泥頭走一定要CALL專門收泥頭既車. 如果就咁掉係屋村D垃圾房會俾人凸+扣分架!!!搬泥頭一D都唔平....逐袋同你計.....不過冇計..鬼叫重同埋係廢料黎.唔可以周街掉....

raymondlau1234  廚房裝鋁門??  發表於 11-5-6 11:17

子爵府

畀面勳章

回覆 faye525 的帖子

煤氣公司唔駛用信用咭分期架!

我都冇信用咭的

佢係係你煤氣單度分期俾. 即係張單係煤氣費連埋你既爐具分期錢的. 所以唔駛擔心!!!

我呢隻公屋係舊式果D, 即係廚房同廁所一齊係好似露台咁既地方度. 咁廚房本身果度玻璃門係好似屋企D房門口拉推果隻, 變左好難放野, 另外拎屋果時房署D職員同我講話呢隻門年中好多單位都因為俾大風吹埋度時爆玻璃. 話我有小朋友都幾危險, 叫我一係拆左佢, 一係裝個鋁倘門就會好好多咁囉...

子爵府

畀面勳章

回覆 momosofine 的帖子

搬得走先算啦!!!!!!

梗係諗住緊果時點樣方便D架嘛...

我成日諗, 我除左發左達, 中左六合彩, 都唔駛旨意搬得走....
咁如果發左, 還原咪還原俾佢囉!!!! 豪俾房署添啦~~ 哈哈哈哈哈

子爵府

畀面勳章

我地果隻廚房門係鐵果隻黎, 我拆晒成個, 換左鋁倘門. 咁個頂咪留冷氣位囉, 整門果時個師父攪埋架啦

子爵府

畀面勳章

回覆 momosofine 的帖子

我果時係連埋窗一齊裝架~ (我呢D舊樓連窗都冇, 得個鐵籠係出面)

窗連鋁倘門, $4500 (包埋整冷氣機位架啦)

淨門我唔知幾錢啦.... 同埋拆門係裝修師父幫我拆埋架, 佢連出面個鐵籠都拆埋... 佢地同一班人黎, 只係專長唔同, 同埋係朋友, 所以錢果度係有計平我...同埋都四年前既價LU

不過你可以搵師父口頭講佢聽大約點整, 等佢大約講個價你知, 再唔係上門報下價架嘛

首頁

尾頁

跳至